Любопитно Баба Тонка - майката на бунтовниците, която живее в

...
Любопитно Баба Тонка - майката на бунтовниците, която живее в
Коментари Харесай

Баба Тонка - майката на бунтовниците, която живее в името на свободата

Любопитно Баба Тонка - майката на бунтовниците, която живее в името на свободата Днес се навършват 127 години от гибелта на Тонка Обретенова  Ванеса Николова  Ива Ваташка 27 март 2020, 13:09  Очарователно видео с трите деца на Кейт и Уилям трогна мрежата
Очарователно видео с трите деца на Кейт и Уилям трогна мрежата
 ТЕСТ: Колко знаете за „ Властелинът на пръстените ”?
ТЕСТ: Колко знаете за „ Властелинът на пръстените ”?
 Да помечтаем: хубав минималистичен дом във Франция
Да помечтаем: хубав минималистичен дом във Франция
 3 бързи и апетитни предписания за домашна пица
3 бързи и апетитни предписания за домашна пица
 Нютон прави велико изобретение по време на обществена изолираност
Нютон прави велико изобретение по време на обществена изолираност
 Големи звезди ще пеят благотворително от домовете си
Големи звезди ще пеят благотворително от домовете си
 ТЕСТ: Проверете общата си просвета с тези въпроси
ТЕСТ: Проверете общата си просвета с тези въпроси
 Поразителни фотоси демонстрират живота в Северна Корея
Поразителни фотоси демонстрират живота в Северна Корея

"Мисля, че не безинтересно ще бъде за читателите, в случай че ги срещна почти с живота на тая българска майка, която е приемала живо присъединяване във всичките наши национални мерки за освобождението ни. Важността на баба Тонка е още и тая, че доколкото ни е известно, тя е надали не единствената жена сред българския народ, която е спомогнала най-вече в бунтовническите ни придвижвания ".

Така стартира описа си за Баба Тонка Захари Стоянов в своите "Записки по българските въстания ".

Днес се навършват 127 години от гибелта ѝ. По този мотив желаеме да ви разкажем историята на тази смела българка, която е посветила живота си на Освобождението.

Тонка стартира земния си път през 1812 година в с. Червен, в фамилията на овчари. По тези времена не е признато девойките да вървят на учебно заведение, по тази причина тя не съумява да се изучи.

Семейството на Тонка се мести в Русе, а там тя среща Тихо Обретенов (един от най-известните тогава търговци) и през 1831 година се омъжва за него. Двамата живеят дружно повече от 40 години и имат седем деца (5 момчета и 2 момичета).

View this post on Instagram
A post shared by Ростислав Райков (@gyxstagram) on May 5, 2019 at 4:10am PDT

След 1862 година, когато стартират да се провеждат чети в Румъния и Сърбия, концепцията за освобождението стига и до 50-годишната Тонка. Тя прегръща идеята с цялото си сърце и стартира да приема в къщата си всички революционери, които по това време се намират в Русе.

Синовете на баба Тонка също вземат участие ефективно в подготовката за включване в четите, които би трябвало да навлязат в България от Румъния и Сърбия. Петър Обретенов се включва във Втората българска легия в Сърбия. Големият ѝ наследник Ангел пък обикаля българските земи, с цел да се запознае с местностите на отечеството и да разучи настроенията измежду народа. Двама от синовете си тя изпраща в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, образувана през 1868 година



След тежки боеве Петър е погубен, а Ангел е хванат от турците. Баба Тонка устоя героичен тези вести и не проронва нито една сълза обществено. Хорското мнение обаче е настроено против нея - българките я хулят, че синовете ѝ са тръгнали по "кривия път ", а също по този начин са привлекли и техните деца.

Когато отива да види сина си Ангел в пандиза, тя е ругана от заптиетата като майка на въстаник, само че Тонка съумява да скрие тъгата си и разиграва ослепителен театър:

"Наместо обезверен рев и изобилни сълзи, с първото си още виждание тя почнала да се подиграва както със сина си, по този начин и с неговите приятели бунтовници.

- Честито ви българско царство - споделила тя на турски език. - Я кажете ми вие, кой от вас щеше да бъде български крал, кой вали-паша и прочие, когато изгонехте турците? ".

View this post on Instagram
A post shared by Rostislav Raykov (@rstlv) on Feb 19, 2020 at 11:47am PST

Това дава резултат и баба Тонка към този момент може постоянно да посещава тъмницата, където са синът ѝ и другите бунтовници. Благодарение на нейните старания Ангел и част от пандизчиите съумяват да избегнат смъртната присъда, която е сменена със изгнание.

Трагичните събития в живота на Тонка не престават. След случилото се със синовете ѝ, брачният партньор ѝ Тихо умира през 1870 година Той е токсичен от един господар, който желае да му вземе недвижимото имущество.



Въпреки всички удари на ориста, баба Тонка не не помни революционерите. За да не бъдат в забвение гробовете на Стефан Караджа и на други хора от четата му, тя отбелязва гробовете, разчиства ги, пали свещи за починалите. Но с това не се изчерпва поддръжката ѝ.

Заседанията на революционния комитет, основан от Васил Левски, стават в нейния дом.

"Да, баба Тонка била невероятна жена. Оттук нататък тя взела към този момент уверено присъединяване в националните придвижвания, дружно с всичките си останали синове и дъщери, които, както ще да се види по-долу, били се разпределили кой за каквато работа е заслужен, такава да прави ", написа Захари Стоянов.

View this post on Instagram
A post shared by Rostislav Raykov (@rstlv) on Jan 8, 2020 at 6:47am PST

Едно от невероятните ѝ каузи е подготвянето на тайник в нейния дом, където да се крият освен документи и оръжие, само че и бунтовници.

"Оттук нататък къщата на баба Тонка станала към този момент систематическо котило на патриотите, а тя самата - майка и защитница на тия последните. Като от по-напред, във време на Хаджи Димитровата чета, по този начин и в този момент най-малкият й наследник, Георги Обретенов, бил изпратен в Одеса да следва военното учебно заведение, за бъдещата гражданска война, по-големият, Никола, станал деятел, а другият, Танас, бил задължен да се навърта из къщи, да пази едно-друго, да посреща каикчиите и да приема от тях, каквото носят. Голямата й щерка, Петрана, с изключение на гдето водила доста комитетски работи, при положение на изключителна потребност ходела с писма до Търново и Румъния. От нейните ръце са излезли няколко български флагове в 1875-76 година ", разяснява Захари Стоянов по какъв начин цялото семейство се включва в работата по освобождението.



Тонка се включва и в подготовката на Старозагорското въстание:

Османците бързо предусещат, какво се възнамерява. Това предизвика мигновеното претършуване на къщата на Баба Тонка от страна на полицията, което обаче се увенчава с неуспех.

Благодарение на многото врати в дома ѝ, от които наследник ѝ Никола с още други свои приятели съумява да избяга, и на скривалището, в което се съхраняват всичките размирен такъми, полицията не подозира нищо.

Синът на Баба Тонка съумява да се приюти в дома на служител и съизвършител в комитета, а няколко дни по-късно изчезва от града.

Някъде изчезва и по-малкият наследник на Баба Тонка - Георги, както и щерка ѝ - Петрана, която също е застрашена от османците, откакто ушива байряка на четата.

View this post on Instagram
A post shared by Rostislav Raykov (@rstlv) on Dec 14, 2019 at 6:43am PST

Повече от един месец Баба Тонка няма никакви вести за синовете си, само че един ден получава писмо от Гюргево, в което Никола и Георги ѝ описват какво се е случило с тях през последните седмици и по какъв начин съумяват да избегнат бесилото.

Въстанието от 1875 година избухва през месец септември, а в края на октомври русчукският затвор към този момент е претъпкан с младите български четници, забъркани в организацията на протеста. Онези от тях, които съумяват да избягат, се намират в румънския град Гюргево от отсрещния бряг на Дунав.

Сред тях са синовете на Баба Тонка, Стефан Стамболов, Панайот Волов, Стоян Заимов и други.

Работата на Баба Тонка по подкрепянето на българските четници на територията на България и тези, открити в Румъния, не престава. Тя се грижи за тях, както може. Събира и помощи от свои другари, с цел да може да купи плат за облеклата на бунтовниците, да кърпи ризите им и да не ги оставя гладни.



В къщата ѝ съвсем всяка нощ нощуват четници, за които тя е като същинска майка. Баба Тонка умее да заблуждава османците и това е най-ценното ѝ качество, тъй като постоянно турците я подценяват.

1876 година се оказава печална за нея. Единият ѝ наследник Георги е заклан от османците, а другият - Никола, изпратен на постоянно изгнание. Дори и това обаче не съумява да пречупи духа на мощната българка.

Баба Тонка споделя, че четирима синове има към този момент в гроба, двама умрели и двама полуживи; само че още четирима в случай че би имала, то отново няма да й стане жално да ги види, че носят байряка.

След подписването на Санстефанския кротичък контракт сред Русия и Османската империя през 1878 година двамата синове на Баба Тонка - Никола и Ангел, са освободени от своето изгнание.

"Майката на бунтовниците " умира на 27 март 1873 година

По тематиката  Проверете: Колко знаете за Васил Левски Проверете: Колко знаете за Васил Левски  Единствена в четата: дамата, която уши знамето на Съединението Единствена в четата: дамата, която уши знамето на Съединението  8 безсмъртни цитата от Васил Левски 8 безсмъртни цитата от Васил Левски  На Шипка е положен първият камък на българската независимост На Шипка е положен първият камък на българската независимост

 Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза  Редактори: Ванеса Николова Ива Ваташка Източник: Баба Тонка майка на бунтовници живот независимост .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  Два нови случая инфектирани с ковид у нас - Теми в развиване | Vesti.bg Два нови случая инфектирани с ковид у нас - Теми в развиване | Vesti.bg  <br> <strong> Северна Корея </strong> изиска интернационална <strong> помощ </strong> <br>
Северна Корея изиска интернационална помощ
 СЗО: Разпространението на COVID-19 в Европа се забавя СЗО: Разпространението на COVID-19 в Европа се забавя  Холивудският артист Марк Блум умря от ковид Холивудският артист Марк Блум умря от ковид Последни  <p>Майката на бунтовниците, която <strong>живее&nbsp;в името на свободата</strong></p> Майката на бунтовниците, която живее в името на...  „ Карай напряко “ с някогашния финансов министър Милен Велчев „ Карай напряко “ с някогашния финансов министър Милен Велчев  Музика по време на карантина Музика по време на карантина  България рискува да си вкара автогол поради COVID-19 България рискува да си вкара автогол поради COVID-19  Мутафчийски: Предвиждаме да бъдат правени до 40 хиляди бързи теста дневно Мутафчийски: Предвиждаме да бъдат правени до 40 хиляди..  Подменени показания и непредвидени оферти в „ Ягодова луна “ Подменени показания и непредвидени оферти в „ Ягодова...  Дронове ще наблюдават за кашлица и температура Дронове ще наблюдават за кашлица и температура  Какво се случва с мигрантите на гръцко-турската граница Какво се случва с мигрантите на гръцко-турската граница  <p>Георги е първият готвач с авторско ядене в <span style= Георги е първият готвач с авторско ядене в Hell’s...  Стоян Мавродиев
Създадено за ББР
Стоян Мавродиев: Мерките на държавното управление през ББР...  Отиде си огромният джазмен Симеон Щерев Отиде си огромният джазмен Симеон Щерев  COVID-19: Каква е новата скица на COVID-19: Каква е новата скица на " ало " измамниците  Тревожни данни за ковид по света Тревожни данни за ковид по света  Свеж и прочувствен видеоклип провокира младежта към сериозно въображаем Свеж и прочувствен видеоклип провокира младежта към...  Как рецесията да не убие бизнесмените и бизнеса Как рецесията да не убие бизнесмените и бизнеса  <p>СЗО: Алкохолът няма да ви помогне по време на изолация</p> СЗО: Алкохолът няма да ви помогне по време на изолираност  <p>Очарователно видео с <strong>трите деца на Кейт и Уилям</strong> трогна мрежата</p> Очарователно видео с трите деца на Кейт и Уилям трогна...  <p>Караянчева: Парламентът не стопира да работи</p> Караянчева: Парламентът не стопира да работи  <p><strong>ТЕСТ: </strong>Колко знаете за &bdquo;Властелинът на пръстените&rdquo;?</p </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР