Любимо упражнение на премиера Бойко Борисов през последните години е

...
Любимо упражнение на премиера Бойко Борисов през последните години е
Коментари Харесай

Петролно корабче плува в окото на Борисов

Любимо упражнение на премиера Бойко Борисов през последните години е да надува мускули против сивия бранш. Когато не регистрира пред публицисти и бизнес ниските равнища на контрабандата на акцизни артикули, министър-председателят търчи из страната да разрушава незаконни заводи за цигари, като всяка последваща се оказва " най-голямата ". Кой би предположил обаче, че точно финансовият министър Владислав Горанов ще опровергае пропагандните клишета на премиера, че контрабанда у нас e на изгубване. 

 

Бюджетът губи стотици милиони годишно

 

от сивия бранш в горивата. С това самопризнание, направено в Народното събрание, Горанов влезе в намерено несъгласие с Борисов, който единствено преди няколко месеца разгласи цялостен успех на държавния надзор над петролния отрасъл. През февруари министър председателят дружно с главния прокурор Сотир Цацаров, вътрешния министър Младен Маринов и шефа на Агенция „ Митници “ Георги Костов показа свръхмодерния " контрабанден " център, който разполага с 24-часова система за наблюдаване на придвижването на надали не всеки литър петрол от танкера до бензиностанцията. " Дете с пояс да влезе в морето, ще го забележим " - по този начин Борисов описа мощта на мониторинговата система.

Очевидно министър председателят живее в паралелна действителност, защото убежденията му не дават отговор на фактическата обстановка. Всъщност системата за следене на контрабандистите въобще не е всевиждаща. Властта все още не успява да затегне контрола върху рафинериите и в последна сметка няма никакво директно наблюдаване върху работата на " ЛУКойл " и пристанище Росенец.

 

" Пунта мара " се оказаха изказванията,

 

че пътят на горивото се следи на всеки един стадий. Преди седмица финансовият министър призна, че занапред ще се вършат законодателни промени, които да задължат притежателите на данъчните хранилища да слагат видеонаблюдение за тяхна сметка. Сегашната слепота на страната е доста комфортна за „ ЛУКойл “, защото петролната компания държи към 90% от складовете за бензин и 92% от тези за дизел.

Прави усещане, че службите у нас разрушават главно цехове и депа за незаконни цигари и алкохол, само че нямат особени триумфи против сиво-черните играчи от нефтения отрасъл. Това се установи и в последния доклад на Европейската комисия за стопанската система на България, където сред многото рецензии има и паника за мащабите на измамите в петролния бранш:  " Сенчестата стопанска система остава предизвикателство. Оценките демонстрират, че в България тя е по-голяма, в сравнение с в множеството страни от Европейски Съюз. Функционирането на пазара на моторни горива като цяло остава проблематично. Според скорошно изследване на Центъра за проучване на демокрацията има пробив в незаконната търговия с тютюневи произведения и Данък добавена стойност измамите, само че черният пазар на горива е нараснал до 600-700 млн. лева годишно ". Явно и ЕК се разминава с чувството на Борисов, че е смачкал контрабандата на горива.

 

И самите контрабандисти все още не са разбрали,

 

че министър председателят ги е смачкал -  наказани няма. 

На този декор обещаните от министър Горанов ограничения против измамите в петролния бранш звучат по-скоро като отговор на рецензиите на Европейска комисия, в сравнение с като твърдо желание за справяне с дългогодишен проблем, дълбаещ каверни в хазната. За всеки е ясно, че в бизнеса с горива са преплетени прекалено много ползи на авторитетни хора, близки до властта. Достатъчно е да се означи, че съществени играчи в този бранш са председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, Валентин Златев, прочут с изключение на всичко друго и като сътрудник на карти на премиера, Веселин Марешки, лидер на " Воля " и зам.-шеф на Народното събрание. Периодично сред тези играчи припламват искри, само че всичко бързо се потушава. Имаше и сериозна офанзива от Златев към Марешки и в противоположната посока с взаимни обвинявания в ценови операции. Стигна се и до инспекции на бензиностанциите на Марешки, които продават бензин и дизел на доста по-ниски цени. Национална агенция за приходите не откри нарушавания. Комисията за защита на конкуренцията пък откри, че някои обекти на Марешки в избрани моменти в действителност са продавали бензин и дизел прекомерно на ниска цена. Колкото до високите цени на нефтохима и на огромните вериги бензиностанции, Комисия за защита на конкуренцията направи серия пазарни изследвания и разбори и не откри ни картел, ни монопол. Само безадресно установи, че в петролния бизнес има прекомерно доста сива стопанска система.

Фактите демонстрират, че перченето на Борисов с битката против контрабандата на горива е следващата порция " въздух под налягане ". Секторът ще продължи да бъде обагрен в сиво и черно, до момента в който властта не предприеме действителни дейности против огромните в бизнеса. Ако това се случи, ще е под натиска на Брюксел, който все припомня на българското държавно управление, че страни, в които корупцията и контрабандата процъфтяват, не са мечтани нито в Шенген, нито в еврозоната. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР