Любомир Аламанов е един от най-известните пиар специалисти в България.

...
Любомир Аламанов е един от най-известните пиар специалисти в България.
Коментари Харесай

21 въпроса след финансовите идеи на управляващите

Любомир Аламанов е един от най-известните пиар експерти в България. Текстът е от фейсбук профила му. Препечатваме го с негово позволение:

Последната седмица се открояват две хрумвания на ръководещите. Да се покачат заплатите на хората в администрацията с 10% и да се увеличи здравната осигуровка на трудещите се. Последното в няколко вероятни разновидността, очевидно още в развой на измисляне.

Тези две оферти, сложени в подтекста на рецесиите от последните месеци, пораждат следните въпроси:

1. Защо ръководещите непрестанно желаят да покачват налозите, като има над 2 милиарда лв. остатък в бюджета (по думи на премиера)? Не е ли по-добре да има преструктуриране на данъчната политика, с цел да се подтиква стопанската система?

2. Не е ли по-добре да се употребява остатъкът, с цел да се проведат промени в някои от всичките браншове, в които е належащо?

3. Кога ръководещите ще стартират да заплащат осигуровките на заетите в администрацията, с цел да е заслужено по отношение на елементарните хора? Сега им се заплащат единствено 50%.

4. Кога ще има промяна на администрацията, залегнало като заричане в програмата на ръководещите? Защо броят на заетите в администрацията пораства непрестанно?

5. Еднаквото увеличение на всички заплати не е ли засегнатост за добре работещите админи? Защо се усилват заплатите на всички, откакто имаше няколко месеца на груби административни неточности, водещи до произшествия? Не би трябвало ли първо да се направи функционален разбор и неработещите звена да се поправят?

6. Защо освен се забави развиването на електронното ръководство, само че и обстановката става все по-зле? Към момента 111 администрации нямат проект за възобновяване на данните (според отчет на ДАЕУ), което е капацитет за следващи тежки рецесии с отражение в съвсем всички сфери на обществено-политическия живот. Защо ръководещите не признаят, че голям % от администрацията не е подготвена за същинско електронно ръководство? И с нежеланието си да се приготви или просто да смени фрагментите с готови такива, саботира развиването на страната? И тези ли администрации ще получат нарастване на заплатите?

7. Кога ще има промяна в системата на опазването на здравето? Защо се наливат нови пари в неработеща система? И то пари, взети единствено от работещите и осигуряващите се.

8. Как държавното управление ще подсигурява, че тези пари няма да бъдат изгубени, както се получи с " Олимпик "? В момента в България оперират повече от 300 непознати застрахователни компании, които не подлежат на регулация от българските регулатори. Кой и по какъв начин ще ги управлява? Самите ръководещи обявиха, че ще желаят от Европейски Съюз смяна в законодателството по тази тематика. Но към момента нищо не е направено.

9. Защо още веднъж се санкционират изрядните платци, а не се приказва за тези над 700 000, които не заплащат осигуровки, само че под някаква форма употребяват лекарски услуги?

10. Направи ли се смяна в законодателството, тъй че шефове на държавни лечебни заведения да не могат да вършат частни клиники и да разпределят случаите на печеливши и непечеливши? Кога ще има промяна в системата на Бърза помощ?

11. Кога ще се извърши едно от предизборните обещания на ръководещите и ще има съответна защита в здравните заведения? Лекарите извършват заветен дълг да избавят животи и не са длъжни да търпят принуждение от страна на пияни, дрогирани или просто несъответстващи хора, които явно не са привикнали да се подчиняват на закона.

12. Кога ще има промяна в системата на Министерство на вътрешните работи? Една от най-многобройната полиция на глава от популацията има един от най-ниските рейтинги. Кога ще се промени образованието на чиновниците от Министерство на вътрешните работи и ще се уволнят междинните ешалони, които бойкотират работата? Кога ще стартира да се работи на правилото от Западната народна власт: „ Да служат и да пазят “, а не на правилото на Източните империи: „ Да тормозят и да газят “?

13. Кога ще се извърши предизборното заричане да има полиция във всяко обитаемо място? А не администрацията да абдикира и да предава цели области в ръцете на наемни компании. И на абдикиралата администрация ли ще се усилят заплатите? За това, че е абдикирала?

14. Защо с сходни решения без обосновка за следващ път се изправят едни против други разнообразни общности? В момента е драма „ Защо на администрацията, а не на майките с деца с увреждания “. Кога ще има промяна в обществената система?

15. Кога ще има промяна в просветителната система? Само преди месец избухна всеизвестен скандал с качеството на преподаване в СУ. Стабилността и остарялата популярност не са ли единствено заслон за прикриване на систематични проблеми?

16. Кога ще има промяна в правораздаването? Защо се подвигат таксите и се понижава опцията хората да търсят протекция от административен произвол?

17. Кога ще се спре с назначения на основни позиции на хора, които „ са им подадени “? Трябва да стана нова покруса ли, с цел да се разбере, че някои позиции могат да бъдат заети единствено от експерти? И „ подадените хора “ ли ще получат покачване на заплатите?

18. След като министър председателят няколко пъти сподели, че хората сами би трябвало да се оправят, като в тази ситуация със застрахователя, то защо ни е администрация? И за какво да й се подвигат заплатите?

19. Какъв е процентът централно разпределяни пари от бюджета и не надминава ли към този момент границата, оттатък която сме публично държавна социалистическа република?

20. Дали някоя точка от горните или всички вкупом са повода за срутва на непознатите вложения у нас? Някой прави ли разбор за какво това се случва?

21. Кога ще се разбере, че министър председателят не раздава негови пари? А наши пари, от нашите налози. И е задължен да ни дава доклад за дейностите си.

Ако някой работи, би трябвало да получава повече пари. Но не и просто по този начин, тъй като министър председателят е решил. Не и за системи, които са нереформирани и пробити като кофа без дъно. Не и от нашите налози за следващ път.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР