Любопитно Днес настъпва Валпургиевата нощ, най-мистичната вечер от годината Християнският

...
Любопитно Днес настъпва Валпургиевата нощ, най-мистичната вечер от годината Християнският
Коментари Харесай

Днес настъпва Валпургиевата нощ, най-мистичната вечер от годината

Любопитно Днес настава Валпургиевата нощ, най-мистичната вечер от годината Християнският празник е в чест на света Валбурга - позната в Скандинавия като Валбори, Валпургис или Веалдбург  Василена Василева 30 април 2020, 11:07  Да се поглезим: Тартове с шоколадов мус
Да се поглезим: Тартове с шоколадов мус
 Яденето на месо е потребно за психологичното здраве
Яденето на месо е потребно за психологичното здраве
 COVID-19 промени фитнес промишлеността вечно
COVID-19 промени фитнес промишлеността вечно
 Ще се огънат ли под тежестта на черните пагони готвачите в Hell’s Kitchen България
Ще се огънат ли под тежестта на черните пагони готвачите в Hell’s Kitchen България
 Пентагонът удостовери - това в действителност са НЛО
Пентагонът удостовери - това в действителност са НЛО
 Калина и Емо: В
Калина и Емо: В " Един за различен " разбрахме, че в действителност сме един за различен и че дружно сме много по-силни
 Супермоделът Джиджи Хадид със страхотна вест
Супермоделът Джиджи Хадид със страхотна вест
 Гергана се раздели с „ Hell’s Kitchen “ България
Гергана се раздели с „ Hell’s Kitchen “ България

ечерта на 30 април против 1 май в Германия, Финландия, Швеция, Естония, Литва, Латвия, Румъния и Чехия стартира така наречен Валпургиева нощ - християнски празник с езически корени .

Магове, вещици, свещеници – кой стои зад великите водачи?

Празникът се празнува като Walpurgisnacht в Германия и Нидерландия, Valborgsmässoafton в Швеция, Vappu във Финландия, Volbriöö в Естония, Valpurgijos naktis в Литва, Valpurģu nakts в Латвия, čarodějnice или Valpuržina noc в Чехия, написа Edna.bg

Християнският празник е в чест на света Валбурга - позната в Скандинавия като Валбори, Валпургис или Веалдбург. Родена е във Весекс през 710 година Тя е племенница на свети Бонифаций, а съгласно легендата и щерка на саксонския принц свети Ричард.

Животът на вещиците в Румъния в фотоси

Заедно със своите братя доближава до Франкония, Германия. Решава да стане монахиня и заживява в манастира в Хейденхайм, учреден от нейния брат Вунибалд. На 25 февруари 779 година Канонизирана е за светица на 1 май с.г. и тази дата носи нейното име в шведския календар.

Исторически видяно Валпургиевата нощ поражда като последователност на обичаите по посрещането на пролетта в езичеството. Празнуването включва паленето на великански огньове в чест на настъпващата пролет. Оригинално античните викингски традиции на плодородието са провеждани към 30 април и заради съвпадението с канонизирането на Валбори празненствата одобряват нова форма.

Жените във Втората международна война

Съчетаването на почитането на Валбори със силата на вековните викингски традиции по посрещането на пролетта е възприето и на други места в Европа. Двата празника се смесват в единно цяло, което през днешния ден се назовава Валпургиева нощ.

В немската средновековна митология Валпургиевата нощ е празник на вещиците, които дружно с други нечисти сили се събират на деня на света Валпургия на връх Брокен в планината Харц и се пробват да попречат на идването на пролетта .

Смята се, че това е вечерта, в която се вършат най-силните вълшебства и бъдещето се предсказва най-точно.

Според старите езически вярвания вечерта против 1 май настъпвала пролетта, като обичаите претендирали да се палят огромни огньове, символизиращи промяната на сезоните.

Нощните вещици – дамите, които ужасявали нацистите

Преданието споделя още, че през тази нощ вещици и други създания на злото се събират връх Брокен в планината Харц, пробвайки се да попречат на идването на новия сезон.

Счита се, че през тази нощ може да се предсказва бъдещето, да се приканват на помощ висшите сили, както и да се влиза в контакт с мъртвите. Валпургиевата нощ е и най-подходящият интервал от година за осъществяване на ритуали, които да ни защитят от злите сили.

Най-известните вещици в историята

Поверията споделят, че през тази нощ може да се отървете от всичките си проблеми. Нужно е единствено да напишете на лист хартия това, което ви тревожи, и по-късно да изгорите този лист върху пламъка на свещ.

Сънищата през тази нощ са оракулски, поради което е належащо, колкото се може по-детайлно да запомните съня си, защото той предсказва идни събития. Възможно е също сънят да ви помогне с намирането на решение за сложен проблем.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР