Любопитно 86г. от рождението на човека, покорил Космоса На 9

...
Любопитно 86г. от рождението на човека, покорил Космоса На 9
Коментари Харесай

86г. от рождението на човека, покорил Космоса

Любопитно 86г. от рождението на индивида, покорил Космоса На 9 март 1934г. се ражда мъжът, който ще остане в историята като първия човек, летял оттатък земната атмосфера  Ванеса Николова 9 март 2020, 09:18  10 научни обстоятелството, които ще ви изумят
10 научни обстоятелството, които ще ви изумят
 Днес би трябвало да почерпят всички с хубавите имена...
Днес би трябвало да почерпят всички с хубавите имена...
 10 неща, които сполучливите хора вършат преди да си легнат
10 неща, които сполучливите хора вършат преди да си легнат
 Най-кратките военни спорове в историята
Най-кратките военни спорове в историята
 8 мощни и смели дами, които трансформираха историята
8 мощни и смели дами, които трансформираха историята
 Осми март е! Честит празник, скъпи дами
Осми март е! Честит празник, скъпи дами
 11 аргументи за какво британците не желаят Чарлз да стане крал
11 аргументи за какво британците не желаят Чарлз да стане крал
 Няма да повярвате на тези обстоятелства за храната, която консумираме
Няма да повярвате на тези обстоятелства за храната, която консумираме

атата е 12 април 1961г.

На космодрума Байконур руският галактически транспортен съд „ Восток-1” е подготвен да изпрати първия човек в околоземна орбита – нещо невиждано за човечеството до оня миг.

Излитането е сполучливо, а два часа по-късно, когато 27-годишният Юрий Гагарин се завръща сполучливо на Земята, тази дата се запечатва вечно в историята на човечеството.

Юрий Гагарин се ражда на 9 март 1934г. в село Клушино, Смоленска област, в семейство на дърводелец и доячка. През септември 1941г. Гагарин постъпва в локалното учебно заведение, само че малко по-късно същата година селото е окупирано от немски войски и образованието на дребния Юрий е прекратено за към година и половина.

На 9 април 1943г. Клушино е освободено от Червената войска и занятията са възобновени. Въпреки това през 1945г. селото е изцяло разрушено от Вермахта и фамилията на Юрий се принуждава да се реалокира в близкия град Гжатск, който през днешния ден носи името Гагарин.

Няколко години по-късно Юрий приключва с отличие професионално учебно заведение с квалификацията на леяр-формовчик. Младият руснак интензивно се занимава със спорт, обожател е на баскетбола.

През този интервал Гагарин стартира да се увлича по летенето и продължава образованието си в Саратовския колеж. През юли 1955г. прави първия си независим полет. Когато се дипломира на 10 октомври, към този момент има 196 полета и 42 часа във въздуха.

На 27 октомври 1955г. Гагарин получава повикватлено за отблъскване на военната си работа. Изпратен е във военноавиационното учебно заведение „ Климент Ворошилов” в град Чкалов (днес Оренбург). За две години приключва образованието си там с отличие.

В края на 1957г. е изпратен в изтребителния авиационен полк на Северния флот. Там прави полети с МиГ-15 в изискванията на полярните дни и нощи и пристрастеността му към летенето става все по-силна.

ЮРИЙ ГАГАРИН - ОТ С.КЛУШИНО ДО КОСМОСА
Юрий Гагарин: първият човек, летял в Космоса  юрий гагарин космонавт космос  юрий гагарин космонавт космос  юрий гагарин космонавт космос  юрий гагарин космонавт космос
На 9 декември 1959г. подава писмена молба за включване в групата с претенденти за космонавти. Седмица по-късно е извикан в Москва за цялостни медицински прегледи и малко по-късно е утвърден като кадърен за галактически полети.

На 3 март 1960г. със заповед на главнокомандващия на Военновъздушни сили Константин Вершинин старши-лейтенант Гагарин е причислен към групата на космонавтите, а седмица по-късно стартира тренировки.

Гагарин е определен да бъде първият съветски космонавт четири месеца преди планувания полет, а негов дубльор е Герман Титов, който в следствие ще се трансформира в най-младия човек, летял в Космоса.

Последната дума за избора има Никита Хрушчов, основен секретар на ръководещата в Съюз на съветските социалистически републики комунистическа партия. Когато му показват фотосите на претендентите, той без съмнение избира Гагарин за лицето, което ще популяризира Съветския съюз из целия свят.

След излитането на „ Восток-1” на 12 април 1961г. и осъществяването на цялостна обиколка към Земята, Гагарин добива международна популярност мълниеносно. Първите думи, които изрича в Космоса са: „ Поехали!”.

Два дни след полета Юрий е тържествено посрещнат на Червения площад в Москва от десетки хиляди поддръжници, пристигнали да го видят. За това свое достижение Гагарин е почетен със званието „ воин на Съветския съюз” и е повдигнат в чин майор.

Датата 12 април стартира да се празнува като интернационален ден на авиацията и космонавтиката.

В годините след полета Гагарин се трансформира в международна сензация и непрекъснато обикаля света, с цел да се среща със свои фенове и политически водачи. Той гостува и в България. Тук посещава градовете София, Пловдид, Бургас, Казанлък и Стара Загора. Става почетен жител на София и Пловдив.

По време на подготвителен полет на 27 март 1968г. аероплан МиГ-15 УТИ се разрушава в региона на село Новосёлово. Телата на Гагарин и спътника му в пагубния полет са кремирани и прахът им е положен в стените на Кремъла.

Причината за гибелта на двамата водачи и до през днешния ден остава неизяснена и мотив за конспирации.

Ето някои от запомнените цитати на великия космонавт:

„ Гледах и гледах, само че по този начин и не видях Бог”.

„ Виждам Земята! Толкова е красиво”.

„ Летейски с галактическия транспортен съд към Земята, съумях да видя какъв брой красива в действителност е нашата планета. Нека съхраним тази хубост, да не я разрушаваме!”.

Гагарин е човек, доверил се на гласа на сърцето си в името на една фантазия, която в следствие го е трансформирала освен в народен воин, само че и в воин на цялото човечество.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР