Любопитно Финалът на една 20-годишна филмова история Художествените недостатъци на

...
Любопитно Финалът на една 20-годишна филмова история Художествените недостатъци на
Коментари Харесай

Финалът на една 20-годишна филмова история

Любопитно Финалът на една 20-годишна кино история Художествените дефекти на „ Х-Мен: Тъмният феникс “ не са отражение на качествата на сагата, която зададе модела за съвременен супергеройски филм, написа редакторът ни за кино Георги Петров  Георги Петров 13 юни 2019, 10:26 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Финалът на една 20-годишна кино история
Финалът на една 20-годишна кино история
 Сръбският артист, който светът познава като „ Източният Винету ”
Сръбският артист, който светът познава като „ Източният Винету ”
 5 спорта, с които най-бързо се влиза във форма
5 спорта, с които най-бързо се влиза във форма
 Звезди и поп идоли на „ Франкофоли ” в Благоевград
Звезди и поп идоли на „ Франкофоли ” в Благоевград
 Криско и приятелката му чакат бебе
Криско и приятелката му чакат бебе
 Гришо впечатли фенките със фотография, желаят го във кино лентата
Гришо впечатли фенките със фотография, желаят го във кино лентата " 50 нюанса сиво "
 Как мазното и сладкото трансформират мозъка
Как мазното и сладкото трансформират мозъка
 Мадона популяризира новия си албум с гола фотография
Мадона популяризира новия си албум с гола фотография

реди няколко месеца започнах ретроспективен материал по случай 20-ата годишнина от премиерата на „ Матрицата “ с взор върху някои от най-характерните обществени феномени от 1999 година, когато именитата лента излиза на огромния екран. Нека скочим още веднъж в тази машина на времето, само че разгледаме нещата от напълно различен ъгъл.

20 години от една гражданска война в киното

През 1999 година жанрът на филмите за супергерои е в най-решаващия миг от своето развиване.

Минали са повече от две десетилетия от огромния триумф на „ Супермен “ и поредицата за най-емблематичния комиксов воин в историята на света значително е завършила с неуместните последни две елементи от нея и с случая, който инвалидизира изпълнителя на основната роля, Кристофър Рийв.

Минали са 10 години и от фурора, който „ Батман “ на Тим Бъртън провокира през 1989 година. Поредицата за Черния рицар също се счита за завършена след пагубния неуспех на „ Батман и Робин “ от 1998-ма. „ Блейд “ на Стивън Норингтън пък е постигнал прекомерно стеснен триумф измежду аудиторията на възраст над 16 години, с цел да се смята за попкултурен феномен, който може да задвижи развиването на цялостен един кино род.

Как тогава от 15 години насам всяко лято по мултиплексите има най-малко по един филм за супергерои, а през актуалното десетилетие излизат даже по три или четири?

Отговорът е елементарен: „ Х-Мен “.

Лентата на режисьора Браян Сингър излиза през 2000 година при мощно положителни мнения от рецензията и финансови приходи, които надвишават няколко пъти бюджета на продукцията.

С други думи, „ Х-Мен “ сполучливо задава модела за модерния супергеройски филм. Различните детайли от този модел са задоволително на брой, с цел да се посвети на техния разбор цяла академична разработка, само че един е най-ключов и това е тематичното ядро, на което се опира развиването на цялата поредност.

А главната тематика на „ Х-Мен “ е апелът към приемливост.

Далеч преди да се роди #MeToo придвижването и битката за правата на хомосексуалистите да стане толкоз настояща и извънредно политизирана тематика, поредицата „ Х-Мен “ извежда на напред във времето въпросът за вярната интеграция на другите малцинства с всички етични въпроси, които я съпътстват.

Всеки друг, потискан, репресиран член на обществото елементарно може да почувства непрекъснато вилнеещия вътрешен спор на героите във филмите, които са мутанти, и да се разпознава с тях. Сблъсъкът сред компромис и война, сред вярата в положителното и желанието за възмездие е присъщ идеологически спор за всяко гражданско придвижване в историята.

Това е и безконечният мотив за различията сред двама от основните герои на поредицата - Професор Екс и Магнито, изиграни респективно от Джеймс МакАвой и Майкъл Фасбендър като по-млади и от сър Патрик Стюарт и сър Йън МакКелън – като по-възрастни. Фасбендър е споделял в изявленията по какъв начин преглежда двамата персонажи като еквиваленти на Мартин Лутър Кинг и Малкълм Екс.

Единият пази концепцията за мирна интеграция, взаимен живот и работа в интерес на общото богатство, до момента в който другият е воден от травматичните си персонални прекарвания и желанието си за отплата против представителите на статуквото, които неведнъж са се опитвали да го унищожат. И двамата са харизматични фигури, които елементарно притеглят почитатели и в действителност преследват доста сходни цели, само че другите им подходи водят до конфликти посред им.

Сър Йън МакКелън на собствен ред е коментирал, че изконно обществената тема в „ Х-Мен “ го е предиздвикала да одобри ролята на Магнито. МакКелън е педераст, който дълго време прикрива ориентацията си поради предразсъдъците на водещи фигури във филмовата промишленост, и самичък признава, че вижда какъв брой привлекателна и лесна наподобява радикалната философия на неговия воин.

Именно наличието на авторитетни, неведнъж потвърдени артисти като МакКелън и Стюарт в първия филм от поредицата я валидира като план с действителни артистични упоритости и художествена стойност в очите на критиците, а не просто екшън с костюмирани хора за дребни деца. Това демонстрира и на света, че супергеройският род е кадърен да споделя мощни, въздействащи, тематично настоящи истории, които въпреки всичко резервират развлекателните си характерности.

С помощта на ветерани като гореспоменатите Шекспирови артисти,

поредицата ражда и звездата на Хю Джакман,

един от най-талантливите екранни и театрални реализатори на този век, номиниран за по няколко награди „ Оскар “, „ Тони “ и „ Еми “. Австралиецът играе ролята на Върколака в цели девет кино появи, като се разделя с амплоато си в съкрушителната драма „ Логан “ от 2017 година.

„ Логан “ се трансформира и в първия супергеройски филм, номиниран за „ Оскар “ за най-хубав сюжет.

Кървавата, извънредно прочувствена лента поема големия комерсиален и маркетингов риск да се категоризира като неразрешена за фенове под 16-годишна възраст, само че ходът ѝ се отплаща неведнъж под формата на влиятелни номинации и повсеместни критически похвали.

„ Логан “ е същинско въплъщение на поредицата „ Х-Мен “ – безстрашна, дръзка и истинска, не без своите провали и неверни стъпки, само че застъпваща вечно своето почтено място в историята. В резултат от скорошната продажба на Fox на Disney, правата върху митичните комиксови персонажи се връщат назад в ръцете на Marvel Studios, истинските основатели на героите.

Най-голямата бизнес договорка в киното за 21 век

Дотук Marvel са съвсем без неверна стъпка в основаването на кино тълкования на своите герои и колосалният триумф на споделената им кино галактика е удостоверение за това.

Затова и почитателите на „ Х-Мен “ следва да са оптимистично настроени за бъдещето на любимците си. Но още преди Marvel Studios да бъдат основани, поредицата „ Х-Мен “ бе ключът към еволюцията на комиксовото кино, както постоянно споделя Професор Екс по адрес на своите ученици.

Още за кино четете тук!

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Георги Петров
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР