Любляна. Парламентът на Словения одобри назначаването на Мариан Шарец за

...
Любляна. Парламентът на Словения одобри назначаването на Мариан Шарец за
Коментари Харесай

Reuters: Словенският парламент утвърди Мариан Шарец на премиерския пост

Любляна. Парламентът на Словения утвърди назначението на Мариан Шарец за нов министър-председател на страната, предава Reuters .
Бившият комедиант, който оглави партията „ Листа на Мариан Шарец ", е на път да сформира държавно управление на малцинството, с което най-сетне да бъде комплициран завършек на дългия политически застой в страната, последвал след последните парламентарни избори.
40-годишният Шарец, е най-младият министър председател в историята на Словения. Той бе одобрен на поста с поддръжката на 55 депутати в 90-местния парламент.
Шарец, някогашен кмет на обитаемо място в Северна Словения, има 15 дни, с цел да успее да сформира кабинета си. В него ще влизат пет партии – леви и лявоцентристки. Водената от него политика ще зависи от поддръжката на партията „ Левица “, която поддържа Шарек, само че отхвърли да взе участие в обединението. Заедно петте партии от обединението имат 45 места в Народното събрание. С деветте места на „ Левица “ новото държавно управление ще има фино болшинство в законодателния орган в Любляна. Анализаторите към този момент предвидиха мъчно начало за новото държавно управление, като се имат поради спорните платформи на партиите в него.
Агенцията напомня, че парламентарните избори в Словения, извършени на 3 юни, бяха извоювани от някогашния министър-председател Янез Янша. Крайнодесният политик обаче не съумя да си подсигурява болшинство в Народното събрание.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР