Любителите-астрономи наблюдаваха зашеметяваща и едновременно необичайна гледка, предизвикана от пълното

...
Любителите-астрономи наблюдаваха зашеметяваща и едновременно необичайна гледка, предизвикана от пълното
Коментари Харесай

Пълното лунно затъмнение създаде супер кървава Луна

Любителите-астрономи следиха зашеметяваща и по едно и също време необикновена панорама, провокирана от цялостното лунно затъмнение – супер кървава луна , заяви Би Би Си.

Малко след 3:30 часа по Гринуич (6:30 ч. бълг. време) в понеделник, гледано от Англия, няколко минути нашата планета беше ситуирана непосредствено сред Слънцето и Луната .

През това време Луната попадна изцяло в сянката на Земята и краткотрайно я оцвети в пурпурен колорит. Той е основан от слънчевата светлина, преминаваща през земната атмосфера и попадащ върху засенчената повърхнина на Луната.

Лунното затъмнение съответства с още едно събитие - супер Луна. Луната е в най-близката си точка до Земята в своята орбита и по този начин наподобява по-голяма от нормално.

Супер кървавата Луна се наблюдаваше най-ясно в Западното полукълбо. В продължение на съвсем час и половина единствената слънчева светлина, достигаща до Луната, мина през земната атмосфера, трансформирайки я в алена.

"Майското затъмнение тази година се следи отчасти от нашата страна. От България наблюдавахме единствено началните частични етапи на явлението” , сподели за Българска телеграфна агенция Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките.

В Европа затъмнението беше очевидно единствено за малко време , откакто Луната стартира да залязва. Но в Северна и Южна Америка съумяха да се насладят същински лунен театър.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР