Любопитно Интелигентни сте? Най-вероятно го дължите на своята майка Това

...
Любопитно Интелигентни сте? Най-вероятно го дължите на своята майка Това
Коментари Харесай

Интелигентни сте? Най-вероятно го дължите на своята майка

Любопитно Интелигентни сте? Най-вероятно го дължите на своята майка Това демонстрира скорошно проучване, оповестено в италианския вестник La Repubblica  Ванеса Николова 16 май 2019, 11:34
т кого наследяваме интелигентността?

Според науката интелигентните хора би трябвало да са извънредно признателни на своите майки, написа La Repubblica, цитирайки скорошно проучване на Psychology spot.

През годините редица научни проучвания са разкривали връзки сред интелигентността и наследяването ѝ от майчината хромозома Х.

Докато дамите имат две хромозоми Х, мъжете имат единствено една. А измежду учените съществува вярването, че другите гени се държат по собствен личен метод според от разнообразни фактори.

Оказва се, че генът, който дава отговор за нашата просветеност, се задейства, единствено когато е завещан от майката. Той може да бъде завещан и от бащата, само че следователно няма да се прояви при детето.

Разбира се, съществуват други гени, които при заместничество от майката губят своето деяние, пък наследени от бащата – се задействат.

Връщайки се на тематиката за интелигентността, първите изследвания в тази област са правени някъде към 1984г. от екип от Университета в Кеймбридж.

Тогава те учат еволюцията на човешкия мозък и в последна сметка откриват, че майчините гени, които наследяваме, играят основна роля в развиването на тази част от мозъка, която дава отговор за умствените ни качества.

За интервал от няколко години екипът от учени продължава своето проучване в тази област, като основава изкуствени ембриони, следейки тяхното развиване според от броя гени, майчини или бащини, които ще наследят.

Ембрионите, при които майчините гени надделявали, имали по-голяма глава и мозък, само че по-малко тяло. Тези с повече бащини хормони пък имали по-малка глава и мозък и по-голямо тяло.

Вследствие на това проучване учените откриват, че бащините гени дават отговор за частите от нашия мозък, които се грижат за възприятието ни за самозапазване, агресивността ни, репродуктивния инстинкт.

Почти никаква връзка не се открива обаче сред бащините гени и дяловете от мозъка ни, които дават отговор за функционалности като просветеност, логическо мислене, креативност и сходни.

Друго изобретение в поддръжка на теорията, че наследяваме интелигентността от нашите майки, е това на група учени от Глазгоу, които откриват, че коефициентът на просветеност на майката и нейните деца е съвсем еднакъв.

Други не толкоз публикувани изследвания сочат, че грижата и вниманието, което майката обръща на децата си, също оказва въздействие върху развиването на мозъка на малчуганите.

Майките играят и огромна роля в развиването на отзивчивите умения на своите чеда. Този развой стартира още от самото раждане на децата и е доста значимо по какъв начин майката ще поддържа връзка с бебето си, даже когато то към момента не може да приказва.

И въпреки всичко, даже и да не изискуем интелигентността си напълно на нашите майки, нищо не пречи да им благодарим неоснователно, просто поради това, че сме такива, каквито сме, с помощта на тях.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР