Любопитно Европейската нощ на музеите, в София над 50 музея

...
Любопитно Европейската нощ на музеите, в София над 50 музея
Коментари Харесай

Европейската нощ на музеите, в София над 50 музея и галерии отварят врати

Любопитно Европейската нощ на музеите, в София над 50 музея и галерии отварят порти Европейската нощ на музеите има за цел да насочи публичното внимание към културното завещание и неговото благосъстояние, което може да бъде прегледано в музеите и галериите, и да притегли нова аудитория 18 май 2019, 08:08
овече от 50 галерии и музеи са подготвили забавна стратегия, включваща изложения, концерти, ателиета, прожекции и разнородни арт прояви, отдадени на Европейската нощ на музеите. Инициативата се провежда за петнадесета поредна година.

В събитието се включват Националната изложба - Двореца, Националната изложба - Квадрат 500, Софийската градска художествена изложба, Националният исторически музей, Националният военноисторически музей, Националният археологически институт с музей при Българска академия на науките, Националният етнографски музей при Българска академия на науките, Софийският боеприпас - Музей за модерно изкуство, Регионалният исторически музей - София, галериите "Васка Емануилова ", "Дечко Узунов ", "Средец ", "Ракурси ", Oborishte 5 и Espace Port.A и доста други. Входът на всички тях е свободен.

Европейската нощ на музеите има за цел да насочи публичното внимание към културното завещание и неговото благосъстояние, което може да бъде прегледано в музеите и галериите, и да притегли нова аудитория. Събитието се отбелязва всяка трета събота на месец май. Тази година то съответствува с Международния ден на музеите, който се празнува всяка година на 18 май.

Ето част от самодейностите:

Националният исторически музей ще показа предишното, сегашното и бъдещето на българските обичаи под мотото "Музеят като културно средище. Бъдещето на традициите”. Освен непрекъснатите експозиции в НИМ, краткотрайните изложения, които ще могат да бъдат прегледани са „ Съкровищата на Земята”, „ Мозайка на занаяти” и „ Старото злато - магия и символика”.

Посетителите в Националния музей „ Земята и хората “ ще могат да се насладят на непрекъснатите и краткотрайни експозиции, както и на стратегия готова особено за събитието.

Интересна стратегия афишира и Националният военноисторически музей . Входът за непрекъснатата хронологична и външната експозиция на музея, както за най-новата галерия „ На борда на флотската история “ ще бъде безвъзмезден от 18.00 до 23.00 ч.

„ Мистерия в кутия “ е предизвикването, което НВИМ ще насочи към своите гости в Нощта на музеите. Водени само от своите сетива те ще би трябвало да откриват какво е прикрито в тайнствени кутии, а мобилно приложение ще ги предизвика да разгадаят загадките. Инсталацията за пръв път ще запознае софийската аудитория с част от идната нетрадиционна галерия на НВИМ – „ Музеят – непредвиден, отворен, споделен “, която ще бъде открита в края на май в Пловдив.

Всички, избрали да „ нощуват “ в музея, ще могат да станат част от снимка, запечатала значимо историческо събитие, както и да чуят Представителния оркестър на Сухопътни войски, чиято разнообразна музикална стратегия ще зарадва дребни и огромни. Любителите на киното пък ще имат опция да се насладят на филмите „ Помни войната 1915 – 1918. България влиза в Първата международна война “ (2 и 3 част), както и на лентата „ Непобеденият военачалник Владимир Вазов “.

Четирите музея на Българската академия на науките – Национален антропологичен музей (ИЕМПАМ-БАН), Национален археологически музей (НАИМ-БАН), Природонаучен музей (НПМ-БАН) и Национален етнографски музей (ИЕФЕМ) също се включват в Европейската нощ на музеите с богата и разнообразна стратегия.

Посетителите на Националния антропологичен музей ще имат опцията да измерят телесния си състав (с авансово записване на тел. 02/871 83 75) и да изследват децата за плоскостъпие. Програмата включва още конкурс с награди за детска рисунка „ Човекът от бъдещето “, беседи в обновената непрекъсната експозиция и изтегляне на лотария с парични награди.

В Националния етнографски музей ще можете да видите изложбите „ ВРЕМЕНА И ХОРА - живите обичаи на България “, „ Кой основава и кой употребява дантела “, „ Ръцете на СедянкаТА “ и галерия на рисувани яйца, украсени от момчета и девойки от домовете за деца лишени от родителска грижа. както и да участвате в демонстрации на шита и совалкова дантела. От 16.00 ч. група „ СедянкаТА “ провежда демонстрации на совалкова дантела за всички желащи да научат повече за дантелиерството като поминък и изкуство. От 18.00 ч. в зала 19 ще се организира и показване на Регионален център за запазване на нематериалното културно завещание в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО. Темата на презентацията е „ Живите наследства на Югоизточна Европа през активността на Регионалния Център в София “.

Национален археологически институт с музей, с изключение на непрекъснатата си експозиция, ще показа и новооткритите изложения „ Цветни картини от Древен Рим: мозайки от Капитолийските музеи “ и постерната галерия на римски мозайки от България.

Националният природонаучен музей ще отвори вратите си с непрекъснатата си експозиция.

Националният книжовен музей ще открие Нощ на музеите – 2019 с поетически рецитал във връзка 100-годишнината от рождението на един от знаковите български поети на ХХ век Александър Геров, чийто списък преди година стана притежание на музея, с помощта на проф. Божидар Кунчев. Вечерта е под наслов „ ТРЯБВА В НЕЩО ДА съдебна експертиза ВЯРВА, В НЕЩО ХУБАВО И ПРОСТО… “.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР