Любопитно 15 любопитни факта за вулканите Запознайте се с някои

...
Любопитно 15 любопитни факта за вулканите Запознайте се с някои
Коментари Харесай

15 любопитни факта за вулканите

Любопитно 15 любопитни обстоятелството за вулканите Запознайте се с някои от най-изумителните обстоятелства, свързани с вулканите  Русалин Венев 6 февруари 2020, 08:07  15 любопитни обстоятелството за вулканите
15 любопитни обстоятелството за вулканите
 Майките, които
Майките, които " изглаждат " гърдите на дъщерите си
 Кейт с малък фешън трик, който няма по какъв начин да видите
Кейт с малък фешън трик, който няма по какъв начин да видите
 БГ филмът „ Диви и Щастливи “ печели почитатели и в районен съд Македония
БГ филмът „ Диви и Щастливи “ печели почитатели и в районен съд Македония
 Знаците, които демонстрират, че той те харесва
Знаците, които демонстрират, че той те харесва
 3 предписания за дните, в които се прибираме прегладнели
3 предписания за дните, в които се прибираме прегладнели
 Какво предложи Мадона на принц Хари
Какво предложи Мадона на принц Хари
 Д-р Джулиън де Силва уточни кои са най-красивите мъже в света
Д-р Джулиън де Силва уточни кои са най-красивите мъже в света

печатляващи и ужасяващи. Красиви и кошмарни. Така най-кратко могат да бъдат разказани вулканите. Техните изригвания са пагубни бедствия, лишили живота на стотици хиляди хора и заличили от лицето на Земята цели градове. В момента по света има към 1500 дейни вулкана, които съставляват евентуална заплаха за хората, живеещи покрай тях. В идващите редове може да научите няколко любопитни обстоятелството, свързани с вулканите.

1. Най-големият деен вулкан в света е Мауна Лоа, намиращ се на Хавайските острови. Височината му е 4170 м. Той не изригва толкоз постоянно колкото своя комшия Килауеа, само че когато го направи, процесът е придружен от зрелищни и огромни потоци лава.

2. Таал е в другия завършек на класацията – той е висок едвам 311 м. и е считан за най-ниския вулкан на Земята. Намира се във Филипините, на 50 км. южно от столицата на страната Манила. Въпреки скромните си размери, Таал е вторият по интензивност вулкан на Филипините с известни общо 33 изригвания от 1572 година

3. Най-мощното изригване, документирано в миналото, е на вулкана Тамбора на остров Сумбава (на територията на днешна Индонезия). През 1815 година той безусловно изравнил острова със земята. При самото изригване починали минимум 10 000 души, а пагубните последствия от бедствието предизвикали гибелта на още десетки хиляди хора. Пепелта и газовете, изхвърлени в атмосферата, лимитирали количеството слънчеви лъчи, достигащи до земната повърхнина и довели до спад в световната температура, което на собствен ред предизвикало съществени проблеми със земеделските реколти и доста хора починали от гладна гибел. Всичко това спомогнало и за разпространението на някои рискови заболявания (Индия, да вземем за пример, била застигната от зараза от холера). 1816 година останала в историята като Годината без лято.

Satellite Image of the mighty #Tambora volcano, Sumbawa, Indonesia - yesterday 29th July. Captured by #Sentinel2. The volcano holds a 6 km wide, 1250 m deep caldera - formed during largest volcanic eruption in recorded history, in 1815. Today it also holds a small crater lake. pic.twitter.com/HHAyHIRC1Z
— Øystein Lund Andersen (@OysteinLAnderse) July 30, 2019
4. Не по-малко впечатляващо е изригването на вулкана Кракатау през 1883 година Едноименният остров се образува преди един милион години в региона на днешна Индонезия. През въпросната 1883 година островът е затрит от чудовищно изригване на вулкана. Две трети от Кракатау изчезват, а елементи от него са разпръснати на повърхност от 1 млн. км². Смята се, че изригването е било с мощността на 15 000 атомни бомби. В продължение на няколко дни регион с радиус 280 км. потъва в мрак. Вълни цунами с размери 57 м. доближат островите Ява и Суматра и лишават живота на към 37 000 души.

5. Най-голямото вулканично злополучие на 20 век е изригването на Мон Пеле, намиращ се на остров Мартиника. През 1902 година той залива с лава и изцяло унищожава град Сен Пиер. Загиват над 30 000 души, а оживелите са единствено двама: обущар, живеещ на брега на острова и пандизчия, излежаващ присъда в тюрма с дебели каменни стени, които избавят живота му.

6. Над 80 % от земната повърхнина (под и над морското равнище) са с вулканичен генезис. Освен това вулканите са изиграли основна роля в построяването на атмосферата на нашата планета и появяването на първите организми.

7. В Индонезия има комплекс от вулкани , носещ името Кауах Лиен. Изумителното при него е, че бълва синя лава. В този феномен в действителност няма нищо загадъчно – той се дължи на огромните количества сяра, излизащи на земната повърхнина.

Kawah Ijen volcano, Indonesia, where sulfuric gases burn making the lava appear blue. Happy Friday
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР