Любопитно Интелигентни сте? Най-вероятно го дължите на своята майка Това

Любопитно Интелигентни сте? Най-вероятно го дължите на своята майка Това ...

Интелигентни сте? Най-вероятно го дължите на своята майка.

Любопитно Интелигентни сте? Най-вероятно го дължите на своята майка Това показва скорошно изследване, публикувано в италианския вестник La Repubblica Ванеса Николова 16 май 2019, 11:34
т кого наследяваме интелигентността?

Според науката интелигентните хора трябва да са изключително благодарни на своите майки, пише La Repubblica, цитирайки скорошно изследване на Psychology spot.

През годините редица научни изследвания са разкривали връзки между интелигентността и наследяването ѝ от майчината хромозома Х.

Докато жените имат две хромозоми Х, мъжете имат само една. А сред учените съществува вярването, че различните гени се държат по свой собствен начин в зависимост от различни фактори.

Оказва се, че генът, който отговаря за нашата интелигентност, се активира, само когато е наследен от майката. Той може да бъде наследен и от бащата, но в такъв случай няма да се прояви при детето.

Разбира се, съществуват други гени, които при наследяване от майката губят своето действие, пък наследени от бащата – се активират.

Връщайки се на темата за интелигентността, първите проучвания в тази област са правени някъде около 1984г. от екип от Университета в Кеймбридж.

Тогава те изучават еволюцията на човешкия мозък и в крайна сметка установяват, че майчините гени, които наследяваме, играят ключова роля в развитието на тази част от мозъка, която отговаря за умствените ни способности.

За период от няколко години екипът от учени продължава своето изследване в тази област, като създава изкуствени ембриони, следейки тяхното развитие в зависимост от броя гени, майчини или бащини, които ще наследят.  

Ембрионите, при които майчините гени надделявали, имали по-голяма глава и мозък, но по-малко тяло. Тези с повече бащини хормони пък имали по-малка глава и мозък и по-голямо тяло.

Вследствие на това изследване учените установяват, че бащините гени отговарят за частите от нашия мозък, които се грижат за чувството ни за самосъхранение, агресивността ни, репродуктивния инстинкт.

Почти никаква връзка не се открива обаче между бащините гени и дяловете от мозъка ни, които отговарят за функции като интелигентност, логическо мислене, креативност и подобни.

Друго откритие в подкрепа на теорията, че наследяваме интелигентността от нашите майки, е това на група учени от Глазгоу, които установяват, че коефициентът на интелигентност на майката и нейните деца е почти идентичен.

Други не толкова разпространени проучвания сочат, че грижата и вниманието, което майката обръща на децата си, също оказва влияние върху развитието на мозъка на малчуганите.

Майките играят и голяма роля в развитието на комуникативните умения на своите рожби. Този процес започва още от самото раждане на децата и е много важно как майката ще общува с бебето си, дори когато то все още не може да говори.

И все пак, дори и да не дължим интелигентността си изцяло на нашите майки, нищо не пречи да им благодарим безпричинно, просто заради това, че сме такива, каквито сме, благодарение на тях.

Източник: vesti.bg