Любимата на милиони зрители продукция Имението Даунтън“ (2010-2015) се завърна

...
Любимата на милиони зрители продукция Имението Даунтън“ (2010-2015) се завърна
Коментари Харесай

10 впечатляващи факта за филма „Имението Даунтън: Нова епоха“

Любимата на милиони фенове продукция „ Имението Даунтън “ (2010-2015) се завърна с нов филм.

Изминаха 12 години от дебюта на тв сериала от шест сезона и 52 епизода, проследяващ живота на аристократичното английско семейство Кроули и прислужниците им в просторната благородническа резиденция Даунтън, в Йоркшир на британската провинция.

Оттогава той се трансформира в световен феномен, изграждайки постоянна туристическа промишленост за замъка Хайклиър, където е сниман. С невероятните си декори, прелестни костюми и майсторска актьорска игра, шоуто печели голям брой награди, от които три „ Златни глобуса “.

 10 впечатляващи обстоятелството за кино лентата
Снимка: Richard Munckton/CC BY 2.0

Това е най-гледаният сериал по каналите ITV и PBS, а критиците го дефинират за най-успешната английска драма. „ Имението Даунтън “ печели най-вече номинации от всяка друга интернационална продукция в историята на премиите „ Еми “ – 69.

Чарът на сериала се крие в това, че сценаристите някак са съумели да уловят присъщия английски комизъм, комбиниран с други типични за Острова черти, които по едно и също време забавляват и въодушевяват почитателите. Затова историята продължава да се развива и в пълнометражни филми.

„ Имението Даунтън: Нова ера “ е историческа драма и продължение на кино лентата „ Имението Даунтън “ от 2019 година Написани са от основателя и сценарист на едноименния ефирен сериал Джулиан Фелоуз, като продължението е режисирано от Саймън Къртис, заменяйки Майкъл Енглър от първия филм.

A post shared by Downton Abbey Films ❤️ (@downtonabbeyfilms)

Новите попълнения измежду актьорския състав са Хю Данси, Доминик Уест и Лора Хадък. На екрана се завръщат и Джим Картър (Чарлз Карсън), Хю Боневил (Робърт Кроули), Лора Карлмайкъл (Едит Пелъм), Брендън Койл (Джон Бейтс), Мишел Докъри (лейди Мери Талбът), Кевин Дойл (Джоузеф Моузби), Елизабет Макгавърн (Кора Кроули), Матю Гууд (Хенри Талбът), Джоан Фрогат (Анна Бейтс), Филис Лоугън (Елси Карсън), Лесли Никол (г-жа Патмор), Софи Макшийра (Дейзи Паркър), Пенелъпи Уилтън (Изабел Мъртън), Роб Джеймс-Колиър (Томас Бароу), Имелда Стонтън (Мод Багшоу).

Историята в продължението се развива при започване на XX век (1928 г.)… и дотук ще спрем. Няма да разкриваме нищо от сюжета, с цел да не развалим изненадата за тези, които към момента не са гледали кино лентата, само че пък ще обърнем особено внимание на формалния филмов откъс на кино лентата.

Там виждаме вдовицата-графиня Вайълет Кроули (Маги Смит) да сервира изненадваща вест на фамилията си, което може да се окаже и повода Кроули да поемат на странствуване към Франция. Тя разкрива загадка на фамилията за предишното си. „ Преди години, преди да се родиш, срещнах мъж, а в този момент получих вила в Южна Франция “, споделя тя, след което виждаме фамилен фотопортрет пред същата вила.

От първото гледане на филмовия откъс е ясно, че ще станем очевидци на следващата женитба в имението – на Том Брансън и Луси (Алън Лийч и Тупенс Мидълтън). В сериала историята на Том е една от най-трагичните. Издига се от водач на фамилията до брачен партньор на най-малката щерка на Кроули – Сибил. Щастието им е малко, защото тя умира по време на раждането на щерка им. Първият филм дава вяра за по-щастливо бъдеще за Том, което очевидно ще бъде продължено и във втория.

Виждаме и към този момент познатата ни двойка Едит и Бърти Пелъм (Хари Хадън-Патън). Филмoвa ĸoмпaния иcĸa дa изпoлзвa cгpaдaтa нa Дayнтън зa cвoя гoлямa пpoдyĸция. Лeйди Mepи виждa шaнc дa ce yвeличaт пpиxoдитe в xaзнaтa, така ĸaтo ca нacтъпили cмyтни вpeмeнa.

Tя пoзвoлявa имeниeтo дa ce пpeвъpнe в cнимaчнa плoщaдĸa, въпpeĸи чe ocтaнaлaтa чacт oт ceмeйcтвoтo е нa мнeниe, чe тoвa няма да зaвъpши дoбpe. Πpиcтигa звeздaтa нa нямoтo ĸинo, ĸoятo тpябвa дa зacнeмe пъpвия cи звyĸoв филм. Заедно с нея идва и голямата навалица на филмовия състав, която прекатурва Даунтън с главата надолу.

В първия филм от 2019 година семейство Кроули и личният състав им получават публично посещаване от крал Джордж V и кралица Мери (дядо и баба на актуалната кралица на Англия Елизабет II) в имението Даунтън, което приключва с тържество.

Действието се развива през 1927 година и богатите притежатели на резиденцията не тънат в нормалния разкош, заради Голямата меланхолия и края на Първата международна война. Икономът Чарлз Карсън се завръща и би трябвало да приготви имението за знаковата аудиенция на кралското семейство.

„ Имението Даунтън: Нова ера “ беше пуснат на огромен екран в Обединеното кралство на 29 април 2022 година от Universal Pictures. А премиерата в Съединени американски щати се случи на 20 май от Focus Features. Към 27 май филмът събира доходи от 24,4 млн. $ в боксофиса си в Съединени американски щати и Канада, 37 млн. $ в други страни и общо 61,4 млн. $ в международен мащаб.

Предлагаме ви да прочетете 10 забавни обстоятелството, които може би не знаете за новия филм от историческата трагична поредност „ Имението Даунтън “.

1. Предложение за основна роля

A post shared by Downton Abbey Films ❤️ (@downtonabbeyfilms)

Актрисата Лора Кармайкъл работи като рецепционистка в лекарски кабинет, когато получава ролята на лейди Едит Кроули, която съвсем отхвърля. Току-що ѝ е препоръчана друга роля, тази на Виола в „ 12-та нощ “ от Уилям Шекспир. Лора в началото мисли, че в „ Имението Даунтън “ присъединяване ѝ ще е нищожно. „ Няколко дни по-късно моят сътрудник ми сподели: „ Имаш прослушване за историческа драма. “ Помислих си: „ Трябва да откажа мечтания Шекспир за тази телевизионна работа. Какво злополучие! “ И избрах Даунтън. Затова отидох, прочетох и разбрах, че е за основна роля “ ,споделя тя.

2. Сватбената рокля

A post shared by Downton Abbey (@onlydowntonabbey)

След трагичната загуба на брачната половинка си – лейди Сибил, Том Брансън най-сетне намира любовта още веднъж с Луси Смит в първия филм от 2019 година Във втората лента новата двойка се насочва към олтара и се оказва, че превъзходната сватбена рокля е въодушевена от винтидж фешън емайл.

Когато стана дума за дизайна на сватбената рокля на Луси, открих фотография в копие на списание Vogue от 20-те години, която съвсем пресъздадох “ , разкрива пред Vogue UK Анна Робинс, която проектира костюмите на актьорския състав. С транспарантни ръкави, деколте-лодка и сребърна нишка, бродирана върху сатен, роклята с отпусната талия би била извънредно съвременна визия за това време.

3. Световен шлагер

A post shared by DowntonAbbeyFans (@downtonabbeyfanssp)

През 2012 година „ Имението Даунтън “ става най-номинираният английски сериал в историята с 16 номинации. След като завършва дефинитивно през 2015 година, той натрупва впечатляващите 69 номинации и 15 награди. До 2013 година получава най-високия рейтинг за всички времена – рекордните 120 млн. фенове в 200 страни.

4. Облеклата

A post shared by Downton Abbey (@onlydowntonabbey)

Виждали сме някои плажни подиуми от сериала „ Имението Даунтън “ в предишното, като разтапящия сърцето миг, когато госпожа Хюз и господин Карсън се разхождаха по плажа, хванати за ръце.

A post shared by Downton Abbey (@onlydowntonabbey)

Том отива на плажа с Луси “ , споделя Робинс пред Vogue UK за първата поява на героите от франчайза по бански костюм, защото в никакъв случай не сме виждали някой от тях да носи подобен.

A post shared by Downton Abbey Films ❤️ (@downtonabbeyfilms)

Спортното облекло става съвременно през 30-те години “ , споделя тя, добавяйки: „ Виждате Едит и Бърти – Луси и Том, да играят тенис по двойки дружно, като аз открих истински дрехи в кондензиран кремав колорит, които девойките да носят по време на играта – прелестно контрастиращи със зеленината на моравата на вилата. ”

5. Скритите гении

A post shared by Downton Abbey Films ❤️ (@downtonabbeyfilms)

Джим Картър е дилетант вълшебник. Актьорът, който играе икономът господин Карсън, практикува магия в свободното си време.

A post shared by Downton Abbey Films ❤️ (@downtonabbeyfilms)

Актрисата Мишел Докъри, която влиза в ролята на лейди Мери Кроули, е и невероятна джаз певица.

6. Модните панталони

A post shared by Downton Abbey (@onlydowntonabbey)

Панталоните не са били част от дрешника на дамите Кроули до момента. С наближаването на 30-те години на предишния век доста съвременни дами като Едит стартират да носят панталони. Дизайнерката Анна Робинс се завръща за продължението „ Имението Даунтън: Нова ера “, с цел да облече вдовицата-графиня Вайълет Кроули, лейди Мери, Том Брансън и други познати герои в облекла от историческата ера.

Робинс също споделя с Digital Spy, че винтидж кимоното, което Едит носи с необятните панталони, я е въодушевило да сътвори тоалета. „ Знаех, че незабавно щом го видя, ще мога да го съчетая с панталони и да подчертая невероятната й нова визия “ , споделя тя.

7. Връзката с кралски особи

A post shared by Rose Leslie (@roselesliesource)

Роуз Лесли, която играе прислужница в сериала, е потомка на крал Чарлз II. Тя израства, живеейки в замъка Ликлихед и през 2018 година се омъжва за артиста от „ Игра на тронове “ Кит Харингтън в другото имение на фамилията си, замъкът Уордхил.

8. Успешно изиграната роля

A post shared by Downton Abbey (@_downton_abbey_lover_)

Героят на Алън Лийч – Том Брансън, в началото е трябвало да се появи в общо три епизода. Изпълнението му е толкоз безапелационно, че основателят Джулиан Фелоуз взема решение да го задържи и да продължи историята му.

9. Кралски особи-фенове

A post shared by Downton Abbey (@downtonabbey_official)

Кралица Елизабет II не е единственият кралски почитател на историческата поредност. През март 2015 година Кейт Мидълтън прави обиколка зад кулисите на снимачната площадка и беседва с актьорския състав.

Бяхме много срамежливи и тя водеше диалога. Беше прелестно. Тя е толкоз естествена. Знам, че всички споделят това, само че тя в действителност се пробва да ни накара да се усещаме спокойни “ , споделя Лора Кармайкъл пред E!News.

10. Дан Стивънс

A post shared by Downton Abbey Fan Account (@downton_abbey._)

Актьорът Дан Стивънс е жури по време на премиите „ Man Booker “. Той съумява да прочете 146 книги, до момента в който е на снимачната площадка на „ Имението Даунтън “. Стивънс е основен редактор на уеб страницата The Junket.

Джулиан Фелоуз споделя, че в случай че е знаел по-рано, че Дан Стивънс възнамерява да напусне сериала, той нямаше да загине самичък в автомобилната злополука. „ Вероятно щях да убия Матю и Сибил дружно в автомобилна злополука “ , споделя сценаристът за уеб страницата Radio Times.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР