Любопитно Египтолог развенча мита как е изглеждала Клеопатра Други учени

...
Любопитно Египтолог развенча мита как е изглеждала Клеопатра Други учени
Коментари Харесай

Египтолог развенча мита как е изглеждала Клеопатра

Любопитно Египтолог развенча мита по какъв начин е изглеждала Клеопатра Други учени пък считат, че са пресъздали парфюма на царицата на Египет 1 април 2020, 06:55  Редовната медитация забавя стареенето
Редовната медитация забавя стареенето
 Марс във Водолей – нов свят, нов метод
Марс във Водолей – нов свят, нов метод
 Мрачната история на карантината
Мрачната история на карантината
 Откъде идва пясъкът на плажовете
Откъде идва пясъкът на плажовете
 Риана предизвика с нова фотосесия за
Риана предизвика с нова фотосесия за " Вог "
 Хари и Меган: Занапред няма да ни виждате тук
Хари и Меган: Занапред няма да ни виждате тук
 ТЕСТ: Познавате ли международните столици?
ТЕСТ: Познавате ли международните столици?
 „ Това е от тези прекарвания, които би трябвало да се случат на всеки
„ Това е от тези прекарвания, които би трябвало да се случат на всеки "

гиптоложката от Кеймбридж Сали Ан Аштън развенча мит за една от именитите хубавици от предишното.

Тя реши да стигне до дъното на истината по въпроса по какъв начин в действителност е изглеждала царицата на Египет. След дългогодишна изследователска работа, проучване на редица източници и благодарение на компютърни стратегии, Аштън стига до непредвидени заключения за външния тип на Клеопатра.

Фараоните страдали от затлъстяване и още забавни обстоятелства към Древен Египет

За да не бъдат "неоснователни " изводите й, тя търси елементи от изображения на Клеопатра, които са непокътнати върху антични монети и оживели барелефи на храма в античния египетски град Дандара. Изводът на египтоложката е, че актуалното усещане на именитата египетска кралица е доста надалеч от действителността.

Тайната на хубостта от Древен Египет

Знаем, че Клеопатра остава в историята като съдбовна хубавица и нито един мъж не е могъл да устои на чара й. В актуалното кино в облика на Клеопатра са се превъплъщавали едни от най-известните и секси актриси в света: Вивиан Лий, Моника Белучи, Елизабет Тейлър, София Лорен.

Разбира се, може да се спори коя от тях е изиграла ролята си най-добре, само че външният тип на всички не дава отговор на прототипа.

Истинската Клеопатра, която се "появи " вследствие на проучването на Аштън е била ниска и закръглена. Устните й са били тънки, а носът - значителен.

Според египтоложката митът за невероятната хубост на кралицата въобще не е зародил поради външния й тип. Клеопатра е имала извънреден сексапил, общувала е като равна с мъжете, разговаряла е със събеседниците си толкоз съблазнително, че безусловно те са губили мозъка си по нея.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ ИЛЮСТРАЦИИ НА ЕГИПЕТСКИ ПАПИРУСИ

Древногръцкият мъдрец Плутарх написа за Клеопатра, че нейният глас е звучал изключително нежно.

Той я разказва като интелигентна, образована, владееща свободно няколко езика и веща освен в политиката, само че и във военната тактика. Това е било задоволително, с цел да "завърти главата " даже на Юлий Цезар и да остави видим отпечатък в историята.

Една любовна история на хиляди години

Вибриращата кутия на Клеопатра и още обстоятелства за секса от предишното

Докато доста историци са се опитвали да дефинират какъв брой красива е била Клеопатра, надалеч по-малко са се чудели по какъв начин е ухаела. През предходната година учени обявиха, че считат, че са пресъздали парфюма, употребен от Клеопатра, написа "Таймс ".

Екип от археолози и парфюмерийни специалисти са основали мирис, за който настояват, че е бил равноценен на Шанел № 5 за тези далечни времена и евентуално е бил употребен от последната кралица на античен Египет.

Легендата гласи, че когато Клеопатра се отправила към Тарсус, с цел да се срещне с Марк Антоний, тя заляла пурпурните платна на своя кралски златен транспортен съд с задоволително количество парфюм, с цел да може ароматът да се усети надалеч преди да доближи брега.

Рецептата за пресъздадения мирис е резултат от разкопки и задълбочени изследвания на обекта Тел ел-Тимаи, северно от Кайро, в продължение на десетилетие на екип археолози от Университета на Хавай. Градът, прочут в античен Египет с името Тмуис, е учреден към 4500 година пр.н.е. и е бил дом на най-известните парфюми, наречени Мендезийски и Метопийски.

"Това е бил най-цененият парфюм в античния свят ", споделя Робърт Литман, археолог от университета, пред списание Atlas Obscura.

През 2012 година екипът разкри фабрика, употребена от търговец на парфюми към 300 година прочие н. е, която включвала място за произвеждане на някаква течност, както и няколко дребни стъклени шишенца и гърнета с към момента непокътната наслойка вътре в тях.

Ароматът в шишенцата не се съхранил, само че химическият разбор на утайките разрешава да се разкрият някои от съставките. Робърт Литман и Джей Силвърстайн, негов сътрудник, показали своите открития пред Дора Голдсмит и Шон Коглин, специалисти по египетски парфюми, които след това оказват помощ за пресъздаването на аромата, следвайки способи, записани и открити в древногръцки текстове.

Основата на ароматите е смирна, смола, извлечена от трънливо дърво, намерено в Африканския рог и Арабския полуостров. Екипът прибавя съставки, включващи кардамон, зехтин и канела. Полученият парфюм е по-плътен и по-лепкав от актуалните аромати, съвсем като зехтина и основава мощен, лют мирис, който е по-дълготраен от днешните смеси.

"Каква тръпка е да помиришеш парфюм, който никой не е помирисвал от 2000 години насам и, на който може би Клеопатра е ухаела ", пита Литман.

Въпреки това, Манди Афтел, парфюмерист в Бъркли, Калифорния, която през 2005 година оказа помощ за възпроизвеждането на мирис, употребен за ароматизиране на мумия на дете, съобщи, че е по-вероятно Клеопатра да е имала лична фабрика за парфюми и личен мирис. "Не мисля, че някой знае сигурно какво е употребила ", прибавя тя.

Луди купони от историята, които ще останат запомнени вечно

 Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза  Източник: Клеопатра Египет .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  Германски министър се самоуби поради COVID-19 - Теми в развиване | Vesti.bg Германски министър се самоуби поради COVID-19 - Теми в развиване | Vesti.bg  <br> Кой се оправи с COVID-19 без да затваря бизнеси и учебни заведения <br>
Кой се оправи с COVID-19 без да затваря бизнеси и учебни заведения
 <br> Какво ще се случи с банковите заеми на хората <br>
Какво ще се случи с банковите заеми на хората
 <br> За Ковид-19: Разказва един българин в Мадрид <br>
За Ковид-19: Разказва един българин в Мадрид
Последни  Египтолог развенча мита по какъв начин е изглеждала Клеопатра Египтолог развенча мита по какъв начин е изглеждала Клеопатра  Гугъл се отхвърли от шегите за 1 април поради COVID-19 Гугъл се отхвърли от шегите за 1 април поради COVID-19  <p>С какво помага<strong> постоянната медитация</strong> съгласно учени</p> С какво оказва помощ постоянната медитация съгласно учени  Марс във Водолей – нов свят, нов метод Марс във Водолей – нов свят, нов метод  <p>Вирусът заплашва 100&nbsp;000 работни места в Германия</p> Вирусът заплашва 100 000 работни места в Германия  Зимата се завърна, къде ще вали сняг Зимата се завърна, къде ще вали сняг  Депутат от Движение за права и свободи е с позитивна проба за ковид Депутат от Движение за права и свободи е с позитивна проба за ковид  Фейсбук създава нов вид очила за добавена действителност Фейсбук създава нов вид очила за добавена действителност  Мрачната история на карантината Мрачната история на карантината  Над 40 000 умряли от Ковид-19 по света, какво се случва в Европа Над 40 000 умряли от Ковид-19 по света, какво се...  Карантината на Банско бе вдигната Карантината на Банско бе вдигната  <p>Доколко би трябвало да <strong>дезинфектираме </strong>покупките&nbsp;&nbsp;</p> Доколко би трябвало да дезинфектираме покупките  Борисов: Хазната е цялостна, президентът не схваща от държавни финанси Борисов: Хазната е цялостна, президентът не схваща от...  Знамената пред държавните институции в Италия са свалени на половина в памет на жертвите от Ковид-19 " Помогнете ни, както помогнаха на вас след войната "  Собственикът на известна верига фитнеси се преобразява като жена в „ Шеф под прикритие “ Собственикът на известна верига фитнеси се преобразява...  Ново попълнение в мъжкия тим на Hell’s Kitchen България Ново попълнение в мъжкия тим на Hell’s Kitchen...  Момиче на 12 с ковид умря, казусът шокира лекарите в Белгия Момиче на 12 с ковид умря, казусът шокира...  399 са инфектираните с Ковид-19 у нас 399 са инфектираните с Ковид-19 у нас  " Спешните ограничения да бъдат съразмерни и да не не престават...  Туркменистан забрани думата „ ковид ” Туркменистан забрани думата „ ковид ” Всичко от през днешния ден Виц на деня - Вие сте толкоз благополучен човек - имате всичко: апартамент, вила, кола, пари в банката...  - Да, само че ми липсва оправдание..... Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  За Ковид-19: Разказва един българин в Мадрид  Баба Тонка - майката на бунтовниците, която живее в името на свободата  Нютон прави велико изобретение по време на обществена изолираност  Принц Чарлз с позитивна проба за COVID-19  Изследване: Голяма част от българите считат, че няма да се заразят с ковид  Млада българка впечатлява с новаторски план в Лондон Водещи вести  Депутат от Движение за права и свободи е с позитивна проба за ковид Депутат от Движение за права и свободи е с позитивна проба за ковид  Зимата се завърна, къде ще вали сняг Зимата се завърна, къде ще вали сняг  Борисов: Хазната е цялостна, президентът не схваща от държавни финанси Борисов: Хазната е цялостна, президентът не схваща от държавни финанси  399 са инфектираните с Ковид-19 у нас 399 са инфектираните с Ковид-19 у нас  <p>Вирусът заплашва 100&nbsp;000 работни места в Германия</p> Covid-19 заплашва 100 000 работни места в немската авто промишленост  Гугъл се отхвърли от шегите за 1 април поради COVID-19 Гугъл се отхвърли от шегите за 1 април поради COVID-19  Знамената пред държавните институции в Италия са свалени на половина в памет на жертвите от Ковид-19 " Помогнете ни, както помогнаха на вас след войната "  Момиче на 12 с ковид умря, казусът шокира лекарите в Белгия Момиче на 12 с ковид умря, казусът шокира лекарите в Белгия  Над 40 000 умряли от Ковид-19 по света, какво се случва в Европа
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР