Любителите на небесните спектакли тази нощ могат да наблюдават пика

...
Любителите на небесните спектакли тази нощ могат да наблюдават пика
Коментари Харесай

Небесно шоу! Звезден дъжд ще озари небето тази нощ

Любителите на небесните спектакли тази нощ могат да следят пика на метеорния поток Квадрантиди - един от най-кратките, само че в същото време най-впечатляващи "звездопади " през годината.
Квадрантидите, известни с ярките си "огнени кълба ", са дейни от 28 декември до 12 януари. Максимумът им нормално е към 3 или 4 януари.
В пика на метеорния поток, в случай че изискванията разрешават, могат да бъдат следени сред 60 и 200 падащи звезди на час. Тази нощ се чакат към 120 метеора на час.
Звездният дъжд се вижда най-добре от северното полукълбо, и в частност в Европа.
Добрата вест за поклонниците на явлението е, че тази година лунната светлина няма да попречи на спектакъла.
За разлика от други метеорни потоци като Персеиди или Джеминиди, максимумът на които продължава към два дни, пикът на Квадрантидите трае единствено няколко часа.
Радиантът на метеорите от този поток (привидната точка, от която се появяват) е сред съзвездията Воловар, Дракон и Херкулес.
Метеорният поток Квадрантиди дължи името си на "покойното " съзвездие Квадранс Муралис (Стенен Квадрант). То остава отвън листата със съзвездия, направен през 1922 година от Международния астрономически съюз. Тъй като метеорният поток към този момент е кръстен на въпросното съзвездие, наименованието му остава непроменено. Влизащите в състава на Квадранс Муралис звезди са "разпределени " сред съзвездията Воловар, Дракон и Херкулес.
Произходът на метеорния поток Квадрантиди остава мистерия за астрономите, само че се счита, че е обвързван с метеорита 2003 EH1. Това прави звездопада необикновен, защото множеството метеорни потоци произлизат от комети.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР