Любомир Спасов няма да бъде директор на болница Лозенец, след

...
Любомир Спасов няма да бъде директор на болница Лозенец, след
Коментари Харесай

Любомир Спасов няма да бъде шеф на детската болница

Любомир Спасов няма да бъде шеф на болница " Лозенец " , откакто болничното заведение стане педиатрична. Това заяви министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев.

В момента проф. Любомир Спасов е шеф на държавната болница.

 Ананиев желае Националната детска болница да е 100% на страната
Ананиев желае Националната детска болница да е 100% на страната

До Коледа ще даде съответни оферти на Министерския съвет

Ананиев разкри пред bTV, че болничното заведение има задължения за над 30 милиона лв. и поети задължения за над 60 милиона лв. . Финансовият одит към момента тече, само че по първична информация финансовото положение на здравното заведение не е положително.

Кирил Ананиев обясни, че работещите в болничното заведение не са получавали заплати от месец и половина , само че държавното управление е взело нужните ограничения, с цел да разплати дължимите пари.

Министърът означи, че образователната и клинична база в болница " Лозенец " на студентите по медицина от Софийския университет ще бъде непокътната, като те ще имат опцията да употребяват и други клинични бази.

Студентите по медицина от СУ са обезпокоени след известието, че болничното заведение ще бъде превърната в първото многопрофилно заведение за болнична помощ, осигуряващо сложно лекуване за деца.

" Болница " Лозенец " е едно лечебно заведение, което се намира в една прелестна естествена среда, в която децата ще се усещат отлично, техните родители също. Знаете, че това е един прелестен парк с добра инфраструктура ", счита Ананиев.

Болничното заведение разполага с към 220 кревати . За да бъде многопрофилна детска болница обаче ще са нужни двойно повече . Предвижда се и построяването на още един корпус с топла връзка сред към този момент съществуващата постройка и новата.

Ананиев показа, че Европейската комисия е поела ангажимент да направи всичко допустимо за обезпечаване на спомагателен запас от европейски средства. Според министъра за плана ще се нужни към 35 - 40 млн. лв., до момента в който построяването на нова болница би коствало към 150 млн. лв..

" Болница " Лозенец " като многопрофилна детска болница ще бъде предопределена за лекуване единствено на деца. Това обаче не значи, че ще закрием останалите отделения, които не са свързани с лекуването на деца, болничното заведение ще бъде преобразувана посредством вливане в новата многофункционална детска болница. Тези отделения, които не са директно свързани с лекуването на деца, ще бъде прелокирани към другите академични лечебни заведения в София, които са профилирани в даденото лекуване за възрастни хора ", изясни Ананиев.

Министърът на опазването на здравето увери, че медицинският факултет към СУ ще продължи да действа . Специалистите пък ще имат избор дали да останат на същото място или да се трансферират.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР