Любомир Ноков [Личен архив] Черният лебед с COVID-19 нахлу в

...
Любомир Ноков [Личен архив] Черният лебед с COVID-19 нахлу в
Коментари Харесай

Любомир Ноков, "Био България": В първите километри на ултрамаратон сме, а подкрепителните пунктове засега, изглежда, няма да са добре заредени

Любомир Ноков

[Личен архив] Черният лебед с COVID-19 нахлу в целия свят и удари и колоси, и млади бизнесмени. Потърсихме сполучливи и растящи компании, които сме описвали през годините, с цел да премерим размера на смяната, компликациите и решенията. За идващите изявленията в трети брой подбрахме компании с друг профил и артикул. Всички се сблъскват с неустановеност, а множеството са с изчезнали доходи.
Любомир Ноков е шеф и съучастник в " Био България ", която създава биопродуктите от марката harmonica. Стартът на бизнеса е през 2008 година, когато Ноков, брачната половинка му Маги Малеева и Методи Методиев строят дребна мандра за биомляко в село Мало Бучино. Първият артикул от марката harmonica е киселото краве мляко. Оттогава компанията усилва портфолиото до над 100 произведения в разнообразни категории, измежду които сладка и мармалади, лютеница и консервирани зеленчуци, сиропи, тахани, яйца, ядки, олио и оцет, боза, кори за баница, солети, вафли, шоколад и други Всички те са биосертифицирани и типични за района и локалната просвета в храненето и главно от български генезис. Бизнес моделът на компанията е построен върху партньорства с към 50 биопроизводители, от които тя обезпечава първични материали, координира производството и преработката и след това дистрибутира. " Био България " дава отговор още за рецептите и качеството, търговията и маркетинга. Заети в компанията са 50 души.

Как се отразиха пандемията и изключителното състояние върху бизнеса и търсенето на продуктите harmonica?

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Много е рано да се вършат изводи. В началото сме на един развой, който може да се окаже прекомерно дълъг. Дотук всяка седмица е друга. Имаше една, в която поръчките бяха доста и едвам смогвахме, по-късно нещата се поуспокоиха. Ситуацията се трансформира всеки ден и в действителност ми е мъчно да отговоря на въпроса, само че хранителният бранш сега има работа. Хората са си у дома и главното, което пазарят, е храна. При нас асортиментът е от по-базисни, а не екзотични артикули, които човек употребява всеки ден, и има стабилно търсене на качествена храна.

Сега сме в миг, в който, от една страна, доста хора се тормозят за приходите си и понижават разноските, само че от друга, се тормозят и за здравето си и желаят да се хранят с качествена и здравословна храна. Много от нас внезапно си дадоха сметка за смисъла на храната и метода на живот върху имунитета и по какъв начин това води до действителен риск.

Наблюдавате ли растеж на електронните продажби от средата на март насам?

Хората фактически започнаха да пазарят повече онлайн. Това го виждаме през платформата ни за онлайн продажби Кашон от harmonica, само че и през онлайн магазините, които продават harmonica. При нас електронните продажби са доста дребен дял, само че несъмнено сензитивно се усилиха. Оказа се, че в България има доста малко онлайн магазини за продажба на хранителни артикули, които да имат действителен построен потенциал да посрещнат такова ненадейно нарастване в търсенето. Ние постоянно сме се стремили да развиваме всички канали на продажби, с цел да стигат продуктите ни до повече хора, с цел да имаме пряк контакт с клиентите ни, само че и с цел да сме самостоятелни и по-спокойни, когато някой от каналите е в рецесия, както са заведенията за хранене и питейните заведения сега.

Промени ли се нещо в организацията и метода на работа на компанията?

Ние сме относително лека организация, която може да се приспособява бързо. Започнахме да взимаме съществени ограничения и да осведомяваме хората си доста рано, няколко седмици преди въвеждането на изключителното състояние. И към този момент тези от нас, които можеха, започнаха работа от у дома, с цел да осигурим сигурност на тези, които няма по какъв начин да си останат вкъщи - хората в склада, водачите, продавачите в магазините, доставчиците, хората в производствата. В мандрата постоянно сме спазвали доста строги ограничения за хигиена и там действително измененията бяха минимални, а опитът ни там беше доста потребен за останалите звена. Осигурихме всичко належащо, с цел да продължи умерено работата, и засилихме всички ограничения, с цел да понижим рисковете.

А правихте ли някакви оптимизации?

Не ни се наложи, просто направихме метаморфоза. Още в самото начало се постарахме да увеличим връзката с доставчиците и с клиентите, да прехвърлим всичко на телефон и онлайн. За благополучие при нас има построена просвета, която разрешава доста бързо да се променяме, и доста от хората, които останаха с по-малко работа, бързо поеха спомагателни задания, тъй че да успеем да се оправим с всичко. Направихме доста промени в работата на търговците, в маркетинга, в онлайн доставките. Не сме намалявали работно време и не сме освобождавали хора, дори в противен случай, доста хора трябваше да работят изключително. Продължаваме и работа по новите артикули, които сме възнамерявали за тази година. В непрекъснат контакт сме с всички фермери, с които работим. Надявам се, че ще се оправим и ще създадем всичко допустимо да продължим допустимо най-дълго.

Каква е прогнозата ви за бизнеса след края на изключителното състояние?

Не бих планувал каквото и да е. Това е невероятно сега. Имам възприятието, че сме тръгнали на ултрамаратон и сме на първите километри. За всеки ще е друго, а подкрепителните пунктове към този момент, наподобява, няма да са добре заредени.

Аз персонално мощно се надявам, че тази пандемия ще докара до трайни промени в метода, по който вървеше светът до неотдавна и което в този момент назоваваме " обикновено ". Това " обикновено " беше нереално да продължи, без да се блъснем в стената. Надявам се да излезем от тази рецесия с умеенето дружно да се оправяме с всички провокации, които ни чакат, свързани с климата, със общественото неравноправие. Секторът на храните е в епицентъра на тези рецесии. Супер би било в този момент да развием уменията си да се оправяме и да променим метода, по който се създава и отглежда храна ни, тъй че да има за всички, без това да е на цената на екологични и обществени произшествия.

Интервюто взе Силвия Радославова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР