Любопитно 2019-та: Годината, в която комиксите окончателно превзеха киното За

...
Любопитно 2019-та: Годината, в която комиксите окончателно превзеха киното За
Коментари Харесай

2019-та: Годината, в която комиксите окончателно превзеха киното

Любопитно 2019-та: Годината, в която комиксите дефинитивно превзеха киното За голямото критическо внимание, отдадено на „ Жокера “, и за комерсиалната доминация на супергеройските филми, написа редакторът ни за кино Георги Петров  Георги Петров 16 октомври 2019, 07:12  2019-та: Годината, в която комиксите дефинитивно превзеха киното Източник: Warner Bros. Pictures. Разпространител за България: Александра Филмс.
реди към седмица на много места излезе новината, че именитият режисьор Мартин Скорсезе е декларирал, че не може да дефинира филмите на Marvel Studios като „ кино “ и че най-точната формулировка, която може може да им даде, е „ атракции в лунапарк “. Като всяко такова изявление, и това на Скорсезе докара до голям брой полемики в общественото пространство, само че, почтено казано, те са напразни.

Всеки е свободен да има своето мнение по отношение на филмите на Marvel. Очевидно е, че много хора ги харесват поради рекордните финансови приходи за доста от тях; също толкоз явно е, че мнозина имат и кардинални проблеми с честотата на излизането им и сходното им наличие. Актрисата Дженифър Анистън също изрече мнение в сряда, че студиото би трябвало да спре да продуцира толкоз доста наличие всяка година.

Човек като Мартин Скорсезе по всяка възможност е изцяло наясно с това какъв резултат имат думите му в общественото пространство, само че редица други критици на Marvel, измежду които бих дръзнал да причисля и Дженифър Анистън, вероятно не осъзнават, че думите им единствено способстват към това, което те възприемат като проблем.

Всеки коментар по отношение на голямата кино поредност на студиото единствено валидира статута ѝ на определящия културен феномен на нашето време.

Нима никой не помни, че реакциите по отношение на истинската трилогия „ Междузвездни войни “ не са били по-различни? Нима всички са не запомнили за това какъв брой пъти тези филми са били отричани от огромните имена в седмото изкуство, в това число от участници в личната им изработка, като сър Алек Гинес? И белким някой би се осмелил да оспори статута им в международната културна история през днешния ден?

Изказването на Скорсезе по отношение на Marvel е изцяло типично за човек с опит, колкото неговия, и с пълноценно изживян живот в киното. Малко артистично надменност, доста старческа носталгия по отминалите времена и щипка действителни причини – по този начин се появяват изказвания като неговото. Не мога да съм сигурен, че някой е оприличил истинските филми от „ Междузвездни войни “ точно на „ атракции в лунапарк “, само че мнения в този дух и смисъл се вършат от десетилетия.

Това не трансформира обстоятелството, че в очите на мнозина – включително и на мен самия – Скорсезе е най-великият кино режисьор в историята. На процедура съвсем няма различен създател, който да се похвали с толкоз безапелационни художествени триумфи в толкоз разнопосочни жанрове на седмото изкуство. Точно поради изключителния му статут, самият факт, че е коментирал филмите на Marvel Studios, е най-тежкото доказателство за това, че

през 2019 година комиксите дефинитивно превзеха киното.

Първата половина на годината – изключително поради неуспеха на осмия сезон на „ Игра на тронове “, който бе единственото нещо, способно да засенчи „ Отмъстителите: Краят “ – несъмнено принадлежеше на Marvel Studios. Световната попкултура бе доминирана от полемики по отношение на „ Капитан Марвел “ и разбиранията за феминизъм в супергеройския кино род, а по-късно – и от към този момент упоменатия мегахит.

След няколко месеца, прекарани в киносалоните, „ Отмъстителите: Краят “ детронира „ Аватар “ като най-печеливш филм за всички времена със смазващи доходи от 2 милиарда и 796 милиона $. Повсеместният, невиждан интерес по целия свят бе плод не на техническо изобретение, както в тази ситуация с „ Аватар “ през 2009 година, а на продължителната прочувствена инвестиция от страна на феновете в хода на 21-те предишни кино лентата в поредицата на Marvel, които кулминираха в „ Краят “.

"Краят " на един десетилетен връх

Най-категорично неправилната част от изявлението на Мартин Скорсезе по отношение на тези ленти е точно това, че съгласно него те не изпълнявали изконната функционалност на киното да свързват хората прочувствено, духовно и обществено. В продължение на едно десетилетие Marvel Studios изкова най-силната прочувствена връзка сред група от фикционални персонажи и публика от стотици милиони фенове по целия свят, без значение от техния пол, възраст, етнос или вяра, постигана в седмото изкуство от най-малко 15 години насам, т.е., от трилогията „ Властелинът на пръстените “ насам.

И през 2019-та всички тези страсти доближиха своята кулминационна точка из цялата планета – под формата на милиардите долари за Marvel, в очите на циниците, и под формата на възторжените реакции и пролятите сълзи по киносалоните при тази сцена:



Но комиксовият род в киното не се ограничи с исторически комерсиален триумф тази година. Ако върховете на Marvel Studios не бяха задоволителни, „ Жокера “ на Warner Bros. и DC Comics центрира върху себе си вниманието на всички кино критици по света с полемичните си обществени тематики и психически стимулирания си сюжет, поднесени със ужасно показване на Хоакин Финикс в основната роля.

Провокаторът, Жокерът, любимецът за "Оскар " - Хоакин Финикс и неговият път към триумфа

Лентата изрично не се радва на повсеместни похвали – „ Жокера “ има едвам 68 % утвърждение в най-големия уебсайт за критически мнения в света, Rotten Tomatoes, а редакторите за кино в издания като The Wall Street Journal, The New York Times и The Guardian дадоха отрицателни оценки на лентата. Аз самият намирам лентата за неоригинална и тромава в поднасянето на спорните си послания.

Ала никой не може да отхвърли обстоятелството, че полемиките, отприщени от нея, освен това на извънредно значими тематики като психологичното здраве и насилието в всекидневието на хората, са показателни за това по какъв начин комиксовите филми и тяхното усещане към този момент са се трансформирали във годен обществен барометър, в знак за културното положение на обществата по света. И това, за разлика от изявленията на Мартин Скорсезе и Дженифър Анистън, не са отзиви, а

доказуеми статистически обстоятелства.

Въпреки поляризиращите мнения, „ Жокера “ към този момент се спряга като кандидат за редица награди „ Оскар “, най-много за основна мъжка роля. На собствен ред „ Отмъстителите: Краят “ също ще се цели в това да повтори достижението на „ Черната пантера “ от предходната година и да се трансформира във втория супергеройски кинопроект в историята, номиниран в категорията за най-хубав филм.



Американската Академия наподобява затънала в ненужно политизирани диспути и благороден снобизъм от десетилетие насам. Може би точно през 2020 година институцията ще си върне малко от тежестта в очите на хората, които обезпечават продължаването на съществуването на седмото изкуство с платените си пари за билети, точно като номинира за най-хубав филм два радикално разнообразни кино лентата с комиксови персонажи. Ще би трябвало да поживеем и да забележим.

КРИТИЧЕСКИТЕ РЕВЮТА НА ВЕСТИ ЗА КОМИКСОВИТЕ ФИЛМИ ПРЕЗ 2019 ГОДИНА ЧЕТЕТЕ ТУК:

"Аквамен " - епично премеждие със смайваща визия

Токсичен феминизъм убива "Капитан Марвел "

"Шазам " - новата класика в жанра за подрастващи фенове

Борбата е безмилостно жестока в "Краят " на една епоха

"Тъмният феникс " оставя поредицата "Х-Мен " в пепелта

Класическо лятно кинозабавление в "Спайдър-Мен: Далече от вкъщи "

"Жокера ": Диагнозата на едно общество

Още за кино четете ТУК.

Instagram.
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Автор: Георги Петров .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  Тръмп заплаши да унищожи турската стопанска система Тръмп заплаши да унищожи турската стопанска система  Смъртоносната зараза от Съединени американски щати, достигнала Европа Смъртоносната зараза от Съединени американски щати, достигнала Европа  <br> <strong> Кейт </strong> очарова <strong> Пакистан </strong> с невероятни тоалети (СНИМКИ) <br>
Кейт очарова Пакистан с невероятни тоалети (СНИМКИ)
 <br> Кои хора могат да се похвалят с <strong>
" />
Кои хора могат да се похвалят с "невероятен " секс
Последни  <p>Френски изискан на ток: тестваме електрическото Renault Zoe</p> Френски изискан на ток: тестваме електрическото Renault Zoe  <p><strong><span style= 2019-та: Годината, в която комиксите дефинитивно...  Гугъл Pixel 4 Новият смарт телефон на Гугъл " е тук, с цел да помогне "  <p><strong>7 супер идеи</strong> за рожден ден, с които да изненадате половинката</p> 7 супер хрумвания за рожден ден, с които да изненадате...  Франция, Холандия и Дания блокираха Македония за Европейски Съюз Франция, Холандия и Дания блокираха Македония за Европейски Съюз  ФАЦ: България ще удвои дотациите за „ Фолксваген ” ФАЦ: България ще удвои дотациите за „ Фолксваген ”  <p>Македонци с &bdquo;кърваво&rdquo; писмо до Европейски Съюз за България</p> Македонци с „ кърваво” писмо до Европейски Съюз за...  Министерство на външните работи Привикаха английския дипломат в Министерство на външните работи  Слави Трифонов Слави пусна клип за новата си телевизия  <p>Сексапилната <span style= Сексапилната Зоуи Кравиц влиза в ролята на Жената-котка  <p>Арести в офисите на БФС, Борисов коментира</p> Арести в офисите на БФС, Борисов разяснява  Русия: Няма да допуснем война сред Сирия и Турция Русия: Няма да допуснем война сред Сирия и Турция  <p>Кои хора могат да се похвалят с&nbsp;<strong>&quot;невероятен&quot; секс</strong></p> Кои хора могат да се похвалят...  Отнемат имущество на Арабаджиеви за 310 млн. лева Отнемат имущество на Арабаджиеви за 310 млн. лева  <p>Борисов и Радев разискали най-лошия сценарий</p> Борисов и Радев разискали най-лошия сюжет  Катя, Ани, Мария Коварна, мъчителна, невидима: ендометриозата, за която...  Освобождават Джок Полфрийман още през днешния ден Освобождават Джок Полфрийман още през днешния ден  <p>Това са <strong>най-умните котки</strong>, вижте ги</p> Това са най-умните котки, вижте ги  Кандидатите за кмет на Стара Загора за опциите на града Кандидатите за кмет на Стара Загора за опциите на...  <p><strong>Провери:</strong> Кой откъс от филм дава отговор на зодията ти</p> Провери: Кой откъс от филм дава отговор на зодията ти Всичко от през днешния ден Виц на деня Интервю за работа: - Имате ли тапия със златен орден по специалността? - Да. - Говорите ли свободно съветски, френски, британски, испански и китайски? -… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Никол Шерцингер сподели къщата си (ВИДЕО)  В гонене напразно - Ели Димитрова  Мафалда - внучката на Симеон Сакскобургготски, за която не знаете доста  Българска художничка рисува смешната страна на майчинството  Ричард Гиър и Силвестър Сталоун стигнали до пердах за принцеса Даяна  Тази билка няма равна: вижте свойствата ѝ Водещи вести  <p>Арести в офисите на БФС, Борисов коментира</p> ГДБОП нахлу в офисите на БФС, Борисов разяснява  Русия: Няма да допуснем война сред Сирия и Турция Русия: Няма да допуснем война сред Сирия и Турция  <p>Македонци с &bdquo;кърваво&rdquo; писмо до Европейски Съюз за България</p> „ Кърваво ” писмо от македонски „ интелектуалци ” до Европейски Съюз за България  Освобождават Джок Полфрийман още през днешния ден Освобождават Джок Полфрийман още през днешния ден  Слави Трифонов Слави пусна клип за новата си телевизия  ФАЦ: България ще удвои дотациите за „ Фолксваген ” ФАЦ: България ще удвои дотациите за „ Фолксваген ”  <p><strong>Зловещата екзекуция на Мата Хари</strong> &ndash; синьо палто и предсмъртна целувка</p> Зловещата екзекуция на Мата Хари – синьо палто и предсмъртна целувка Източник:
vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР