Любо Гребеца писа на президента Румен Радев писмо, в което

...
Любо Гребеца писа на президента Румен Радев писмо, в което
Коментари Харесай

Любо Гребеца писа на Радев да му намали доживотната присъда „без право на замяна“

Любо Гребеца писа на президента Румен Радев писмо, в което желае да му понижи доживотната присъда „ без право на подмяна “. Това заяви вестник „ Уиенд “. Вестникът напомня меко казано нетипичното съществуване на Димитров.

Любомир Димитров – Гребеца от групата за отвличания „ Наглите “, който единствен от бандата излежава доживотна присъда, без право на подмяна в зандана, постановена през 2020 година поради две убийства, е подал молба до администрацията на президента Румен Радев присъдата му да бъде понижена. В молбата си до президента, направена от юриста му, Любо Гребеца моли за частична проверка на присъдата „ пожизнен затвор без право на подмяна “.

Желанието на свирепия разбойник е наказването му да бъде променено на „ пожизнен затвор “, което би му разрешило след 2-3 години да излезе от тъмницата след позитивни мнения от администрацията на Софийския затвор. По същата скица след написани позитивни рекомендации от затворническата администрация всички останали наказани от „ Наглите “ – Ивайло Евтимов – Йожи, Прокопи Прокопиев – Културиста и Данчо Релето напуснаха предварително затворническите килии и от дълго време са на независимост.

„ Гребеца чака да получи отговор до пролетта, като вярата му е първо наказването му да бъде понижено, а след това, когато излежи 20 години в пандиза, да започва нова административна процедура за предварителното му освобождение “, разкрива осведомен със тактиката на последния окован във вериги член на „ Наглите “.

През 2018 година Любомир Димитров – Гребеца беше наказан дефинитивно на пожизнен затвор без право на подмяна за две брутални убийства, осъществени от него около активността му на силовак в бандата за отвличания „ Наглите “.

Показателен за жестокостта на Любо Гребеца е фактът, че и двамата премахнати от него – Юлиян Лефтеров – Кунгфуто и Иван Пайнавелов – Сапата, са му били другари.

В началото на декември 2008 година, месеци откакто неуловимата до този миг тайфа. За похищения на богаташи е сътворила най-зловещия си удар – отвличането на Ангел Бончев, а по-късно и на брачната половинка му Камелия, членовете на групата взимат значимо решение. Прокопи Културиста, Ивайло Евтимов – Йожи, Иван Пайнавелов – Сапата, Любомир Димитров – Гребеца и останалите от групата трансформират тактиката за набелязването на жертвите си. Бандитите вземат решение, че оттук насетне ще похищават единствено нарушители и сенчести предприемачи, защото са стреснати от големия отзив и гневни реакции в обществото, провокирани от драмата с Ангел Бончев и брачната половинка му.

Първи в листата е техният добър прочут Юлиан Лефтеров – Кунгфуто. Здравенякът от кв. „ Лозенец “ е измежду малцината, които са наясно кои стоят зад бруталните отвличания – шест на брой до този миг. Кунгфуто е от състоятелен жанр, неговият вуйчо Александър е измежду маститите търговци на марихуана в Канада, а племенникът му също е зает в бизнеса с дрога. Семейството прибира голяма сума пари – над 2 млн. евро от продажбата на вкусен имот в „ Бояна “. Затова Кунгфуто взема решение да ограби вуйчо си, като инсценира личното си похищение. Идеята на търговеца на дрога е похищението му да бъде показано като мафиотско, а „ Наглите “ да изискат 750 000 евро за живота му. Според Кунгфуто, вуйчо му Александър без проблеми ще заплати парите и дори няма да търси полицията, защото не би желал да се шуми из медиите към неговия бизнес с марихуана. Уговорката е Кунгфуто да вземе половината от откупа, а „ Наглите “ – останалите пари.

Юлиян и неговите другари Любо Гребеца и Иван Сапата изчакват до началото на януари 2009 година, когато вуйчото най-сетне получава парите от продажбата на парцела в „ Бояна “. Взето  е решение похищението да се извърши пред дома на Кунгфуто в ж.к. „ Люлин “.

На 9 януари 2009 година вечерта Юлиян Лефтеров е нападнат пред дома си на улица „ Плана планина “ в ж.к. „ Лозенец “. От ярък джип „ Тойота “ изскачат трима маскирани, които силово изтеглят съучастника си от мерцедеса му и го напъхват в багажника на джипа.

В този миг маскираните Любо Гребеца и Сапата виждат, че пред дома на Кунгфуто са инсталирани камери за наблюдаване, въпреки по-рано Юлиян да им е съобщил, че няма техника, която да записва.

Час по-късно, когато Кунгфуто е закаран в региона към Герман, приятелите му дават мобилен телефон, с който да заяви на вуйчо си, че е похитен. Макар Юлиян Лефтеров да съблюдава инструкциите, които са му дадени, вуйчото се държи невъзмутимо и затваря мобилния телефон на племенника си с думите: „ В Барселона съм, не ми прави тъпи постановки “.

Усъмнили се, че отвлеченият от тях по лично предпочитание Юлиян Лефтеров е полицейски разузнавач, който желае да ги съобщи, „ Наглите “ трансформират в придвижване проекта. Данчо Релето, който карал джипа, Любо Гребеца и Иван Сапата товарят пленника си и го карат към Плана планина, където авансово е изкопан гроб – за всеки случай.

Гребеца пуска два патрона в главата на Кунгфуто, а по-късно триото бандити закопават натрупа.

Въпреки това „ Наглите “ не престават да водят договаряния за освобождението на към този момент ликвидирания мъж с вуйчото.

След триседмична преписка Александър Чонков оставя на детелината в „ Бояна ” сак с 45 000 евро. Племенникът му по този начин и не е върнат.

По-късно бащата на Юлиян Лефтеров – Георги започва лично следствие, с цел да научи по какъв начин и при какви условия е убито детето му. Според Георги Лефтеров, Любо Гребеца и останалите от бандата, са наети от вуйчото Александър Чонков да похитят и убият Кунгфуто.

„ Юлиян имаше интимна връзка с дамата на Александър и двете му деца са правени от моя наследник. Заради това оня урод поръча да убият сина ми “, твърдеше Георги Лефтеров. Макар тази версия също да бе разследвана, доказателства за съпричастност на вуйчото към отвличането и убийството на Кунгфуто не бяха открити.

Три месеца след изтезанието на Кунгфуто, Любо Гребеца гръмва в главата и своя най-хубав другар – Иван Пайнавелов – Сапата. Именно Сапата е индивидът, който измисля бизнеса с отвличанията на богаташи и връщането им за откуп. Пайнавелов, който се познава от дете с Любо Гребеца, включва приятеля си в бизнеса с похищения, без да подозира, че доближеният му ще го екзекутира.

На 12 април 2009 година, дни откакто „ Наглите “ са прибрали откуп от 514 000 евро за предприемача Киро Киров, сред Сапата и Гребеца избухва скандал за 15 000 евро Месеци по-рано брачната половинка на Пайнавелов в взела на лизинг джип БМВ, който е записан на името на непосредствен на Любо Гребеца. Бременната в 9-ия месец половинка на Пайнавелов обаче не помни да заплаща вноските за джипа си.

След прибирането на откупа за Киро Киров, Гребеца упорства Сапата да даде 15 000 евро, с цел да бъде изплатен джипът. „ Прибра 80 000 евро от откупа, имаш пари “, упорствал Любомир Димитров, излиза наяве от показанията на останалите членове на „ Наглите “.

На 12 април 2009 година, ден откакто Гребеца и Сапата едвам не стигат до пердах, Любомир Димитров звъни на мобилния телефон на приятеля си и упорства да го види незабавно. Пайнавелов излиза от вкъщи си в столичния квартал „ Редута “, а чакащият го извън Гребеца и различен от „ Наглите “ – Данчо Релето, му оповестяват, че би трябвало да отидат до Плана планина, защото диви животни са разровили гроба на заровения преди 3 месеца Кунгфуто. „ Трябва да отидем и да оправим мястото, с цел да не ни заловят “, лъжат съратника си бандитите.

Сапата е гръмнат в главата на метри от лобното място на Кунгфуто. Застрелва го Любо Гребеца, който по-късно товари натрупа в джипа и дружно с Данчо Релето копаят гроб в Плана планина, където поставят тялото на създателя на „ Наглите “. Двата натрупа са изровени месеци по-късно, откакто Министерство на вътрешните работи разрушава бандата за похищения при 13-ото им съдбовно похищение.

Труповете на Юлиян Лефтеров и Иван Пайнавелов са изровени с багери от криминалистите на 8 януари 2010 година, откакто Даниел Димитров – Данчо Релето води ченгетата на лобните места на двамата. Първоначално Релето твърди, че и двамата са убити от човек с маска, невисок и набит на растеж, и той не знаел самоличността му. Тръгват догатки, че килърът е Валентин Янев – Вальо Бореца, непосредствен до застрахователния необут Антон Петров – Хамстера. Впоследствие след експертизи, а и от самопризнанията на Релето се открива, че килърът е Любо Гребеца.

През пролетта на 2020 година Любомир Димитров – Гребеца бе наказан дефинитивно на пожизнен затвор без право на подмяна от Върховния касационен съд и от този момент е въдворен под непоколебим режим в Софийския затвор. Освен присъдата за двете убийства, Гребеца бе наказан да заплати и кръвнина от по 150 бона на околните на ликвидираните от него Иван Пайнавелов и Юлиян Лефтеров. Като член на бандата „ Наглите “, Гребеца се снабди с 10-годишна присъда, която към този момент е излежал. Неговите съратници от групата за похищения на баровци към този момент са на независимост, откакто един по един напуснаха тюрмата предварително.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Още вести четете в графа Крими & Темида

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР