Любими творби на един от най-популярните български писатели, оставили с

...
Любими творби на един от най-популярните български писатели, оставили с
Коментари Харесай

"Тримата братя и златната ябълка” – луксозен илюстриран сборник с разкази и приказки на Ангел Каралийчев

Любими произведения на един от най-популярните български писатели, оставили с творчеството си ослепителен отпечатък върху няколко генерации у нас, се появяват в ново първокласно издание с твърди корици! Сборникът с приказки и разкази „ Тримата братя и златната ябълка” на Ангел Каралийчев е по книжарниците в художественото оформление на Дамян Дамянов, чиито 24 елегантни илюстрации срещаме из майсторски написаните истории.

Освен известната приказка за „ Тримата братя и златната ябълка”, в книгата са оповестени още 137 знакови текста на Каралийчев, с които към този момент няколко генерации българи са израснали. На страниците на „ Тримата братя и златната ябълка” срещаме юначното петле с жълти ботушки и с оскубана опашка, слепия дракон, момчето с дългите мустаци на име Ижо-Мижо и великана Клан-Клан, Железният човек, хитрата житена питка, неблагодарната мечка, царя с магарешките уши, Мара Пепеляшка, бостанското чучело и други



Припомняме си с усмивка и за какво „ Кой каквото прави – на себе си го прави”, „ Който не работи, не би трябвало да яде” и „ Защо дърветата стоят на едно място”.

Ангел Иванов Каралийчев е роден в Стражица през 1902 година Следва химия в СУ „ Св. Климент Охридски”, а през 1928 година приключва дипломация в Свободния университет (дн. УНСС). Започва да написа още на 17-годишна възраст – стихотворението му „ Орелът” е оповестено в русенското списание „ Ученическа мисъл”. Повече от 40 години написа разкази, приказки и повести за деца, като за книгата си „ Приказен свят” е посмъртно почетен с Почетна грамота на името на Андерсен и е вписан в почетната книга „ Х. Кр. Андерсен “ от Международния съвет за детско-юношеска литература (IBBY).
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР