Любопитно Да вземеш нещо и да го преобразуваш в нещо

...
Любопитно Да вземеш нещо и да го преобразуваш в нещо
Коментари Харесай

Да вземеш нещо и да го преобразуваш в нещо друго – Явор, платното и боите

Любопитно Да вземеш нещо и да го преобразуваш в нещо друго – Явор, платното и боите Младият художник Явор Костадинов за провокациите в живота на един актьор пред Ванеса Николова от Vesti.bg  Ванеса Николова 21 август 2019, 07:07 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Да вземеш нещо и да го преобразуваш в нещо друго – Явор, платното и боите
Да вземеш нещо и да го преобразуваш в нещо друго – Явор, платното и боите
 Едни от най-култовите тоалети от премиите на MTV
Едни от най-култовите тоалети от премиите на MTV
 Спиращи дъха трилъри и взривоопасен екшън в деветата седмица на „ Великият понеделник “ по KINO NOVA
Спиращи дъха трилъри и взривоопасен екшън в деветата седмица на „ Великият понеделник “ по KINO NOVA
 Яна Маринова отпразнува рожден ден с каскади за кино лентата „ Диви и щастливи “
Яна Маринова отпразнува рожден ден с каскади за кино лентата „ Диви и щастливи “
 Тя е дамата, която завоюва
Тя е дамата, която завоюва " Дупе на годината "
 Как се трансформира тялото ни, когато престанем да ядем бял самун
Как се трансформира тялото ни, когато престанем да ядем бял самун
 Защо да НЕ изливате макаронената вода в мивката
Защо да НЕ изливате макаронената вода в мивката
 Ким Кардашиян с рядка изява без грим (СНИМКИ)
Ким Кардашиян с рядка изява без грим (СНИМКИ)

ече ви разказахме за Мич Брезунек, френският художник, който избира Пловдив за собствен дом, воден от порива на интуицията си и, най-много, любовта.

Явор Костадинов е другият художник, чиито произведения вземат участие в галерия „ ФОН: Млади създатели от Пловдив”, която в интервала от 5 юли до 30 август ще дава път на младите в SARIEV Contemporary, Данчoва къща и изложба Cu29, с който ще ви срещнем през днешния ден.

Явор е единствено на 26г., приключил е живопис в Националната художествена академия в София, учил в и в Академията за изящни изкуства в Брера, Италия. Автор е на три независими изложения, участник е в доста общи и е притежател на разнообразни награди за млад създател.

За изкуството, вярната грижа за него от страна на обществото и хубавите моменти в живота на един художник прочетете в изявлението на Ванеса Николова за Vesti.bg.

Явор, какво е за теб изкуството?

„ Честно казано, все по мъчно ми е да дефинира, какво тъкмо е изкуството, даже персонално за мен. Може би най-много е средство за другарство, за връзка. И то необикновен тип връзка.

Ако актуалните информационни средства са мигновени и се стремят към експедитивност, то изкуството е мудна медия. Такава, която работи в дълбочина. Ако ежедневната връзка работи по хоризонтала и се стреми към експедитивност, то изкуството би трябвало да работи по вертикала, да търси в дълбочина и да разкрива разнообразни слоеве”.

Как избра да се занимаваш с това? Широко публикуваното поверие, че „ музикант къща не храни” от време на време се ползва и за художниците. Какво мислиш за този стандарт, който обществото е наложил?

„ При мен нямаше специфичен миг на признание или нещо съответно, което да ме обърне към изкуството. Стана по-скоро постепенно и последователно. Винаги съм рисувал или правил нещо с ръцете си.

Може би времето прекарано в Художествената гимназия в Пловдив е това, което ме убеди, че това е заниманието което е най-близко до моята природа и характер.

А по отношение на стандарта... не мисля за него. Всяка специалност и занятие носят своите характерни провокации, компликации и особености. Ако мотивацията ти извира от изначалната ти същина, не би трябвало чак толкоз да те интересува с какви стандарти борави обществото и какво мислят хората за избора ти.

Иначе да, има много какво да се направи в България по отношение на опциите които създателите имат пред себе си. Но имам вяра, че ситуацията постепенно, само че последователно се усъвършенства. А това е нещо, което зависи и от всички нас”.

Учил си в академията за изящни изкуства в Брера, Италия. Според теб българите по-малко ли се интересуваме от изкуство в съпоставяне със западноевропейците или това поверие е по-скоро факсимиле?

„ Нямам чак толкоз дълбоки и пространни усещания. Но не мисля,че разликата е толкоз огромна. Ако приказваме съответно за изложения и събития свързани с образните изкуства – те по-скоро си имат своя аудитория, която е не чак толкоз многочислена, само че нормално е отдадена и е във вътрешността в нещата и има своите желания и осведоменост.

Може би публиките малко по на запад от нас са една концепция по-подготвени за прояви с по-неконвенционален темперамент, само че никога не бих подценил локалните публики. Казвам публики тъй като от ден на ден виждам, че има една фрагментация, няма една солидна аудитория, а доста обособени, като някои отчасти се застъпват... и цялата обстановка е много динамична.

Може би междинното равнище на схватливост към изкуството е нещо по което може да се поработи. Това е като че ли задача за сферата на образованието - формалното и неофициалното.

В последна сметка изкуството е едно от нещата, които жестоко казано могат да покачат качеството на живот на хората... Колкото повече хора са осведомени със другите изкуства, взаимодействат или се занимават с изкуство, толкоз повече взаимно схващане ще се култивира”.

Смяташ ли, че в България ценим своите актьори задоволително?

„ Прави ми усещане, че изкуството постоянно влиза в медиите у нас по линия на кавги и пререкания най-много. Често се търси сензационното. Същевременно на фона на всичко това се случват много прояви, доста от които качествени, за които повече хора даже не подозират.

ВИЖТЕ ЧАСТ ОТ ТВОРБИТЕ НА ЯВОР В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Също би било хубаво да има повече, качествено културно наличие по медиите като цяло. Да се обръща по-често взор и към това което се случва в този момент, към новите създатели които търсят своето място в света на изкуството.

Дали ценим създателите... Мисля, че могат да се намерят образци и в двете направления. Прави ми усещане, че постоянно мненията за хората с изявен гений са крайни - или прослава или цялостно отказване. Може би създателите и публиката би трябвало да схванат, че имат потребност едни от други и да се стремят към все по-добра взаимна връзка, за да схванат по-добре същността на взаимоотношенията посред си”.

Разкажи ни повече за присъединяване ти във „ ФОН: Млади създатели от Пловдив”.

„ Аз в действителност се веселя да бъда част от тази галерия. Първо, тъй като мисля, че всички участници в нея имат едно в действителност професионално отношение към работата си. Второ, тъй като ми беше доста любопитно да видя по какъв начин ще се сглоби цялата експозиция – всеки създател е показал своята характерна вероятност към изкуството и е забавно да се види по какъв начин съжителстват тези вероятности.

И трето, тъй като е отлично да видиш тъкмо в годината на Пловдив 2019 Европейска столица на културата, една нова вълна от създатели които демонстрират,че креативния дух в Пловдив е жив има своето бъдеще!

В моя случай местоположението беше в действителност основна - изключително за главния ми план. Вместо да заложа на контраста сред среда и работи, воден значително от чисто любознание, взех решение да свържа плана си със самото място (Данчовата къща в Стария Пловдив) и неговата история, и по тъкмо с личността на Георги Данчов – Зографина (1846 – 1908) – български възрожденец, държавник, художник, журналист и фотограф оставил трайна диря в историята на възрожденски Пловдив.

Опитах да поддържам връзка индиректно с него, най-много посредством работите му. Вярвам, че няколкото тълкования, които направих по негови работи, ми помогнаха да се докосна най-малко малко до неговия дух. Цялото изследване и подготовката на документалния ъгъл, които съпътстват плана, ми помогнаха за малко да се пренеса в комплицираната ера в която е работил и живял Георги Данчов и това за мен също беше в действителност забавно като прекарване.

Тъй като сходен метод беше по-скоро нещо ново за мен, редом демонстрирам и още няколко живописни работи, които са общо взето присъщи за работата ми в последно време”.

Кое е най-голямото ти ентусиазъм?

„ Не бих споделил че има нещо характерно което да ме въодушевява. Все повече се увещавам,че вдъхновението идва с работата.

Няма муза, която да се появи и да ти уточни пътя. Трябва да си любопитен мисля... да наблюдаваш, живота към теб и вътре в теб, да усещаш потребността да си обясняваш нещата.

Творческият развой е нещо комплицирано, а още по-сложно е да се приказва за него. Дори механизмът на „ вдъхновението “ - по какъв начин то работи е нещо което към момента предстои на изследване”.

Има ли моменти, в които губиш желанието си да твориш?

„ Желанието не се губи. Когато рисуването, живописта, изкуството като цяло, са станали неделима част от теб, мисля, че би трябвало да се случи нещо надали не пагубно, с цел да те откаже от това което обичаш да правиш. По постоянно пречат житейските баналности, формалности и чисто логистични проблеми”.

Кое е нещото, което те удовлетворява най-вече в работата на художник?

„ Може би...Това, че като човек който твори, основава, ти си една концепция по-близо до положение, което сякаш е над нашето нормално положение. Съзиданието - ти си създателят. Трансфигурация. Да вземеш нещо и да го преобразуваш в нещо друго, което не е съществувало в този си тип досега”.

Какво е посланието, което би желал да предаваш на хората посредством твоите творби?

„ Това зависи от съответното произведение и концепцията, която стои зад него. Не бих споделил, че сега имам някакъв огромен метанаратив, който да сплотява всичко, което върша. Засега работя в разнообразни направления и това, което ме движи, е любознанието най-много.

Ще преразказвам един израз, който, въпреки и леко клиширан, е до някаква степен правилен – „ Изкуството би трябвало да успокоява неспокойните и да обезпокоява тези които са се настанили прекомерно комфортно “ .

И последно, какво прави Явор, когато не рисува?

„ Опитвам се да чета повече... От скоро опитвам с снимка. И, несъмнено, не спирам да си държа очите отворени за света към мен”.


Instagram.
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Автор: Ванеса Николова .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  Стефан Данаилов в болница Стефан Данаилов в болница  <br> Слави Трифонов отговори на рецензиите и спекулациите <br>
Слави Трифонов отговори на рецензиите и спекулациите
 Българин за образец по какъв начин би трябвало да се живее животът Българин за образец по какъв начин би трябвало да се живее животът  <br> Защо да <strong> </strong> <strong> НЕ </strong> изливате макаронената вода в мивката <br>
Защо да НЕ изливате макаронената вода в мивката
Последни  <p><strong>Явор, платното и боите</strong> - изкуството, което успокоява и обезпокоява</p> Явор, платното и боите - изкуството, което успокоява и...  Любов Собол Любов Собол - нов водач на опозицията в Русия  <p>Едни от<strong> най-скандалните</strong> тоалети от премиите на MTV</p> Едни от най-скандалните тоалети от премиите на MTV  Европейски Съюз ревизира Фейсбук поради криптовалутата Libra Европейски Съюз ревизира Фейсбук поради криптовалутата Libra  Фото заем: Калоян Стоянов Как една чайна във Варна трансформира ориси  <p>Опасна <strong>епидемия</strong> в Испания</p> Опасна зараза в Испания  <p>Кола опустоши дете в Пловдив</p> Кола опустоши дете в Пловдив  <p>Лекар: Бабата на убитата Кристин ни пречеше</p> Лекар: Бабата на убитата Кристин ни пречеше  Джузепе Конте (в средата) и Матео Салвини (седналият вляво) Италианският министър председател подаде оставка  Марияна Николова Марияна Николова е ръководител на Съвета по...  <p>Нов пожар пламна над село Реброво</p> Нов пожар пламна над село Реброво  <p>Веси Гекова: Изкуството е <strong>по-могъщо</strong> от политиката</p> Веси Гекова: Изкуството е по-могъщо от политиката  Чумата анулира събор, стопани отново на митинг Чумата анулира събор, стопани отново на митинг  <p>Заложническа драма в Рио: мъж похити автобус</p> Заложническа драма в Рио: мъж похити рейс  <p>Трилър и екшън във &quot;Великият понеделник&quot;&nbsp;</p> Трилър и екшън във "Великият понеделник "  <p><strong>Яна Маринова</strong> отпразнува рожден ден с каскади</p> Яна Маринова отпразнува рожден ден с каскади  Йорданка Фандъкова Фандъкова: В „ Овча купел “ са най-големите...  Българчетата в къщата на ужасите: Къде са в този момент Българчетата в къщата на ужасите: Къде са в този момент  Аманда Холдън Тя е дамата, която завоюва "Дупе на годината "  Слави Трифонов Слави Трифонов отговори на рецензиите и спекулациите Всичко от през днешния ден Виц на деня Киркор се връща от лов на риба с празна торба. Влиза в магазина на Гарабет:д - Гарабед, желая 4 шарана... и да ми ги хвърлиш!!! - Що… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Нов триумф за българските гимнастички Нов триумф за българските гимнастички  Звездата, която в никакъв случай не не помни България  Нощта преди Голяма Богородица сбъдва стремежи  Младеж хвърли харизано BMW в реката, желал Jaguar  Усмивката, след която светът не свърши. Но опустя  Днес Уитни Хюстън щеше да навърши 56 година Водещи вести  <p>Лекар: Бабата на убитата Кристин ни пречеше</p> Лекар: Бабата на убитата Кристин ни пречеше  <p>Опасна <strong>епидемия</strong> в Испания</p> Опасна зараза в Испания  Джузепе Конте (в средата) и Матео Салвини (седналият вляво) Италианският министър председател подаде оставка  Любов Собол Любов Собол - нов водач на опозицията в Русия
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР