Любителите на творчеството на Жул Верн вече могат да се

Любителите на творчеството на Жул Верн вече могат да се ...

Добре дошли във Фабриката за открития в Талин.Любителите на творчеството на Жул Верн вече могат да се потопят в атмосферата от романите му почти буквално. При това напълно безопасно за живота и здравето си. В Европа има място, където съвременните хора могат да летят с балон, да се спускат във водните дълбини с батискаф, да карат велосипед във въздуха или да се реят в небето с дървения гълъб на елинския изобретател Архитас.

Всичко това е достъпно във виртуалната реалност на музея Прото в естонската столиц.а Талин. Тук в бивш секретен завод за подводници са изложени прототипите на невероятни изобретения, които оживяват в очите на посетителите благодарение на новите технологии. Докато изпитват старинните апарати те ще научат какво дава тласък за създаването на плаващи под вода съдове, как електрочеството може да се използва при свиренето на пиано и как са изглеждали първите ракети от 13 в., изстрелвани от китайците.

Фабриката освен това дава възможност на желаещите - възрастни и деца, да творят и мечтаят, да се превърнат в учени-изпитатели и да създадат свои авторски технически чудеса.

Входът за музея е 12 евро.

Фабриката за открития PROTO се намира в преживяващия трансформация стар - нов квартал "Ноблеснер". Името събира в едно фамилиите на двама предприемачи Емануил Нобел (роднина на Алфрес Нобел) и Артур Леснер. През 2012 г. двамата изграждат край талинското пристанище съдостроителен завод, кщъдето правят подводници по поръчка на руския цар. След революцията районът става секретен военен обект и е изключен от живота на града в продължение на близо век.

Днес кварталът заживява нов живот като старите промишлени обекти се трансформират в музеи, културни центрове, галерии, заведения, клубове.

Източник: dnevnik.bg