Любителите на кучета отдавна знаят, че има нещо специално в

...
Любителите на кучета отдавна знаят, че има нещо специално в
Коментари Харесай

Какво става с мозъка ви, когато галите куче

Любителите на кучета от дълго време знаят, че има нещо особено в това да погалиш своето скъпо приятелче. Сега откриватели от университета в Базел в Швейцария разкриха за какво човек се усеща толкоз добре от общуването с кучета. Галенето и даже гледането на куче води до по-високи равнища на интензивност в префронталния кортекс на мозъка. Това е региона, която оказва помощ за регулирането и обработването на обществени и прочувствени взаимоотношения. 
Ефектите са доста по-големи при взаимоотношение с жив любим, в сравнение с с плюшено животно - този факт не удивлява никого. Ето още едно доказателство, че прекарването на повече време с кученце може да има обилни резултати върху вашето психологично здраве.

Мозъчната интензивност се усилва

Проучването включвало 19 души, които са взели участие в шест сесии. Три от тях са извършени с 6-годишен Джак Ръсел териер, 4-годишен голдън ретривър или 4-годишен голдъндудъл. Другите три сесии - с плюшен лъв на име Лео (в играчката е имало бутилка с топла вода, с цел да наподобява по-истински).

Анализирани са пет равнища на взаимоотношение, като се стартира с неутрално и се премине към гледане на животното, попипване, глезене на козината му и назад до неутрално. Активността в префронталния кортекс била измервала с инфрачервена невроизобразяваща технология. Активността нараствала дружно с всяко равнище на взаимоотношение. Гледането на куче довело до най-ниското равнище на мозъчна интензивност. При въздържан контакт, да вземем за пример когато кучето е до крайници на седящ в кресло човек - равнищата скачали.
Нивата на мозъчна интензивност били най-високи при интензивно глезене на кучето. Те се увеличавали и при нееднократен контакт - модел, който не се следил при взаимоотношение с плюшената играчка. 

Защо галенето на куче озарява мозъка ви

Бяха дадени няколко хипотези за какво взаимоотношението с същинско куче оказва по-силно въздействие върху мозъка, в сравнение с взаимоотношението с плюшено животно. Всъщност участващият в процеса на усещане мозъчен район дава еднопосочна индикация, защото префронталната кора играе роля в изпълнителните функционалности - работна памет, решение на проблеми и надзор на вниманието,  осъзнаване на обществени и прочувствени процеси.
" Тази част от мозъка има реципрочни връзки с областите, които вземат участие в прочувствената обработка, като амигдалата и сензорните области от по-висок порядък в темпоралния кортекс ", изясняват откривателите. Тъй като взаимоотношението с животни нормално се възприема като прочувствено съответстващо прекарване за множеството хора, учените допускат, че околните контакти с кучето води до по-висока прочувствена ангажираност. Тя от своя страна води до по-голяма мозъчна интензивност в префронталния кортекс.
Другаруването с кучето покачва неговата значителност за индивида. То задържа вниманието на стопанина си върху поведенческите си интензивности и това покачва прочувствената възбуденост по време на опита, сочи проучването
Констатациите могат да имат обилни последствия за хора с недостиг на мотивация, внимание и социално-емоционално действие. Близките контакти с домашния любим е терапия благодарение на животни. Тя може да усили прочувственото присъединяване и да усъвършенства ученето, да помогне за постигането на лечебни цели. 

Галенето на домашния любим облекчава напрежението

Предишни проучвания сочат, че галенето на котки и кучета даже единствено за 10 минути - облекчава напрежението. 10 минути милувки с обичания бухнал другар смъква равнищата на кортизол.
Изследователи от Медицинския факултет на университета в Индиана открили, че даже пет минути другарство с лечебно куче оказва помощ за намаление на равнищата на стрес при лекарите и медицинските сестри, работещи в незабавното поделение. Констатирано е, че кучетата-терапевти оказват помощ на хората да понижат освен напрежението, само че и болката, безпокойството и гнева, като в същото време усилват възприятието на поддръжка и комфорт.
Играта с четирилаповото другарче покачва равнищата на хормона на положителното въодушевление - окситоцин. Ако сте заинтригувани от обществените и прочувствени изгоди от това да имате куче, само че не сте подготвени да поемете тази отговорността вечно, помислете за други разновидности. Можете да прекарате време с куче от подслон или да се позанимаете с любимеца на ваш другар, до момента в който изчаквате да узреете прочувствено за същинска връзка. 
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР