Любопитно Екшън триумфът на филмовото лято - Бързи и яростни:

...
Любопитно Екшън триумфът на филмовото лято - Бързи и яростни:
Коментари Харесай

Екшън триумфът на филмовото лято - „Бързи и яростни: Хобс и Шоу“

Любопитно Екшън триумфът на филмовото лято - „ Бързи и гневни: Хобс и Шоу “ Дуейн Джонсън и Джейсън Стейтъм припомнят на света какво е типичен занимателен блокбъстър, написа редакторът ни за кино Георги Петров  Георги Петров 6 август 2019, 06:49 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Екшън триумфът на филмовото лято - „ Бързи и гневни: Хобс и Шоу “
Екшън триумфът на филмовото лято - „ Бързи и гневни: Хобс и Шоу “
 Отбелязваме един от най-светлите празници
Отбелязваме един от най-светлите празници
 „ Контролираше ме. Живеех в суматоха ”: историята на жена, шпионирана през смарт телефона ѝ
„ Контролираше ме. Живеех в суматоха ”: историята на жена, шпионирана през смарт телефона ѝ
 Секси фотоси на Меган преди да стане херцогиня
Секси фотоси на Меган преди да стане херцогиня
 Полезните свойства на билката, която назовават
Полезните свойства на билката, която назовават " царска свещ "
 Няколко изненадващи секрети в живота на Мерилин Монро
Няколко изненадващи секрети в живота на Мерилин Монро
 Как се промени актрисата, която изигра Уилма в
Как се промени актрисата, която изигра Уилма в " Семейство Флинтстоун "
 Българинът, станал най-красивият мъж в света: За мен е наслаждение
Българинът, станал най-красивият мъж в света: За мен е наслаждение

илмовото лято на 2019 година бе изпълнено с жанрово многообразие, от превъзходен супергеройски филм на Marvel Studios и най-хубавата сантиментална комедия, излизала на кино за последните няколко години, до биографичен музикален филм, който сигурно ще претендира за редица награди през зимата, и игрална акомодация на хитова анимация на Disney с доста сексапил и възприятие за комизъм.

А не трябва да забравяме, че към момента следва и „ Имало едно време... в Холивуд “ на Куентин Тарантино.

Как Тарантино превзема лятото с филм номер 9

Но традиционалистите могат да са спокойни, лятото има и своя типичен, изпълнен с адреналин, тестостерон и безумни смешки блокбъстър. „ Бързи и гневни: Хобс и Шоу “ се числи към едноименната поредност на доктрина, само че грандиозният екшън е десетократно по-добър във всяко едно отношение от всеки филм за лимитираната автомобилна субкултура, юридически в миналото.

На първо място, звездите на кино лентата са типичен екшън герои,

способни да балансират безпогрешно комизъм, драма и физически подвизи във всеки миг на екрана, представители точно на този обречен на смърт тип, за който приказвах и в публикацията ми от предходната седмица. Това са Дуейн Джонсън и Джейсън Стейтъм, а те могат и вършат всичко това, което Вин Дизел не може.

Умиращата порода на филмовата звезда

Харизмата и магнетизмът на Джонсън и Стейтъм в основните функции са оттатък подозрение, само че това е тяхна типична линия във всеки филм, в който вземат участие. Това, което издига „ Хобс и Шоу “ над равнището на общоприетия план, в който взе участие единствено единият от двамата, е точно превъзходната химия посред им.

Двете звезди припомнят на Силвестър Сталоун и Кърт Ръсел в „ Танго и Кеш “ с непрекъснатото личностно заяждане между тях, опитите да се надскочат един различен и другите способи при осъществяване на дилемите си. Джонсън и Стейтъм заковават всяка имитация с очевидно наслаждение от остроумния сюжет, с който работят в тази ситуация, и от обстоятелството, че имат против себе си равносилен сътрудник.

Но геният на двамата не се лимитира до комедията.

Всяка фантастична екшън сцена от кино лентата е експертно снимана от режисьора Дейвид Лийч, прочут дотук с плановете си „ Дедпуул 2 “ и „ Атомна русокоска “, само че без звездите в центъра на действието и тяхното разпознаваемо тестостеронно лъчение, филмът би бил просто стилистично образно упражнение без прочувствен заряд.

„ Дедпуул 2 “ – смях и полуда на втора степен

„ Атомна русокоска “ – екшън без герои, хубост без душа и жанр без субстанция

В този аспект англичанинът Стейтъм явно превъзхожда своя голям екранен сътрудник, само че за благополучие, този детайл е вкаран и в сюжета на лентата с чести хапливи забележки от двамата по адрес на стила на другия. Докато Джонсън наподобява като жива версия на Хълк и просто премазва с по 1-2 удара всичко по пътя си, Стейтъм се движи с грацията на балетист и успеваемостта и реализма на играч по смесени бойни изкуства.

Не на последно място, „ Бързи и гневни: Хобс и Шоу “ съумява да сътвори и няколко достоверни прочувствени момента в хода на действието си. Тези моменти са съсредоточени към централната тематика на всички филми дотук: фамилията.

Разликата с предходните елементи е, че тук не Вин Дизел изнася късите речи за значимостта на околните хора към всички нас с приспивния си еднообразен глас и непрекъснатата си несъответстваща полуусмивка, а точно Джонсън и Стейтъм, които са способни да модулират гласовете си, да разграничават трагичния от комичния звук и да играят дейно с мимиките си. Героите и на двамата реализират прочувствено израстване в хода на лентата, даже и то да е засенчено от бомбастичния екшън.

За този прочувствен подтекст спомагат и класните поддържащи реализатори, от носителката на „ Оскар “ Хелън Мирън, която се появява в няколко подиуми като майката на героя на Стейтъм, до самоанския клан на персонажа на Джонсън, с който той е заставен да се сдобри дълги години след своя срамна постъпка. Моментите с всяко от двете фамилии са изпълнени с откровеност и достоверност, въпреки и от британската страна актьорската игра да е очевидно по-добра.

Над всички в поддържащия състав несъмнено застава Ванеса Кърби,

която извършва с триумф най-трудната, непостигана дотук задача в актьорската специалност, а точно да сътвори стойностен, прочувствено уравновесен, разумно разумен, физически кадърен и най-много чудесно изигран женски персонаж във филм от поредицата „ Бързи и гневни “. Героинята ѝ Хети Шоу изпъква на фона на останалите дами от предходните елементи като същинско слънце пред останалия звезден хоризонт.

В ролята на антагониста Идрис Елба е проницателен и застрашителен, без да напряга изключително забележителните си актьорски качества. Най-голямото му достижение е, че през огромна част от лентата основава действително чувство за опасност за основните герои, чиято крайна битка с него извежда на напред във времето главното обръщение на сюжета и на цялата поредност за взаимност и самопожертвувателност в името на околните хора.

Ескалиращите екшън подиуми предстоящо опровергават съвсем всички закони на физиката и анатомията, само че най-малко няма смехотворен миг, в който мъж прелита към 40 метра и улавя във въздуха жена, след което те се приземяват върху движеща се кола и нямат нито драскотина по телата си, какъвто имаше в „ Бързи и гневни 6 “ и който дори трябваше да мине за връх на драмата в действието. Тук екшънът също е неуместно зрелищен, само че най-малко е поднесен с комизъм и мигане към аудиторията.

С всички тези качества „ Хобс и Шоу “ застава с огромна разлика над останалите елементи от поредицата „ Бързи и гневни “, само че филмът реализира това даже единствено с наличието на двете си основни звезди, което прави сравнението прекомерно едва. Лентата заслужава място в пантеона на класическите летни високобюджетни екшъни, основани с една-единствена цел, която планът на Дуейн Джонсън и Джейсън Стейтъм реализира с гръм, тропот и необятна усмивка: да забавляват.

Още за кино четете тук!

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Георги Петров кино
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР