Любопитно Безмилостно жестока борба в Краят“ на една ера Отмъстителите:

...
Любопитно Безмилостно жестока борба в Краят“ на една ера Отмъстителите:
Коментари Харесай

Безмилостно жестока борба в „Краят“ на една ера

Любопитно Безмилостно жестока битка в „ Краят “ на една епоха „ Отмъстителите: Краят “ е едно любовно писмо към филмовата галактика на Marvel Studios с всичките ѝ преимущества и дефекти, написа редакторът ни за кино Георги Петров  Георги Петров 25 април 2019, 10:06
ели 11 години след излизането на „ Железният човек “ и 21 игрални кино лентата по-късно, споделената кино галактика Marvel Studios най-сетне доближава своята кулминационна точка. Борбата на Отмъстителите в последното им екранно премеждие е безмилостно жестока, а „ Краят “ не е нищо по-малко от героичен.

На пръв взор звучи неуместно да преразказвам Вапцаров в ревю на филм за супергерои, само че епитетите, с които великият български стихотворец се е запечатал в груповата ни национална памет, са прекомерно подобаващи за избрания на сюжетното деяние в „ Отмъстителите: Краят “.

Филмът е напоен с възприятие за величественост и драматизъм от началото до края си.

Но защото това е продукция на Marvel Studios, драмата неизбежно е примесена с чести хумористични опити за разведряване на настроението и понижаване на напрежението у фена. В най-хубавите всред 21-те кино лентата от поредицата дотук – по-конкретно „ Тор: Рагнарок “ и „ Завръщането на първия отмъстител “ – постигнатият тонален баланс в сюжета е бил съвършен.

„ Тор: Рагнарок “ или Marvel Studios във върхова форма

Топ 10 на най-хубавите филми на Marvel Studios

В „ Отмъстителите: Краят “, за жалост, екипът зад лентата, отпред с режисьорите Джо и Антъни Русо, не съумява да го реализира. След апокалиптичния свършек на предходната част, „ Война Без Край “, множеството от опитите за пробутване на смешен звук в хода на действието просто наподобяват извънредно не на място.

Киносъбитието на годината: „ Отмъстителите: Война до безкрайност “

От това най-вече страда един от главните герои на цялата поредност, Тор,

чиято роля в заключителния филм шокиращо се лимитира до това да бъде обект на глуповати, нелепи смешки. Отношението към него е вбесяващо предвид на фантастичното му личностно израстване в „ Тор: Рагнарок “ и в „ Отмъстителите: Война Без Край “, както и поради обстоятелството, че артистът в ролята Крис Хемсуърт е показал неведнъж комедийния си гений, който тук е износен.

Опциите за развиване на персонажа на Брус Банър / Хълк, които останаха отворени в края на „ Война Без Край “, също са осъществени извънредно незадоволително. В амплоато Марк Ръфало намира изолирани моменти, в които да блесне, само че обещанието за кулминационна точка на вътрешния му спор в жанр „ Доктор Джекил и Мистър Хайд “ остава изрично неизпълнено.

Друга рецензия, която може да се насочи към сюжета, е, че в някои моменти се усеща като разфокусиран и разлъчен, само че това се дължи главно на сериозната екранна дълготрайност от 3 часа. Вследствие на това, въпросните моменти се усещат като обособени епизоди от сериал, а не като обединени елементи от фабулата на пълнометражен игрален филм.

За благополучие, отрицателните страни на колосалния план значително се лимитират до изброените дотук. Встрани от тях, лентата дава закономерно развиване и – в някои случаи – свършек на редица от героите си. В този аспект никой не е по-облагодетелстван от Робърт Дауни Джуниър.

„ Отмъстителите: Краят “ е кулминационната точка на цялата построена галактика на Marvel Studios,

само че сюжетът не оставя място за подозрение, че всред десетките персонажи на екрана, Тони Старк / Железният човек е основният воин – както на този филм, по този начин и на цялата голяма поредност дотук. На неговите инциденти и развиване са отдадени най-драматични моменти и най-вече екранно време.

И до момента в който в други филми на Marvel това позициониране е изглеждало насилено и като храна за актьорското его на Дауни, в „ Краят “ персонажът му е разпрострат и отигран до съвършенство както от екипа зад камерите, по този начин и от изпълнителя в ролята. Действията на героя 11 години след екранния му дебют, с който започва и споделената кино галактика на студиото, са същински поетични.

Сходно, въпреки и не толкоз церемониално, отношение получава и централният персонаж в най-качествените солови филми на Marvel дотук – Стив Роджърс / Капитан Америка, в чиято роля за следващ път се превъплъщава Крис Еванс. На него принадлежат и най-епичните, грандиозни бойни моменти от действието, в един от които се затвърждава и главната теза зад другояче семплата персона на капитана – че положителното прави индивида господ повече от всевъзможни свръхспособности.

Скарлет Йохансон в ролята на Наташа Романоф, по-красива от всеки път в своята тиха потиснатост след груповия неуспех на героите в края на „ Война Без Край “, и Джереми Ренър в амплоато на стрелеца Клинт Бартън също блестят. Техните герои са разгърнати като персони разумно и закономерно предвид на досегашните им екранни завършения и действия.

За всеобщо облекчение на цялата фенбаза на Marvel, Бри Ларсън е в „ Отмъстителите: Краят “ общо към 5 минути от 3 часа, така че антипатичната ѝ, каменна личност изрично не съумява да остави отпечатък върху кино лентата. В дребното ѝ моменти на екрана държанието на супергероинята е най-малко малко по-разчупено, в сравнение с беше в „ Капитан Марвел “, което основава вяра, че по-нататъшни филми с нейно присъединяване ще бъдат и по-приятни за гледане.

Токсичен феминизъм убива „ Капитан Марвел “

Но настрана от самостоятелните ориси на многочислените герои, филмът събира всичките си подсюжетни влакна в грандиозно, епично умозаключение, в което паметните моменти валят един след различен по допустимо най-удовлетворяващия метод. За това безспорна роля изиграва и фантастичният саундтрак на Алан Силвестри, индивидът, озвучил също „ Война Без Край “ и първият „ Отмъстителите “ от 2012 година.

С това „ Отмъстителите: Краят “ се трансформира в поантата на колосално, невиждано до момента достижение

в полето на филмовото изложение и си коства гледането даже единствено поради това. Няма по какъв начин лентата да бъде осмислена и почувствана пълноценно, в случай че не се гледа в комплект най-малко с предшественика си, „ Война Без Край “, само че прочувственият ѝ заряд е задоволително мощен, с цел да се усети даже без фенът да е гледал всеки един от 21-те кино лентата на Marvel Studios дотук.

Със своите три часа дълготрайност, универсално критическо утвърждение и трагичен звук, „ Краят “ е „ Властелинът на пръстените: Завръщането на краля “ на това десетилетие. Предстои да забележим дали ще пожъне и същия триумф на премиите „ Оскар “ следващата година, само че филмът алармира края на една същинска епоха в комерсиалното кино, оттатък която целият свят ще се пробва да следва образеца на Marvel Studios. През 2008 година те заложиха на сляпо и в този момент удариха джакпота.

Още за кино четете тук!

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Георги Петров Отмъстителите кино премиера

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР