Любопитно 10 научни факта, които ще ви изумят Радиоактивни ли

...
Любопитно 10 научни факта, които ще ви изумят Радиоактивни ли
Коментари Харесай

10 научни факта, които ще ви изумят

Любопитно 10 научни обстоятелството, които ще ви изумят Радиоактивни ли са бананите и какъв брой тежат облаците?  Русалин Венев 9 март 2020, 07:16  Днес би трябвало да почерпят всички с хубавите имена...
Днес би трябвало да почерпят всички с хубавите имена...
 10 неща, които сполучливите хора вършат преди да си легнат
10 неща, които сполучливите хора вършат преди да си легнат
 Най-кратките военни спорове в историята
Най-кратките военни спорове в историята
 8 мощни и смели дами, които трансформираха историята
8 мощни и смели дами, които трансформираха историята
 Осми март е! Честит празник, скъпи дами
Осми март е! Честит празник, скъпи дами
 11 аргументи за какво британците не желаят Чарлз да стане крал
11 аргументи за какво британците не желаят Чарлз да стане крал
 Няма да повярвате на тези обстоятелства за храната, която консумираме
Няма да повярвате на тези обстоятелства за храната, която консумираме
 Путин получи предложение за брак
Путин получи предложение за брак

дна от главните задания на науката е дава отговори на някои от най-важните и комплицирани въпроси, свързани със света към нас. Част от откритията, които учените вършат, са в действителност невероятни. Следващата публикация е отдадена на 10 изумителни научни обстоятелството, които най-вероятно ще ви изненадат откровено.

1. Човешкият геном (генетичният код във всяка човешка клетка) съдържа 23 молекули ДНК. Всяка от тях съдържа сред 500 000 и 2,5 млн. нуклеотидни двойки. Всяка една молекула ДНК, в случай че бъде разгъната, е дълга сред 1,7 и 8,5 см. Ако всичко това не ви се коства изключително впечатляващо, то имайте още нещо поради – в случай че цялата ДНК, съдържаща се в едно човешко тяло, бъде разгъната, тя ще е с дължина от към 2x1014 м. – задоволително за 17 пътувания до Плутон и назад.

2. Всеки човек в своя живот изминава пешком разстояние, равняващо се на пет околосветски пътешествия. Звучи прекомерно, нали? Статистиката сочи, че множеството хора вършат по към 7500 крачки дневно. Това значи, че за 80 години човек прави по към 219 млн. крачки. Ако приемем, че една крачка е равна на един метър, то всеки човек в своя живот обикаля Земята приблизително пет пъти (обиколката на нашата планета е малко над 40 000 км.).

3. Усещаме усети с помощта на слюнката. Причината е, че тя разгражда химикалите, съдържащите се в храните, която гълтаме. По този метод те стават налични за вкусовите ни рецептори. Можете да извършите един елементарен теоретичен опит: вземете чиста забрадка и подсушете езика си. Поставете върху него някаква суха храна – да вземем за пример бисквита или солета. След това изпийте чаша вода и повторете опита. Усещате ли разликата?

4. В човешкото тяло има доста повече бактерии, в сравнение с кафези. Преди да изпаднете в смут от този факт, имайте поради, че по-голямата част от тези бактерии са потребни. Всъщност, без тях ние няма по какъв начин да оцелеем. Благодарение на бактериите съумяваме да извлечем потребните субстанции от храните, които консумираме. Освен това, те са от основно значение за построяването на нашия имунитет.

5. В познатата ни Вселена има към 50 милиарда галактики. Във всяка една от тях има сред 100 милиарда и 1 трилион звезди. Само в нашата вселена – Млечния път, има няколко милиарда планети, сходни със Земята. Все още ли смятате, че няма по какъв начин да съществува живот отвън рамките на родната ни планета?

6. Всеки знае, че съществуват три агрегатни положения – твърдо, течно и газообразно. Ако имате по-задълбочени знания в областта на физиката, евентуално сте наясно, че веществата могат да съществуват и в още едно положение – плазма (горещ йонизиран газ. Плазмата в действителност е най-разпространеното агрегатно положение на материята във Вселената). Истината е, че съществуват още няколко екзотични агрегатни положения, за които евентуално даже не подозирате. Едно от тях е илюстрирано от така наречен времеви кристали, които имат атомна конструкция, повтаряща се освен в пространството, само че и във времето. Друго е кондензацията на Бозе – Айнщайн, при която свръхохладени атоми стартират да се държат като талази.

7. Мечтали ли сте си да се реете нехайно в небето на някой лек и бухнал облак? Е, идващият факт може да ви разочарова – облаците в действителност въобще не са толкоз леки. Учени пресмятат, че някои от тях могат да тежат цели 500 тона! За съпоставяне, почти същото е тежестта на най-големите пътнически самолети.

8. Бананите са радиоактивни! Това е един от тези странни научни обстоятелства, които звучат стряскащо, само че в действителност причина за терзания няма. Бананите съдържат огромни количества калий (по-точно калий-40, който е радиоактивен изотоп). На процедура, това прави бананите леко радиоактивни. Преди да се откажете да консумирате тези вкусни плодове, имайте нещо значимо поради – би трябвало да изядете едновременно 10 млн. банана, с цел да станете жертва на тяхната радиоактивност.

9. Какъв е произходът на уплахите? Отговорът на този въпрос може да ви изненада. Фобиите евентуално са породени от мемоари, предадени по генетичен път от нашите далечни прародители, настояват редица учени. Така че страхът от паяци, да вземем за пример, може в действителност да съставлява завещан предпазен механизъм, заложен в нашите гени след стряскаща среща на някои наш отдалечен предшественик с такова насекомо.

10. На покрива на постройката, в която живеете, евентуално има прахови частици, пристигнали от космоса. Те се назовават микрометеорити и са в действителност дребни – размерът им е сред 50 микрона и 2 мм. Учените считат, че всяка година към 100 милиарда микрометеорита преодоляват земната атмосфера и падат на повърхността на планетата ни.

По тематиката  8 любопитни обстоятелството за дамите от НАСА 8 любопитни обстоятелството за дамите от НАСА  7 любопитни обстоятелството за Библията 7 любопитни обстоятелството за Библията  Най-изумителните научни проучвания на 2019 година Най-изумителните научни проучвания на 2019 година  7 изненадващи обстоятелството за дишането 7 изненадващи обстоятелството за дишането

 Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза  Автор: Русалин Венев .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  Задържаха брата на Бербатов поради опиати Задържаха брата на Бербатов поради опиати  <br> Гърция строи бежански лагер до границата ни <br>
Гърция строи бежански лагер до границата ни
 <br> <strong> Меган се завърна </strong> във Англия, <strong> зашеметяваща е </strong> <br>
Меган се завърна във Англия, зашеметяваща е
 <br> Ето <strong> какъв брой милиона $ </strong> ще вземе <strong> Кобрата </strong> от багра с Джошуа <br>
Ето какъв брой милиона $ ще вземе Кобрата от багра с Джошуа
Последни  Изглед от края на света Смелост: тази българка избира да стане доктор на...  <p><strong>10 научни </strong>факта, които ще ви <strong>изумят</strong></p> 10 научни обстоятелството, които ще ви изумят  Временните лечебни заведения в Ухан затварят, заболелите от COVID-19 понижават Временните лечебни заведения в Ухан затварят, заболелите от...  Земетресение от 3,6 по Рихтер е записано край Своге Земетресение от 3,6 по Рихтер е записано край Своге  <p><strong>Стрелба</strong> по джамия в <strong>Париж</strong></p> Стрелба по джамия в Париж  Тим Кук, изпълнителен шеф на Apple Тим Кук разгласи ковид за " невиждано събитие "  <p>Nissan Juke е предназначен да се влюбиш в него (тест драйв)</p> Nissan Juke е предназначен да се влюбиш в него (тест драйв)  Дъждът продължава, по кое време да чакаме стопляне Дъждът продължава, по кое време да чакаме стопляне  <p>Днес би трябвало да почерпят всички с <strong>хубавите имена</strong>...</p> Днес би трябвало да почерпят всички с хубавите имена...  Земетресение раздруса региона на Вранча в неделя Земетресение раздруса региона на Вранча в неделя  <p><strong>10 неща</strong>, които сполучливите хора правят&nbsp;преди да си легнат</p> 10 неща, които сполучливите хора вършат преди да си...  Как да активираме тъмния режим на Instagram Как да активираме тъмния режим на Instagram  Взрив на епидемията от ковид в Италия Взрив на епидемията от ковид в Италия  Заразяват хора против пари в търсене на ваксинa за вируса Заразяват хора против пари в търсене на ваксинa за вируса  <p>Война сред България и Гърция измежду най-кратките в историята</p> Война сред България и Гърция измежду най-кратките в...  Коронавирусът, значим ли е нулевият пациент в България Коронавирусът, значим ли е нулевият пациент в България  РЗИ: Болните от ковид в Габрово не са имали контакт РЗИ: Болните от ковид в Габрово не са имали...  Арести, въоръжена незаконна група с присъединяване на юрист Арести, въоръжена незаконна група с присъединяване на юрист  Еродган:Хей, Гърция… отворете портите! Еродган:Хей, Гърция… отворете портите!  Заради ковид незабавно трансформират производства Заради ковид незабавно трансформират производства Всичко от през днешния ден Виц на деня Шеф към подчинените си: – Постоянно хленчите и се оплаквате, само че е реалност, че тази година заплатите ви са с 35% по-високи! Плах глас от… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Преродена. Ванеса, която се изправи против анорексията  Радев: Призванието на поколенията ни е да отстояват демокрацията Радев: Призванието на поколенията ни е да отстояват демокрацията  На Шипка е положен първият камък на българската независимост  Честит 3 март! Честваме 142 години от Освобождението на България  Отменят тържествата на връх Шипка за 3 март  Утре означаваме Сирни Заговезни, какво би трябвало да знаем авансово Водещи вести  Дъждът продължава, по кое време да чакаме стопляне Дъждът продължава, по кое време да чакаме стопляне  <p><strong>Стрелба</strong> по джамия в <strong>Париж</strong></p> Неизвестен стреля по джамия в Париж  Земетресение от 3,6 по Рихтер е записано край Своге Земетресение от 3,6 по Рихтер е записано край Своге  Заразяват хора против пари в търсене на ваксинa за вируса Заразяват хора против пари в търсене на ваксинa за вируса  Временните лечебни заведения в Ухан затварят, заболелите от COVID-19 понижават Временните лечебни заведения в Ухан затварят, заболелите от COVID-19 понижават  Изглед от края на света Смелост: тази българка избира да стане доктор на Анта

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР