Любомир Хърсев, финансов и административен директор и член на борда

...
Любомир Хърсев, финансов и административен директор и член на борда
Коментари Харесай

Дигиталното настояще и бъдеще на Lidl

Любомир Хърсев, финансов и административен шеф и член на борда на шефовете на " Лидл България "

Още по тематиката
Историите на успeха не са тъкмо приказки - Лидл България и Saatchi & Saatchi Sofia

Вкусният самун не стига цялостен до у дома, Кристина Петрова, Saatchi & Saatchi Sofia и Борислав Хлебников, Лидл България
30 окт 2018
" Лидл България " ще финансира безвъзмедно нови 20 обществено значими плана

Тази година са кандидатствали 380 плана на неправителствени организации от 79 обитаеми места
3 окт 2018 В навечерието на 8-годишнината на Lidl на българския пазар беседваме с Любомир Хърсев, финансов и административен шеф и член на борда на шефовете на " Лидл България " за новосъздаденото ИТ звено Lidl Digital и проектите за развиване на водача в Европа.

Г-н Хърсев, доста или малко са 8 години за компания като Lidl , с цел да покаже капацитета си на пазар като българския?

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Мисля, че за 8 години ние не просто успяхме да се утвърдим на българския пазар и защитихме позицията на Lidl като водач в Европа и четвърта мощ в света, само че и намерихме верния местен метод да нареждаме марката по този начин, че да притеглим своите лоялни клиенти и да им покажем на процедура преимуществата и силата на бизнес модела на Lidl. Ние пестим пари на клиентите си, само че не за сметка на качеството, пестим време, само че не за сметка на удоволствието от извършването на покупки. Ние сме по немски виновни във всичко, което предлагаме и обещаваме, а като българи - окуражени да допринесем за по-качествен и пълностоен живот на нашите сънародници, както и за откриването на европейските пазари за български производители и достоверните български артикули. За тези осем години успяхме да наложим нов бизнес модел и да превърнем " Лидл България " във веригата, която хората избират и на която имат доверие. В началото беше предизвикателство да убедим клиентите, че ниските ни цени се дължат не на взаимни отстъпки в качеството, а на вярна организация на труда, оптималната схематичност на процесите и ефикасна оптимизация. Собствените ни марки са с обезпечен генезис и еднообразно качество, без значение дали пазарувате в София или в Берлин, а авансово и деликатно подбраният ни подбор обезпечава на клиентите ни селекция с оптимално положително съответствие сред качество и цена, спестявайки по този метод време и пари. " Свръхпредлагането " в асортимента рядко води до дълготрайно задоволство в извършването на покупки за разлика от намирането на най-благоприятен баланс, което е и нашата запазена марка.

За тези осем години успяхме да наложим нов бизнес модел и да превърнем " Лидл България " във веригата, която хората избират и на която имат доверие. Утвърдихме се като смарт дискаунтър, предлагащ високо качество на добра цена. Разраснахме се с изключителна динамичност до водеща верига, стабилен вложител и мечтан шеф в страната. И през всички тези години нито един път не се отклонихме от нашата най-важна задача – да подхождаме почтено, отговорно и постоянно с мисъл и грижа за своите клиенти, чиновници и сътрудници. И в този смисъл, когато имаш ясна визия и тактика, бих споделил, че 8 години са изцяло задоволителни да докажеш преимуществата на твоя бизнес модел и комерсиална марка и да заслужиш дълготрайно доверието на клиентите.

В началото на годината представихте нов ИТ план – Lidl Digital , ориентиран към електронния бизнес и цифровите услуги на веригата в световен мащаб. Как това се вписва в ритейл бизнес a на Lidl ?

България е една от 4-те страни дружно с Германия (където се базира нашата централа), които бяха определени за създаване на ИТ развойната активност за създаване и развиване на онлайн бизнес модела за цялата Lidl група – всички 30 страни на 2 континента.

Способността да създадем и ръководим това ново софтуерно направление е голямо самопризнание за сполучливото ни развиване в страната, а също и за равнището и капацитета на ИТ експертите тук.

Намеренията ни са развойното звено Lidl Digital, с неговия екип от експерти (Hybris, Java и ABAP архитекти и програмисти, консултанти и анализатори в SAP retail, SAP e-commerce, SAP eWM) да се трансформира и в най-новата ИТ компания на българския пазар с извънредно значима роля за онлайн бъдещето на Lidl в международен мащаб.

С откриването на Lidl Digital ние стартираме една предприемаческа активност с добавена стойност, която да надгради сполучливия ни стационарен бизнес досега. Това е една започваща ИТ компания, която в това време има всички изгоди и преимущества да бъде част от огромна и сполучлива корпоративна конструкция, каквато е Lidl. И това за нас е доста добра симбиоза. Смятаме, че точно това е разумната последваща стъпка, с цел да се подсигурява бъдещо сполучливо развиване на компания в ритейл бизнеса. Стартирането на Lidl Digital в България още веднъж удостоверява капиталовия ангажимент в страната и е естествена стъпка за компания от нашия мащаб, както и резултат точно от сполучливото и стабилно развиване на нашия бизнес през тези 8 години.

Означава ли това, че идната стъпка от развиването на бизнеса в България включва разкриването и на онлайн магазин и търговия? С откриването на Lidl Digital ние стартираме една предприемаческа активност с добавена стойност, която да надгради сполучливия ни стационарен бизнес досега.
Безспорно това е новата наклонност, която става все по-актуална на фона на дейното разгръщане на онлайн извършването на покупки като цяло. В момента Lidl в международен проект има 4 опериращи онлайн магазина (в първата половина на идната година би трябвало да проработи и 5-ият – в Полша, учреден на новата платформа SAP S/4HANA/), само че в още 7 страни, в които компанията участва, се оферират онлайн покупки на някои продукти (цветя) или услуги (туристически пътувания). Обобщена в интернационален проект, онлайн търговията на Lidl включва към 30 000 продукта и 8 милиона клиенти в годишен проект. Преминаването към тази стъпка обаче изисква доста сериозна и огромна подготовка, обвързвана с покриването на съществени условия и цялостна метаморфоза на работните процеси, защото онлайн бизнесът се нуждае от напълно друга логистика. Не можем да си позволим да навлезем в онлайн търговията, преди да сме обезпечили тези процеси. Решението за сходна стъпка се базира на задълбочени проучвания, обхващащи доста специфики и фактори, свързани с потребителското държание и желания, както и с готовността на пазара и намирането на точния миг за онлайн сегмента. За огромна част от хората в България извършването на покупки в магазина е форма на обществен контакт и преживяване, което те търсят, тъй че стационарната търговия също продължава да има своето значимо място в навиците за извършване на покупки макар удобството и улесненията на онлайн извършването на покупки.

Как се справяте с конкуренцията на огромните одобрени ИТ компании при набирането на качествени фрагменти за Lidl Digital?

В началото имахме известни терзания по какъв начин ще притеглим най-хубавите експерти, в случай че Lidl не е измежду първите асоциации за ИТ компания, само че на процедура се оказа, че имаме доста какво да предложим на положителните ИТ фрагменти макар конкуренцията.

Уникалното преимущество на Lidl Digital е симбиозата от опция за работа в огромна, одобрена интернационална компания, водач на пазара в Европа, с предизвикването на стартъп бизнеса, какъвто е Lidl Digital. Ние по едно и също време подсигуряваме достъп до най-хубавите технологии и системи – някои от които са напълно нови за България, сигурността на огромната интернационална компания и креативното и професионално предизвикателство да станеш част от създаването на онлайн решението и бъдещето на най-големия и сполучлив търговец в Европа. Това е печелившата рецепта на Lidl Digital във всяка от 4-те страни и през днешния ден сме изключително щастливи от обстоятелството, че и в България сме привлекли едни от най-хубавите в сектора да работят за нас, а това е единствено началото.

В каква посока смятате да развивате цифровия бизнес на компанията? Основната посока е не просто основаване на онлайн магазини, а изцяло ИТ решение на бизнес и логистичен модел на онлайн търговия.
Lidl Digital ще се развива експанзивно в идващите 3 години. Целта ни към днешна дата е да изградим сработен екип от 130 експерти – в голямата си част програмисти, с които да подсигуряваме стратегическите потребности и онлайн вероятността на компанията. Основната посока е не просто основаване на онлайн магазини, а изцяло ИТ решение на бизнес и логистичен модел на онлайн търговия. Модел, отговарящ на упованията на клиентите за онлайн и смарт извършване на покупки, съгласуван с техните съответни потребности и динамичност на всекидневието, подсигурен и обслужван от огромни инфраструктурни планове, свързани с логистика и усъвършенствано ръководство на поръчки, комисиониране и доставка на артикули, с приспособени към онлайн потребителите подбор и цени и не на последно място администриране и обезпечаване и отбрана на персоналните данни на най-високо равнище на ИТ сигурност. Модел, с който Lidl да заеме водещо място в онлайн търговията, по този начин както е водач в стационарната търговия.

А какви са капиталовите проекти на " Лидл България " през идващите няколко години?

Цялостното развиване на компанията ни досега се базира на упорит капиталов модел - експанзията на магазинната мрежа, инвестицията в логистични бази и центрове, инвестиция в асортимента и стабилно партньорство с българските производители и не на последно място непрекъснати старания в това да развиваме нашите чиновници и да им предлагаме най-хубавото, както и да разкриваме нови работни места. Последното напълно справедливо ни донесе и признанието " Най-добър шеф " за 2017 година Успешната формула за развиване на бизнеса ни е мощно развита магазинна мрежа с висококачествени артикули и услуги, надградена с конкурентна ИТ компания и качествени цифрови услуги. В тази връзка Lidl Digital е основен план със стратегическо значение за Lidl в интернационален проект и компанията е съществено ангажирана с налагането и гарантирането на сполучливото развиване на новата ИТ конструкция, цифровото и онлайн бъдеще.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР