Любопитно Азорските острови – перла в сърцето на океана Място,

...
Любопитно Азорските острови – перла в сърцето на океана Място,
Коментари Харесай

Азорските острови – перла в сърцето на океана

Любопитно Азорските острови – перла в сърцето на океана Място, в което ще се влюбите окончателно  Ванеса Николова 12 юни 2019, 06:28 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  5-те потребни свойства на прасковите
5-те потребни свойства на прасковите
 Няколко впечатляващи микронации по света
Няколко впечатляващи микронации по света
 Непокорният принц Филип - скалата на Елизабет
Непокорният принц Филип - скалата на Елизабет
 Азорските острови – перла в сърцето на океана
Азорските острови – перла в сърцето на океана
 Назад във времето: Научете любопитни обстоятелства за Саграда Фамилия
Назад във времето: Научете любопитни обстоятелства за Саграда Фамилия
 Слух: ето къде се намира най-скъпата картина в света
Слух: ето къде се намира най-скъпата картина в света
 Да не живееш непрекъснато със брачна половинка си - това ли е тайната на щастливия брак
Да не живееш непрекъснато със брачна половинка си - това ли е тайната на щастливия брак
 Хю Лори или Д-р Хаус, както ще бъде запомнен
Хю Лори или Д-р Хаус, както ще бъде запомнен

езонът на летните пътувания навлиза в своята начална фаза и всеки просрочен с резервациите стартира да се оглежда за най-подходящата дестинация.

В последните години сме гледали и слушали прекомерно доста за места като Дубай, Малдиви, Бали, Тайланд, Мароко, Париж, Лондон, Амстердам и сходен вид претъпкани с туристи земни кътчета.

Днес ще ви опиша за едно място, което не отстъпва по нито един фактор на горепосочените. Място, на което няма да се срещате с тълпи от туристи, където ще се докоснете до дивата страна на природата.

Азорските острови ще ви пленят с неподправена хубост и достоверност, а във вените ви ще закипи авантюристичен дух.

От първия момент, в който стъпих на азорска почва, почувствах магията. Не, това не беше магията на лукса, скъпите петзвездни хотели и заведения за хранене със звезда „ Мишлен”.

Азорските острови не имат нито едно от тези неща, само че таят в себе си доста по-ценни благосъстояния. Да, на Земята към момента съществуват местенца, които не са обладани от пагубния всеобщ туризъм.

ВИЖТЕ НЕВИННАТА КРАСОТА НА ДИВИТЕ АЗОРСКИ ОСТРОВИ
Азорските острови - перла в сърцето на океана
Не, цените не са безбожно високи. Много по-евтино е, в сравнение с да отидеш в Нова Зеландия, Австралия или на Карибите. Там обаче липсва „ блясъкът”, който работи в интерес на комерсиалното промотиране на всяка една туристическа дестинация.

Кракът ми стъпи на три от деветте основни острова в Азорския архипелаг – Пико, Файал и Сао Жорж. И трите притежаваха своя самостоятелен сексапил и страст, която незабелязано попиваш.

Имената на останалите шест острова са – Флореш, Корво, Грасиоза, Терсейра, Сао Мигел и Санта Мария.

Азорските острови са самостоятелен район, част от Португалия. Столицата им е градът Понта Делгада, който се намира на о-в Сао Мигел, който е най-близо до Европа.

Не е неистина, че Азорските острови се намират в сърцето на Атлантическия океан. Разстоянието от архипелага до Португалия е към 1600км, на 1507км от Мароко и на 1925км от о-в Нюфаундленд, Канада.

Мотото на азортяните, в случай че можем да ги назовем по този извънземен метод, е следното: „ По-добре да умрем свободни, в сравнение с да живеем във подправен мир”.

Неслучайно. Духът на свободата витае из цялото пространство на Азорските острови. Тяхното име безусловно значи „ островите на ястребите”. Тази птица е знак на островите и стои върху герба им.

Въпреки че доста хора считат, че островите са получили името си, защото, когато португалците идват за пръв път там, виждат огромен брой представители на тези птици, специалистите отхвърлят частично това поверие.

Историята на Азорските острови преди тяхното колонизиране е неразбираема и към момента няма доказателства дали те са били населявани преди идването на португалците.

Островите се появяват върху картите на мореплавателите още през 13в., само че не е несъмнено кой и по кое време за пръв път стъпва на тях. В множеството източници се цитира името на Гонсало Вело, мореплавател от времето на принца, прочут като Енрике Мореплавателя.

Населяването на архипелага лишава време, защото в началото португалците нямат интерес да влагат доста запаси в тези острови, толкоз отдалечени от цивилизацията.

Първите заселници от Иберийския полуостров донасят със себе си аграрни култури (пшеница, лозя, захарна тръстика и други), както и домашни животни (кокошки, зайци, говеда, овце, кози, свине).

И до през днешния ден Азорските острови са средище на растениевъдство и отглеждане на животни. На Пико и Сао Жорж може да видите крави, които да се разхождат напълно свободно из пътищата, както и километрични земи с лозя.

Азорските острови се оказват извънредно основни по време на Битката за Атлантика през Втората международна война. През 1976г. те си печелят статута на самостоятелен район в границите на португалската страна.

През 2003г. целият свят насочва погледа си към Азорските острови, защото там се срещат американският президент Джордж Буш, английският министър-председател Тони Блеър, испанският министър-председател Хосе-Мария Аснар и португалският министър председател Жозе Мануел Дурао Баросо, дни преди началото на войната в Ирак.

Най-големият остров от архипелага е Сао Мигел, чиято повърхност е 759 кв.км. Най-малкият пък е Корво с повърхност от едвам 17 кв.км.

Най-високата точка на архипелага и в цяла Португалия е върхът на о-в Пико, който се издига на 2351м. над морското ниво.

Азорските острови са вулканични и са се издигнали някъде преди 8 млн. години. Като „ най-стар” остров се прави оценка Санта Мария, а като „ най-млад” – Пико.

Вулканични изригвания не се записват постоянно, само че заплахата съществува. Най-скорошното по-масивно изригване се случва през 1957-8г. на остров Файал, чийто вулкан носи името Капелиньос.

Имено в самия вулкан Капелиньос има построен музей на вулканите и на Азорските острови, където ще ви опишат доста за образуването на архипелага, сеизмичната интензивност, структурата на вулканите и скалите от другите острови.

Наличието на вулканизъм е тясно обвързвано със сеизмичността на региона. Но не се плашете от вулканите. Те вършат Азорските острови даже още по-привлекателни и изпъкващи, а пейзажът наоколо до вулкана е като извадена фотография на Марс.

Невъзможно е да приказваме за Азорските острови и да не споменем неповторимата атракция, която локалните туроператори оферират там.

Ако ви се случи по този начин, че един ден се озовете на о-в Пико, не трябва да пропускате невероятната опция да се срещнете с кит, безусловно.

Местните оферират разходка с лодка във вътрешността в океана, като опцията да зърнете кит от близко, е извънредно огромна. Кашалот е типът, който населява водите към о-в Пико.

Аз го видях с очите си и мога да кажа, че това е едно от най-лудите преживявания в живота ми. Мъжките кашалоти стигат на дължина до 20 метра, а на тегло – до 50-60 тона.

В предишното ловът на китове е бил главният източник на издръжка за огромна част от популацията на о-в Пико. В Лажеш до Пику може да посетите музея на китоловците, в който ще ви опишат доста забавни обстоятелства за тази локална традиция.

Други по-големи градове на о-в Пико, които си заслужава да посетите, са Сао Роке до Пико и Мадалена, където вършат най-хубавия домакински сладолед на острова. Там се намира и пристанището, от което можете да се качите на корабче за прилежащия о-в Файал.

Столицата на Файал – Орта, е по-жив град, където може да откриете повече занимания и повече динамичност, в случай че това е нещото, което ви липсва.

Архитектурата на островите не можете да видите на никое място другаде. Там следата от вулканичната им история е забележима.

Повечето къщи, административни здания и храмове са построени от черни вулканични камъни. По улиците пък ще видите рисуван калдъръм, който също е характерен за Азорските острови.

Въпреки че не са обичайна туристическа дестинация, островите оферират забавни събития като фестивали и карнавали, на които ще се забавлявате без подозрение.

Не му мислете, грабвайте куфарите и отлитайте към Азорските острови. Но бъдете подготвени: част от сърцето ви вечно ще остане там!

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Автор: Ванеса Николова азорски острови .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  <br> Българска социалистическа партия би подкрепила Мая Манолова за кмет на София <br>
Българска социалистическа партия би подкрепила Мая Манолова за кмет на София
 Бившият началник на ДАБЧ излиза от ареста против 100 000 лв. Бившият началник на ДАБЧ излиза от ареста против 100 000 лв.  <br> Селин Дион с прочувствен <strong> финален концерт </strong> в Лас Вегас <br>
Селин Дион с прочувствен финален концерт в Лас Вегас
 <br> Обичаме <strong> музиката </strong> и това <strong> ни прави хора </strong> <br>
Обичаме музиката и това ни прави хора
За дома  CashCredit  <p>В Инстаграм &quot;пощуряха&quot; по това <span style= В Инстаграм " пощуряха " по това растение (СНИМКИ)  <p>Хитри трикове с микровълнова, които ще ви <strong>спестят време</strong></p> Хитри трикове с микровълнова, които ще ви спестят време.box-CashCredit { margin: 50px 0; }.box-CashCredit img { width: 100%; height: auto; }.box-CashCredit.list-item:nth-child(1) { border-top: 0 none; }.box-CashCredit.box-content { border: 9px solid #316fa0; }  1 Перфектна фигура за лятото: Как да я реализираме (СНИМКИ)  1 Пет египетски изобретения, които употребяваме и в този момент (ВИДЕО)  1 Чинийка с лимон на нощното шкафче прави чудеса  1 Най-сексапилните хубавици на премиите „ Тони ” (СНИМКИ) --> АКЦЕНТИ  Перфектна фигура за лятото: Как да я реализираме (СНИМКИ) Перфектна фигура за лятото: Как да я реализираме (СНИМКИ)  Пет египетски изобретения, които употребяваме и в този момент (ВИДЕО) Пет египетски изобретения, които употребяваме и в този момент (ВИДЕО)  Чинийка с лимон на нощното шкафче прави чудеса Чинийка с лимон на нощното шкафче прави чудеса  Най-сексапилните хубавици на премиите „ Тони ” (СНИМКИ) Най-сексапилните хубавици на премиите „ Тони ” (СНИМКИ) Последни  <p><strong>5-те</strong> потребни свойства на <strong>прасковите</strong></p> 5-те потребни свойства на прасковите  <p>Няколко <strong>впечатляващи микронации</strong> по света</p> Няколко впечатляващи микронации по света  <p><strong>Непокорният принц Филип</strong> - скалата на Елизабет</p> Непокорният принц Филип - скалата на Елизабет  <p>Все още има късмет за обединение сред FCA и Renault</p> Все още има късмет за обединение сред FCA и Renault  <p><strong>Азорските острови</strong> &ndash; перла в сърцето на океана&nbsp;</p> Азорските острови – перла в сърцето на...  <p>Идват <strong>жеги</strong>, само че ще спрат ли <strong>дъждовете</strong></p> Идват жеги, само че ще спрат ли дъждовете  <p>Огромна дупка зейна на &bdquo;Г.С. Раковски&rdquo; в центъра на София</p> Огромна дупка зейна на „ Г.С. Раковски” в...  Екатерина Захариева България и 12 страни желаеха дата за Македония  <p>Разследват по какъв начин са изтекли данните на ученика от Пловдив</p> Разследват по какъв начин са изтекли данните на ученика от Пловдив  Членове на Хизбулла са складирали три тона гърмежи в Лондон Членове на Хизбулла са складирали три тона гърмежи в...  <p>Адмирал от Съединени американски щати: Обединени Русия и Китай са световна заплаха</p> Адмирал от Съединени американски щати: Обединени Русия и Китай са световна...  <p>Кирил Ананиев: Омбудсманът основава безпорядък в системата</p> Кирил Ананиев: Омбудсманът основава безпорядък в системата  Лозан Панов Върховен касационен съд отхвърли настояването на Цацаров за присъдите за...  <p>Русия спря делото против Голунов, ревизират полицаи</p> Русия спря делото против Голунов, ревизират служители на реда  Екипът на кино лентата „ Диви и щастливи “ отпразнува края на фотосите в столично заведение Екипът на кино лентата „ Диви и щастливи “ отпразнува края на...  „ Дом за всеки “ в търсене на дом за прочувствена двойка ресторантьори „ Дом за всеки “ в търсене на дом за прочувствена двойка...  <p>Страшна стихия унищожи стотици хиляди декари край Нова Загора</p> Страшна стихия унищожи стотици хиляди декари край Нова...  Ким Чен-нам Братът на Ким бил осведомител на Централно разузнавателно управление на САЩ  <p>Да кажем &bdquo;Здравей&rdquo; на деветия SUV на Mercedes</p> Да кажем „ Здравей” на деветия SUV на...  <p>Почина режисьорът и учител Юлия Кънчева</p> Почина режисьорът и учител Юлия Кънчева Всичко от през днешния ден Виц на деня Две стюардеси изпуснали служебния бус и с цел да не закъснеят излезли на шосето да пътуват на стоп. Дълго махали, само че никой не спирал. Най-накрая спрял… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Новата ария на Азис - обръщение или скандал  Трагичната история на мъжа, разследвал повредата в Чернобил  Как Турция сложи Съединени американски щати в шах Как Турция сложи Съединени американски щати в шах  Дрон над призрачния град край Чернобил (видео) Дрон над призрачния град край Чернобил (видео)  Най-здравите коли втора употреба съгласно германците  Достигнахме безоблачен най-малко, идва ли ледена ера
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР