Любопитно Диана Аладжова: Хората са тези, които променят или се

...
Любопитно Диана Аладжова: Хората са тези, които променят или се
Коментари Харесай

Диана Аладжова: Хората са тези, които променят или се примиряват

Любопитно Диана Аладжова: Хората са тези, които трансформират или се помиряват Какъв е пътят от СУ до Лондонското учебно заведение по стопанска система и политически науки  Александра Грамова 21 август 2019, 13:08  Диана Аладжова: Хората са тези, които трансформират или се помиряват Източник: Диана Аладжова
иана Аладжова е майка, финансист, ръководител на неправителствена организация и учител на курс в Софийския университет.

Нейната рецепта за сполучливо справяне със отговорностите е преди всичко ръководството на времето. “Времето е релативно разбиране - един час може да е доста, а може и да е малко, зависи по какъв начин го използваш и най-много по какъв начин го планираш. Стига да си съсредоточен и проведен, може да си ефикасен на няколко фронта едновременно”, счита тя.
 Диана Аладжова
За Диана има едно време, което обаче е закрепено, и това е времето с щерка ѝ, като се пробва единствено в крайни случаи да взема от него. То е най-ценно за нея и я зарежда с сила за всички други отговорности, които я чакат по-късно. “Универсална рецепта за добър баланс сред това да си сполучлив експерт и майка по едно и също време съгласно мен няма. Всяка майка има своя лична история и търси най-работещата рецепта за нея самата. Добрият баланс може би търсиш цялостен живот”, споделя Диана.

Една от тайните обаче е, че майките в действителност са извънредно добре проведени и могат доста повече, в сравнение с постоянно мислят. “Отлагането на нови отговорности и провокации от терзание, че няма да се оправим, действително значи, че се отхвърляме, преди да сме почнали. А има ли предпочитание, има и начини”, споделя Диана.
Пътят от СУ до Лондонското учебно заведение по стопанска система и политически науки (LSE)
Диана приключва бакалавърската си степен в Стопанския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Още по време на следването си в СУ се “запалва” по по-нетрадиционните покупко-продажби. По това време в България към момента няма развита екосистема за Рискови и дялови вложения, а LSE предлага единствената магистратура, която е тясно профилирана в Private equity (дялови инвестиции). Така избира Лондон. Кандидатства и с композиция от шанс и старания, съумява да мине прага от 2%, с цел да бъде призната в университета.

Най-ценният урок, който научава от Лондон, е, че светът не е черно-бял и е добре да можем да го забележим през призмата на другия. LSE е университет с необятна гама от националности измежду студентите. В специалността на Диана има представители на цели 33 страни. Това културно разнообразие ѝ разрешава да разшири кръгозора си в доста насоки и да се научи да поддържа връзка и да схваща хора с разнообразни полезности, вярвания и опит.
Как взема решение да се върне в България
Диана избира да се върне в България още преди да замине. Вярва, че тук има опция да способства повече за себе си, за фамилията и за страната. В учебниците по стопанска система факторите, които играят роля за развиването на една страна, са: политическа конюнктура, правосъдна система, данъчни ставки, финансови пазари, опазване на здравето, просветителна система. Диана слага тежест върху човешкия капитал. “Хората са тези, които основават или разрушават, които трансформират или се помиряват, които виждат или отвръщат взор. Развитието на една стопанска система върви в директна корелация с човешкия ѝ капитал и тук връзката не е причинно-следствена, двете могат и вървят паралелно”, счита Диана.

Въпросът, който всеки си задава, е къде са тези хора? Скептиците биха споделили, че България е характерен образец за страна, която страда от „ източване на мозъци” (brain-drain). Диана смята, че този термин към този момент не е настоящ. Според нея в днешно време технологиите разрешават на всички да бъдат тук, онлайн или офлайн (на място). Като образец дава организацията в Обединени Идеи за България, където 40% от дейните членове, които работят по плановете в България, са позиционирани в чужбина. Според нея основно не е дали си се върнал или не, а до каква степен искаш да си ТУК.
Какво я кара да има вяра в България
Диана има вяра, че всеки човек, който е решил да се развива в България, не би трябвало да е апатичен към това, което се случва тук. Тя стартира да поддържа първите си дела на 15 години. Това, което я е водело тогава са доза доверчивост и оптимизъм, които вървели паралелно с доста разочарования. 15 години по-късно има по-различно виждане.

“По-добро бъдеще на България може да има, само че за това не е нужна единствено религия,” споделя Диана. Според нея са нужни взаимна работа, самообладание, непримиримост, тактика и ясна преценка на провокациите по пътя. Счита, че вървим в вярната посока, само че постоянно се губим в завоите по пътя, отхвърляме се, разочароваме се или просто решаваме да търсим щастието в друга страна.

За Диана това не е решение и по тази причина продължава да работи върху себе си и да търси устойчиви механизми, с които да мултиплицираме резултата от работата ни, на всички нас, които работим в посока обществена смяна.

“Вярвам, че сме в положение да изградим една България, в която нашите деца да желаят да останат и да се развиват. Дължим им най-малко да опитаме”, заключва Диана.

Тази година Диана ще бъде и един от лекторите на Кариерен Кошер - най-мащабното кариерно събитие за българи с опит в чужбина.

Ако и вие желаете да се развивате в България и имате опит в чужбина, заповядайте на Кариерен Кошер на 4-ти септември в Интер Експо Център София, където ще се срещнете с топ работодатели и ще имате опцията да присъствате на вдъхновяващи лекции, полемики и работилници. Събитието е гратис, само че регистрацията е наложителна и лишава няколко минути.

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Александра Грамова
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР