Любопитно Азорските острови – перла в сърцето на океана Място,

Любопитно Азорските острови – перла в сърцето на океана Място, ...

Азорските острови – перла в сърцето на океана.

Любопитно Азорските острови – перла в сърцето на океана Място, в което ще се влюбите безвъзвратно Ванеса Николова 12 юни 2019, 06:28 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}

5-те полезни свойства на прасковите
5-те полезни свойства на прасковите
Няколко впечатляващи микронации по света
Няколко впечатляващи микронации по света
Непокорният принц Филип - скалата на Елизабет
Непокорният принц Филип - скалата на Елизабет
Азорските острови – перла в сърцето на океана
Азорските острови – перла в сърцето на океана
Назад във времето: Научете любопитни факти за Саграда Фамилия
Назад във времето: Научете любопитни факти за Саграда Фамилия
Слух: ето къде се намира най-скъпата картина в света
Слух: ето къде се намира най-скъпата картина в света
Да не живееш постоянно със съпруга си - това ли е тайната на щастливия брак
Да не живееш постоянно със съпруга си - това ли е тайната на щастливия брак
Хю Лори или Д-р Хаус, както ще бъде запомнен
Хю Лори или Д-р Хаус, както ще бъде запомнен

езонът на летните пътувания навлиза в своята начална фаза и всеки закъснял с резервациите започва да се оглежда за най-подходящата дестинация.

В последните години сме гледали и слушали прекалено много за места като Дубай, Малдиви, Бали, Тайланд, Мароко, Париж, Лондон, Амстердам и подобен тип препълнени с туристи земни кътчета.

Днес ще ви разкажа за едно място, което не отстъпва по нито един фактор на горепосочените. Място, на което няма да се срещате с тълпи от туристи, където ще се докоснете до дивата страна на природата.

Азорските острови ще ви пленят с неподправена красота и автентичност, а във вените ви ще закипи приключенски дух.

От първия миг, в който стъпих на азорска почва, почувствах магията. Не, това не беше магията на лукса, скъпите петзвездни хотели и ресторанти със звезда „Мишлен”.

Азорските острови не притежават нито едно от тези неща, но таят в себе си много по-ценни богатства. Да, на Земята все още съществуват местенца, които не са обладани от катастрофалния масов туризъм.

ВИЖТЕ НЕВИННАТА КРАСОТА НА ДИВИТЕ АЗОРСКИ ОСТРОВИ
Азорските острови - перла в сърцето на океана
Не, цените не са безбожно високи. Много по-евтино е, отколкото да отидеш в Нова Зеландия, Австралия или на Карибите. Там обаче липсва „блясъкът”, който работи в полза на комерсиалното промотиране на всяка една туристическа дестинация.

Кракът ми стъпи на три от деветте главни острова в Азорския архипелаг – Пико, Файал и Сао Жорж. И трите притежаваха своя индивидуален чар и емоция, която неусетно попиваш.

Имената на останалите шест острова са – Флореш, Корво, Грасиоза, Терсейра, Сао Мигел и Санта Мария.

Азорските острови са автономен регион, част от Португалия. Столицата им е градът Понта Делгада, който се намира на о-в Сао Мигел, който е най-близо до Европа.

Не е лъжа, че Азорските острови се намират в сърцето на Атлантическия океан. Разстоянието от архипелага до Португалия е около 1600км, на 1507км от Мароко и на 1925км от о-в Нюфаундленд, Канада.

Мотото на азортяните, ако можем да ги наречем по този извънземен начин, е следното: „По-добре да умрем свободни, отколкото да живеем във фалшив мир”.

Неслучайно. Духът на свободата витае из цялото пространство на Азорските острови. Тяхното име буквално означава „островите на ястребите”. Тази птица е символ на островите и стои върху герба им.

Въпреки че много хора смятат, че островите са получили името си, тъй като, когато португалците пристигат за пръв път там, виждат голям брой представители на тези птици, експертите отричат отчасти това вярване.

Историята на Азорските острови преди тяхното колонизиране е неясна и все още няма доказателства дали те са били обитавани преди пристигането на португалците.

Островите се появяват върху картите на мореплавателите още през 13в., но не е сигурно кой и кога за пръв път стъпва на тях. В повечето източници се цитира името на Гонсало Вело, мореплавател от времето на принца, познат като Енрике Мореплавателя.

Населяването на архипелага отнема време, тъй като първоначално португалците нямат интерес да влагат много ресурси в тези острови, толкова отдалечени от цивилизацията.

Първите заселници от Иберийския полуостров донасят със себе си земеделски култури (пшеница, лозя, захарна тръстика и други), както и домашни животни (кокошки, зайци, говеда, овце, кози, свине).

И до днес Азорските острови са средище на растениевъдство и животновъдство. На Пико и Сао Жорж може да видите крави, които да се разхождат съвсем свободно из пътищата, както и километрични земи с лозя.

Азорските острови се оказват изключително ключови по време на Битката за Атлантика през Втората световна война. През 1976г. те си спечелват статута на автономен регион в рамките на португалската страна.

През 2003г. целият свят насочва погледа си към Азорските острови, тъй като там се срещат американският президент Джордж Буш, британският министър-председател Тони Блеър, испанският министър-председател Хосе-Мария Аснар и португалският премиер Жозе Мануел Дурао Баросо, дни преди началото на войната в Ирак.

Най-големият остров от архипелага е Сао Мигел, чиято площ е 759 кв.км. Най-малкият пък е Корво с площ от едва 17 кв.км.

Най-високата точка на архипелага и в цяла Португалия е върхът на о-в Пико, който се издига на 2351м. над морското равнище.

Азорските острови са вулканични и са се издигнали някъде преди 8 млн. години. Като „най-стар” остров се оценява Санта Мария, а като „най-млад” – Пико.

Вулканични изригвания не се регистрират често, но опасността съществува. Най-скорошното по-масивно изригване се случва през 1957-8г. на остров Файал, чийто вулкан носи името Капелиньос.

Имено в самия вулкан Капелиньос има изграден музей на вулканите и на Азорските острови, където ще ви разкажат много за формирането на архипелага, сеизмичната активност, структурата на вулканите и скалите от различните острови.

Наличието на вулканизъм е тясно свързано със сеизмичността на района. Но не се плашете от вулканите. Те правят Азорските острови дори още по-привлекателни и изпъкващи, а пейзажът в близост до вулкана е като извадена снимка на Марс.

Невъзможно е да говорим за Азорските острови и да не споменем уникалната атракция, която местните туроператори предлагат там.

Ако ви се случи така, че един ден се озовете на о-в Пико, не бива да пропускате невероятната възможност да се срещнете с кит, буквално.

Местните предлагат разходка с лодка навътре в океана, като възможността да зърнете кит отблизо, е изключително голяма. Кашалот е видът, който обитава водите около о-в Пико.

Аз го видях с очите си и мога да кажа, че това е едно от най-лудите изживявания в живота ми. Мъжките кашалоти стигат на дължина до 20 метра, а на тегло – до 50-60 тона.

В миналото ловът на китове е бил основният източник на прехрана за голяма част от населението на о-в Пико. В Лажеш до Пику може да посетите музея на китоловците, в който ще ви разкажат много интересни факти за тази местна традиция.

Други по-големи градове на о-в Пико, които си заслужава да посетите, са Сао Роке до Пико и Мадалена, където правят най-хубавия домашен сладолед на острова. Там се намира и пристанището, от което можете да се качите на корабче за съседния о-в Файал.

Столицата на Файал – Орта, е по-жив град, където може да откриете повече забавления и повече динамика, ако това е нещото, което ви липсва.

Архитектурата на островите не можете да видите никъде другаде. Там следата от вулканичната им история е видима.

Повечето къщи, административни сгради и храмове са изградени от черни вулканични камъни. По улиците пък ще видите рисуван калдъръм, който също е специфичен за Азорските острови.

Въпреки че не са традиционната туристическа дестинация, островите предлагат интересни събития като фестивали и карнавали, на които ще се забавлявате без съмнение.

Не му мислете, грабвайте куфарите и отлитайте към Азорските острови. Но бъдете готови: част от сърцето ви завинаги ще остане там!

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ СЕ Автор: Ванеса Николова азорски острови .comments-item{clear:left;} .article-comment-types div{z-index:100;} .answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!
0 коментара   Не пропускай <br>БСП би подкрепила Мая Манолова за кмет на София<br>
БСП би подкрепила Мая Манолова за кмет на София
Бившият шеф на ДАБЧ излиза от ареста срещу 100 000 лева Бившият шеф на ДАБЧ излиза от ареста срещу 100 000 лева <br>Селин Дион с емоционален<strong> последен концерт</strong> в Лас Вегас<br>
Селин Дион с емоционален последен концерт в Лас Вегас
<br>Обичаме <strong>музиката</strong> и това <strong>ни прави хора</strong><br>
Обичаме музиката и това ни прави хора
За дома CashCredit <p>В Инстаграм &quot;пощуряха&quot; по това <span style="color:#ffbc00;">растение</span> (СНИМКИ)</p> В Инстаграм "пощуряха" по това растение (СНИМКИ) <p>Хитри трикове с микровълнова, които ще ви <strong>спестят време</strong></p> Хитри трикове с микровълнова, които ще ви спестят време .box-CashCredit { margin: 50px 0; } .box-CashCredit img { width: 100%; height: auto; } .box-CashCredit .list-item:nth-child(1) { border-top: 0 none; } .box-CashCredit .box-content { border: 9px solid #316fa0; } 1 Перфектна фигура за лятото: Как да я постигнем (СНИМКИ) 1 Пет египетски изобретения, които ползваме и сега (ВИДЕО) 1 Чинийка с лимон на нощното шкафче прави чудеса 1 Най-сексапилните красавици на наградите „Тони” (СНИМКИ) --> АКЦЕНТИ Перфектна фигура за лятото: Как да я постигнем (СНИМКИ) Перфектна фигура за лятото: Как да я постигнем (СНИМКИ) Пет египетски изобретения, които ползваме и сега (ВИДЕО) Пет египетски изобретения, които ползваме и сега (ВИДЕО) Чинийка с лимон на нощното шкафче прави чудеса Чинийка с лимон на нощното шкафче прави чудеса Най-сексапилните красавици на наградите „Тони” (СНИМКИ) Най-сексапилните красавици на наградите „Тони” (СНИМКИ) Последни <p><strong>5-те</strong> полезни свойства на <strong>прасковите</strong></p> 5-те полезни свойства на прасковите <p>Няколко <strong>впечатляващи микронации</strong> по света</p> Няколко впечатляващи микронации по света <p><strong>Непокорният принц Филип</strong> - скалата на Елизабет</p> Непокорният принц Филип - скалата на Елизабет <p>Все още има шанс за сливане между FCA и Renault</p> Все още има шанс за сливане между FCA и Renault <p><strong>Азорските острови</strong> &ndash; перла в сърцето на океана&nbsp;</p> Азорските острови – перла в сърцето на... <p>Идват <strong>жеги</strong>, но ще спрат ли <strong>дъждовете</strong></p> Идват жеги, но ще спрат ли дъждовете <p>Огромна дупка зейна на &bdquo;Г.С. Раковски&rdquo; в центъра на София</p> Огромна дупка зейна на „Г.С. Раковски” в... Екатерина Захариева България и 12 държави поискаха дата за Македония <p>Разследват как са изтекли данните на ученика от Пловдив</p> Разследват как са изтекли данните на ученика от Пловдив Членове на Хизбулла са складирали три тона взривове в Лондон Членове на Хизбулла са складирали три тона взривове в... <p>Адмирал от САЩ: Обединени Русия и Китай са глобална заплаха</p> Адмирал от САЩ: Обединени Русия и Китай са глобална... <p>Кирил Ананиев: Омбудсманът създава хаос в системата</p> Кирил Ананиев: Омбудсманът създава хаос в системата Лозан Панов ВКС отхвърли искането на Цацаров за присъдите за... <p>Русия спря делото срещу Голунов, проверяват полицаи</p> Русия спря делото срещу Голунов, проверяват полицаи Екипът на филма „Диви и щастливи“ отпразнува края на снимките в столично заведение Екипът на филма „Диви и щастливи“ отпразнува края на... „Дом за всеки“ в търсене на дом за емоционална двойка ресторантьори „Дом за всеки“ в търсене на дом за емоционална двойка... <p>Страшна буря съсипа стотици хиляди декари край Нова Загора</p> Страшна буря съсипа стотици хиляди декари край Нова... Ким Чен-нам Братът на Ким бил информатор на ЦРУ <p>Да кажем &bdquo;Здравей&rdquo; на деветия SUV на Mercedes</p> Да кажем „Здравей” на деветия SUV на... <p>Почина режисьорът и преподавател Юлия Кънчева</p> Почина режисьорът и преподавател Юлия Кънчева Всичко от днес Виц на деня Две стюардеси изпуснали служебния бус и за да не закъснеят излезли на шосето да пътуват на стоп. Дълго махали, но никой не спирал. Най-накрая спрял… Прочети целия Обратно в сайта
За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена парола Потребителско име* Полето Потребителско име не трябва да е празно. E-mail* Полето E-mail не трябва да е празно. Парола* Полето Парола не трябва да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не трябва да е празно. Име Полето Име не трябва да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не трябва да е празно. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте Новата песен на Азис - послание или скандал Трагичната история на мъжа, разследвал аварията в Чернобил Как Турция постави САЩ в шах Как Турция постави САЩ в шах Дрон над призрачния град край Чернобил (видео) Дрон над призрачния град край Чернобил (видео) Най-здравите коли втора ръка според германците Достигнахме слънчев минимум, идва ли ледена епоха

Източник: vesti.bg