Любителите на пикантните храни може да се наложи да преосмислят

...
Любителите на пикантните храни може да се наложи да преосмислят
Коментари Харесай

Кошмари ни преследват заради пикантната вечеря

Любителите на пикантните храни може да се наложи да премислят вкусовите си желания - най-малко що се отнася да пикантна вечеря. Според изследване на експерти от Кливландската клиника потреблението на пикантни храни и питиета директно преди сън може да провокират кошмари.

Специалистите по разтройства на съня са на мнение, че потреблението на каквато и да е храна, пикантна или не, директно преди лягане може да аргументи не изключително приятни сънища.

Според доктор Чарлз Бей от Центъра за разстройства в съня: Късното нощно похапване води до ускорение на метаболизма и повишение на телесната температура, които, от своя страна, водят до нараснала мозъчна интензивност. Повишената мозъчна интензивност води до нараснала възбудимост във етапа на интензивно сънуване.

Сънят при бозайниците, включително и при хората, минава през пет съществени етапи, които се редуват през цялата нощ. Учените считат, че човек сънува интензивно единствено в REM-фазата (от антлийското Rapid Eye Movement – бързо придвижване на очите).

Приблизително на всеки час и половина хората изпадат в REM фаза на съня. Тогава мускулите им се отпускат, дишането се форсира, мозъчната активност се засилва и стартирате да сънувате.

 Среднощно похапване

Възможно е някои по-пикантни храни или млечни артикули или даже мазни, бързи закуски в някаква степен да провокират кошмари и други странни сънища. Просто някои хора са доста по-чувствителни към другите химични вещества на храните, е мнението на доктор Тор Нилсен, професор в Университета в Монреал.

Каквато и да е повода за страховитите нощни сънища, лекарите поучават да избягвате най-малко два-три часа изобилното хранене преди лягане.

Ако нашите тела са натоварени да преработват тежки и пикантни ястия, това неизбежно ще се отрази върху качеството на съня ни, споделя експертът Лиса Медали.

Така че, в случай че не желаете да бъдете преследвани от маскиран умопобъркан, въоръжен с оцапан с кръв верижен трион, по-добре оставете пикантната китайска туршия за различен път.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР