Любомир Христов се е срещнал новия генерален консул на Република

...
Любомир Христов се е срещнал новия генерален консул на Република
Коментари Харесай

Индустриалната зона в Шумен привлича турски инвеститори

Любомир Христов се е срещнал новия общоприет консул на Република Турция госпожа Сенем Гюзел, оповестиха от общинския пресцентър. Визитата е била опознавателна, като са разисквани и опциите за двустранно съдействие.

До момента госпожа Сенем Гюзел е работила в Куба, Париж и Варшава. Непосредствено преди да дойде в Бургас е била шеф на отдела за Източна Африка в Министерството на външните работи на Турция. Като общоприет консул на Република Турция в Бургас извършва своите отговорности от четири месеца.

Тя е отбелязала, че България и Шумен, където се намират едни от най-големите турски вложения, са значими за нашите съседи. Близо 1 милиарда евро са вложенията на компании от южната ни съседка в България, а единствено за първото полугодие на 2019 година турски компании са вложили 23 млн. евро у нас. Това съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов при откриването на Форум "България - капиталова среда ", който се организира в средата на ноември предходната година с присъединяване на над 150 представители на турски компании. Събитието тогава бе част от визитата на представители на Световния турски бизнес съвет (DTİK) в страната ни, както и на предприемачи от секторите машиностроене, превоз и логистика, електроника, електротехника, автомобилостроене, туризъм и други.

По думите на госпожа Сенем Гюзел, акцентът в двустранните връзки е освен в региона на стопанската система, само че и в туризма и културата. Още повече, че България е на трето място след Германия и Русия по брой визити от страна на турските жители. В същото време Турция е четвъртият входящ пазар по брой туристически визити у нас за интервала януари-ноември с 594 948 туристически визити.

Това е второто посещаване в Шумен на новия общоприет консул след присъединяване й в празника за Деня на металурга, проведен от "Алкомет " АД - най-големият български производител на необятна гама от алуминиеви валцови и пресови артикули. Структурата на акционерния капитал на сдружението включва 58 разнообразни компании, притежаващи 99.10% от книжата с право на глас, и 2493 самостоятелни вложители с дялов капитал 1 %. Основните акционери в сдружението са "Алуметал " АД с 73.25% и FAF Metal SanayII ve ticaret AS с 16.86 %. "Алкомет " АД продължава да влага, като с новата новаторска Hybrex преса за произвеждане на специфични алуминиеви профили, въведена през предходната година, компанията ще навлезе и в бранша на автомобилната промишленост.

Кметът Любомир Христов е срещнал госпожа Гюзел с историята и икономическото развиване на града. Той е изразил подготвеност за развиване на двустранните връзки в региона на културата и туризма и е показал най-големите исторически и естествени забележителности в региона, които могат да бъдат посещавани.

Шу̀мен (Коларовград в интервала 1950-1965 г.) е град в Североизточна България, административен и икономически център на едноименните община и област. Градът е десети по величина в страната с население от 75 500 поданици към края на 2018 година.

В Шумен е добре развита леката индустрия, показана главно от преработващата, текстилната, шивашката и хранително-вкусовата. Измежду по-големите предприятия в града са "КТА Мадара ", "Шуменско питие ", "Алкомет ", "Фикосота ".

Градът е ситуиран на значим транспортен кръстопът. През него минават северната ж.п. линия София-Варна и връзката в посока Шумен-Комунари-Южна България. Общата дължина на жп линиите, преминаващи през територията на общината, e 30.16 км, като всички са електрифицирани. Удвоените жп линии са 12.31 километра.

На територията на общината минават интернационалните пътища № I-2 Русе-Шумен-Варна, № I-4 София-Търговище-Белокопитово и № I-7 Силистра-Шумен-Ямбол. Общо 23 км от автомагистрала Хемус (София-Варна) ще пресекат и Шуменско.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР