Любопитна класация за най-дългите думи в различните езици сочи, че

...
Любопитна класация за най-дългите думи в различните езици сочи, че
Коментари Харесай

Знаете ли коя е най-дългата дума в българския език?

Любопитна ранглиста за най-дългите думи в другите езици сочи, че най-дългата дума в България съдържа 39 букви и замества цяло изречение, а точно: „ Не извършвайте дейности срещу конституцията. “ Най-дългата дума в българския език е „ непротивоконституциоснователствувайте “. Тя публично съществува в речника ни от 1947 година

Произход на най-дългата дума в България

Известно е, че най-дългата дума в България се употребява публично от 1947-ма година, от която година е записна и публично в речника. Знае се, че възникването най-дългата дума в България е обвързвано с приемането на Димитровската конституция. Авторът на тази дума остава незнаен.

Има ли по-дълги думи на непознати езици?

Освен коя е най-дългата дума в България евентуално ви е любопитно и има ли думи с повече букви в други страни. Оказва се, че редица страни имат думи, които са доста по-дълги от най-дългата дума в България, а някои страни имат имена на села, върхове, езера, които мъчно ще запомните, защото са няколко пъти по-дълги от най-дългата дума в България.

Най-дългата дума на Немски език публично е част от книгата на върховете Гинес от 1996 година и е:

„ Donaudampfschiffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft “. Това е името на корабна компания, формирано от цели 79 знака. Внушително, нали? И невероятно за запомняне.

Не по-назад е името на връх в Нова Зеландия, формирано от цели 85 букви, а езерото Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg е Уебстър, Масачузетс е с име, което никой не помни поради дължината му.

Село в Улес, наречено - „ Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch “ е най-дългата дума във Англия. За да се помни по-лесно името на това село, се постанова да се вкара кратко название за разговорната тирада. Наричат го малко „ Llanfair PG “. Кои са най-често употребяваните думи с преносно значение в българския език Всички тези дълги думи по света обаче не могат да се мерят с дума в британския език, която е с цели 189 819 букви. Не, не сме сбъркали, броят букви в действителност е 6-цифрен. Няма да се опитваме да я изпишем, тъй като и да го създадем, тази дума на процедура е нечетима, само че ще ви кажем, че в действителност с нея се значи цялостното химическо название на най-дългия прочут протеин. Едва ли се ползва в ежедневната тирада, само че въпреки всичко е мъчно да си представим кой и по какъв начин е измислил тези цели 189 819 знака за най-дългата дума в света. Добре, че има и малко название този протеин – назовават го титин. Много по-лесно, нали?

Какво се оказа? Че най-дългата дума в България е на опашката от дълги думи в света? Всъщност това е по този начин, само че и редица други страни са зад нас по този аршин. Най-дългата дума в Испания да вземем за пример е единствено с 24 букви – electroencefalografistas, което е много по-скромно от нашите 39 букви на най-дългата дума в България.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР