Любителите на изискана кухня ще се съгласят, че колкото и

...
Любителите на изискана кухня ще се съгласят, че колкото и
Коментари Харесай

Най-популярните ароматни сосове

Любителите на изискана кухня ще се съгласят, че колкото и добре да е овкусено обещано ядене, няма нищо по-хубаво от един благоуханен сос, поднесен към него. Тайната е в подбирането и комбинирането на съставки с друг усет – кисел, сладостен, солен или горчив, и превръщането им в една неповторима комбинация.

Характерно е, че като създатели на сосове се изявявали представители на знатната класа. Във всеки случай легендата приписва изобретяването на сос Бешамел, един от главните сосове, на Луи дьо Бешамел, маркиз Ноантел, наследник на известния френски посланик и етнограф от края на XVII век Шарл Мари Франсоа дьо Ноантел. Дори скромният лучен сос бил изобретен от принцеса Дьо Субиз, брачна половинка на френския военачалник Шарл дьо Роган.

Сос Тартар е един от най-масовите и най-любими сосове, които човек може да си спретне в домашни условия. Въпреки че главната съставна част в соса е майонеза, което подухва незабавно асоциации с тежи зимни ястия и салати, сосът Тартар е лек и пресен, чудесна добавка към всевъзможни печени меса, както и към риба. Както множеството известни ястия, и сосът Тартар се подготвя по рецепта с доста вариации.

 Сос Тартар

Най-универсалната, остаряла и ароматна рецепта включва майонеза, 1 глава лук, 2 кисели краставички, 1 с.л. каперси, 1 с.л. горчица, 1 с.л. кисело мляко, сокът на ½ лимон и магданоз.

Сос Беарнез също не би трябвало да бъде подценяван. Родината му е Франция и като всичко, произлязло от там, носи в себе си изисканост, деликатност и неподправени аромати. Смята се, че топлият сос Беарнез е най-подходящ за печено месо и риба. В състава на вкусното прелъщение влизат жълтъци, разрушени на огън с масло, малко оцет и доста естрагон.

Руският дресинг има повсеместен и уравновесен усет, получен от смесването в точна съразмерност на висококачествена майонеза, лека доматена основа и пикантност от горчицата, с добавка на други съставки.

 Доматен сос

Италианският дресинг е богат на аромати сос с типичните за италианската кухня подправки като босилек, облекчен от майонезената и сметанова основа. Разбира се, в цялото италианско многообразие на сосове най-вече се откроява прословутото песто. То се подготвя от босилек, зехтин и орехи или кедрови ядки, само че към този момент съществуват стотици ароматни вариации.

Още известни сосове са: Сметанов сос, Сос Софрито, Сос Алиоли, Сос Карбонара, Млечен сос

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР