Любляна. Словения ще уважи решението на Арбитражния съд за граничния

...
Любляна. Словения ще уважи решението на Арбитражния съд за граничния
Коментари Харесай

Миро Церар: Словения ще уважи решението на Арбитражния съд за граничния спор с Хърватия

Любляна. Словения ще почете решението на Арбитражния съд за граничния спор с Хърватия. Това съобщи министър-председателят Миро Церар, отхвърляйки опцията за нови договаряния със Загреб по този въпрос, предава македонският ефирен канал A1 On.
В изказване за люблянския вестник „ Дело “, Церар акцентира, че след издаването на присъдата, която се чака да бъде оповестена в четвъртък, 29 юни, Словения ще договаря със прилежаща Хърватия единствено за методите, по които решението да бъде изпълнено.
За разлика от Любляна, управляващите в Загреб към този момент неведнъж означиха, че решението на Арбитражния съд няма да има никакво значение за страната.
През 2015 година Хърватия се отдръпна от арбитража с едностранно решение и от този момент се застъпва за нов формат на договаряния със Словения за превъзмогване на граничния спор.
Спорът сред Словения и Хърватия датира още от 1991 година и се отнася за суверенитета на съвсем ненаселена територия от 13 кв. км и граничната линия във водите на Пиранския залив, от която зависи дали Любляна ще има изход на море. Поради разногласието Словения блокира договарянията на Хърватия за участие в Европейски Съюз за интервал от съвсем 10 месеца, след което Загреб се съгласи на правосъден арбитраж, напомня медията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР