Любопитно Давид Лагеркранс: Живей, обичай и се опитай да направиш

...
Любопитно Давид Лагеркранс: Живей, обичай и се опитай да направиш
Коментари Харесай

Давид Лагеркранс: „Живей, обичай и се опитай да направиш света по-добро място”

Любопитно Давид Лагеркранс: „ Живей, бит и се пробвай да направиш света по-добро място ” Ексклузивно изявление с шведския публицист и публицист 11 септември 2019, 09:10  Давид Лагеркранс: „ Живей, бит и се пробвай да направиш света по-добро място ” Източник: Anna Lena Ahlstroem
авид Лагеркранс, известният шведски публицист и публицист, който дръзна да продължи паметната трилогия „ Милениум” на Стиг Ларшон, одобри поканата да посети София през октомври, с цел да се срещне с българската аудитория.

Той се причислява и към влиятелното интернационално журито на кино-литературния фестивал CineLibri . Ето какво показа той в особено изявление за „ Атракция”.

Атракция: Г-н Лагеркранс, в биографията си имате към 30 книги, само че преди да се посветите на писането, сте работили като публицист. Това ли е повода да приемете предизвикването да продължите трилогията на Стиг Ларшон?

Давид Лагеркранс: И да, и не. Разбира се, фактът, че съм публицист, е неразлъчен от решението ми, само че най-много бях впечатлен от самата концепция за продължение на сагата „ Милениум”, която беше придобила голяма известност. Нещо повече: почувствах, че просто би трябвало да го направя.

А: Вашият пробив като романист идва с Fall of Man in Wilmslow, фикционален разказ за английския математик Алън Тюринг. Впрочем той е воин и в последния разказ на Иън Макюън, озаглавен „ Машини като мен”. Изглежда, тематиките, свързани с трансхуманитарната гражданска война и последствията от изкуствения разсъдък са значими и за вас?

Доверено лице: Героите, които вървят настрана от коловоза, напълно захласнати от една концепция, постоянно са ме очаровали. И Тюринг, и Златан, и Лисбет Саландер (макар тя да е фиктивен образ) са герои, които следват собствен личен път. Науката също е огромно ентусиазъм за мен. Много се интересувам от новите технологии и резултата, който може да имат върху нашето общество.

А: Огромният триумф на „ Онова, което не ме убива “ („ Милениум 4”) първо би трябвало да е бил стресово прекарване, било то и позитивно, а по-късно се трансформира в подтик за написване на още два романа, прави ли сме?

Доверено лице: Честно казано, бях изплашен до гибел при публикуването на „ Онова, което не ме убива”, само че да, това се трансформира в позитивен опит и към сегашния миг в действителност се усещам горделив, че съумях да се оправя с този план.

А: Какво мислите за филмовите акомодации на романите „ Милениум “ до момента, изключително за „ Момичето в паяжината “ на режисьора Феде Алварес, екранизация на „ Онова, което не ме убива”?

Доверено лице: Винаги е необичайно да гледаш филм, основан на личния ти разказ. Преживяването е изключително, тъй като романът е трансформиран в напълно друга творба. Но такава е наклонността, Холивуд държи на своето.

А: Знаете ли, програмата на CineLibri тази година включва документалния филм „ Mъжът, който си играеше с огъня “, вълнуващ портрет на Стиг Ларшон, който е разследвал крайнодесни екстремистки групи като публицист. Гледахте ли го в Швеция?

Доверено лице: Да, гледах го.

А: Филмът хвърля светлина върху действието на някои расистки и фашистки придвижвания – тематика, която и вие засягате в книгите от серията „ Милениум “. Ларшон вероятно би потреперил от смут, в случай че види по какъв начин стоят нещата в Швеция и отвън нея 15 години след гибелта му. Като че ли през днешния ден светът е по-непредсказуем и обезпокоителен от всякога…

Доверено лице: Убеден съм в това, изключително като се имат поради заканите, произлизащи от дезинформацията и разпространяването на подправени вести. Тревожен е и методът, по който се отнасяме към тези феномени.

А: Натъкнахме се на следния откъс от Стиг Ларшон: „ Да отмъстиш за себе си или за приятелите си не е единствено право, това е безусловно задължение”. Човек би си помислил, че това е имитация на Лисбет Саландер. Как бихте коментирали?

Доверено лице: Да, звучи като имитация на Лисбет, в действителност. Но не бих могъл да разясня думи на Стиг Ларшон.

А: Би ли било претенциозно да се каже, че книги като „ Милениум “ са алегорична форма на опозиция против феномени като несправедливостта, насилието и злоупотребата с власт? Смятате ли, че писателите, без значение от жанра, в който творят, би трябвало да бъдат чувствителни към пороците, корозивни обществото?

Доверено лице: Да, несъмнено. Това е една значима задача, която ние, създателите, имаме.

А: Защо решихте да прекратите поредицата „ Милениум “ с романа „ Тя, която трябваше да почине “?

Доверено лице: Вселената „ Милениум” е превъзходна. Такива са и героите в нея. Тази галактика е несъвместима с вероятността един публицист да затъне в рутина. Ето за какво за мен е значимо да стартира нещо ново. Предстои ми отново да изпитам ужаса, съпътстващ всеки нов завой.

А: Световната премиера на „ Милениум 6” беше на 22 август, само че българското издание излиза на 5 септември и ние към момента не знаем доста за наличието. Предишните ви два романа засягат доста разнообразни тематики, в това число псевдонаучни държавни опити, принуждение против уязвими обществени групи, киберпрестъпления. Ще ни изненадате ли още веднъж?

Доверено лице: Ще се изненадате, само че ще разпознаете и нашата Лисбет Саландер. И още веднъж са вплетени както настоящи, по този начин и безконечни тематики. При всички положения ще има доста сюрпризирани читатели.

А: Няма ли да ви е мъчно да се разделите с Лисбет Саландер? Срещали ли сте в миналото в действителния живот жена, която може да бъде неин първообраз?

Доверено лице: О, да, героинята ще ми липсва доста. За благополучие в никакъв случай не съм срещал жена като нея в действителния живот. Сигурен съм, че в случай че се бяхме срещнали някъде, тя щеше да реши, че съм чудноват човек, прекомерно невротичен, може би.

А: Какво следва след ерата „ Милениум”? В София ще има литературна среща с вашите фенове и те ще ви зададат този въпрос сигурно.

Доверено лице: За мен е доста вълнуващо да споделя с вас, че неотдавна подписах контракт за нова престъпна трилогия с издателство „ Норстед”. Нямам самообладание да се върна към процеса на писане.

А: Да обърнем взор към CineLibri. Как наподобява съвършената кино акомодация по книга, за която бихте дали своят вот? Имате ли обичани филми, основани на романи?

Доверено лице: Да, образцова акомодация за мен е филмът „ Реката на тайните” по едноименния разказ на Денис Лихейн, режисьор е Клинт Истууд.

А: Ето го и наложителния финален въпрос: имате ли кредо в живота си, което следвате праволинейно?

Доверено лице: Старая се да последвам правилото: Живей, бит и се пробвай да направиш света по-добро място. Доколкото е допустимо.

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  Фандъкова: Не влизам в борба, както други претенденти Фандъкова: Не влизам в борба, както други претенденти  Ердоган с мегапроект против идващата световна рецесия Ердоган с мегапроект против идващата световна рецесия  <br> <strong> 7 </strong> знака, че сте <strong> по-умни </strong>, в сравнение с смятате <br>
7 знака, че сте по-умни , в сравнение с смятате
 <br> Кои са <strong> най-безопасните </strong> градове в света <br>
Кои са най-безопасните градове в света
Последни  Кадри от изложбата Скейтърите по време на соца - имаха ли почва у нас  <p><strong>&bdquo;Живей, обичай</strong> и се пробвай да направиш света по-добро място&rdquo;</p> „ Живей, бит и се пробвай да направиш света...  Родителите на падналото дете: Беше случай Родителите на падналото дете: Беше случай  <p>Спомняте ли си за тези сериали? Те са едни от най-култовите&nbsp;</p> Спомняте ли си за тези сериали? Те са едни от...  Кола на Кола на " Гранична полиция " " хвърча " с 200 км/ч по " Тракия "  Боровец - хазаин на огромно интернационално съревнование Боровец - хазаин на огромно интернационално съревнование  <p>Осъдиха англичанин за нахлуване над българин</p> Осъдиха англичанин за нахлуване над българин  Apple iPhone 11 Pro Apple ще промени бизнеса на цифровите услуги като...  <p><strong>Окървавени обувки</strong>, бижута - какво ще открием в Музея на офанзивите от 11 септември?</p> Окървавени обувки, бижута - какво ще открием в Музея на...  Премиерът на Италия Джузепе Конте (в средата) Новото италианско държавно управление завоюва избор на доверие  <p>Това е електрическата бъдеща опция на S-Class</p> Това е електрическата бъдеща опция на S-Class  <p>Екокатастрофа в язовир &bdquo;Пчелина&rdquo;</p> Екокатастрофа в язовир „ Пчелина”  <p>В Тихия океан се заражда ужасяваща топлинна вълна</p> В Тихия океан се заражда ужасяваща топлинна вълна  Apple iPhone 11 Apple се бори да притегли внимание с три нови iPhone-а  Цветан Василев Цветан Василев давал по 10 млн. лева на месец за ТВ7  Протестът срещу Иван Гешев Протести „ за” и „ против” Гешев...  Тръмп уволни Джон Болтън, евентуално поради талибаните Тръмп уволни Джон Болтън, евентуално поради талибаните  Вероятно откриха лекарство против остаряването Вероятно откриха лекарство против остаряването  <p>Горя депото за автомобилни гуми в Шумен</p> Горя депото за автомобилни гуми в Шумен  Румен Радев Румен Радев: Очаквам неоспорими обстоятелства по обвиняванията в... Всичко от през днешния ден Виц на деня - Докторе, мъжът ми глътна аспирин простъпка. Какво да вършим? - Създай му някакво главоболие, с цел да не отиде хапчето напразно! Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Да съблечеш българите: актови фотоси от предишния век  Денят, в който Русия изостави България Денят, в който Русия изостави България  Министър за госпожа Макрон: Тази жена в действителност е грозна  Човекът, който сплоти Княжество България и Източна Румелия в картина  Вечният, недостижимият, кралят - Фреди!  Руски историк: Българите наглеят, ограничете им чартърите bool(false) Водещи вести  Кола на Кола на " Гранична полиция " " хвърча " с 200 км/ч по " Тракия "  <p>Осъдиха англичанин за нахлуване над българин</p> Осъдиха англичанин на близо 19 години за нахлуване над българин  Цветан Василев Цветан Василев давал по 10 млн. лева на месец за ТВ7  Боровец - хазаин на огромно интернационално съревнование Боровец - хазаин на огромно интернационално съревнование  <p>Това е електрическата бъдеща опция на S-Class</p> Това е електрическата бъдеща опция на Mercedes S-Class  <p>В Тихия океан се заражда ужасяваща топлинна вълна</p> В Тихия океан се заражда топлинна вълна, която ужасява учените  <p><strong>Окървавени обувки</strong>, бижута - какво ще открием в Музея на офанзивите от 11 септември?</p> Окървавени обувки, бижута - какво ще открием в Музея на офанзивите от 11 септември?  Кадри от изложбата Дъската и свободата - скейт по време на соца  <p>Спомняте ли си за тези сериали? Те са едни от най-култовите&nbsp;</p> Спомняте ли си за тези сериали? Те са едни от най-култовите  Apple iPhone 11 Pro Apple ще промени бизнеса на цифровите услуги като Netflix  Премиерът на Италия Джузепе Конте (в средата) Новото италианско държавно управление завоюва избор на доверие  Apple iPhone 11
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР