Любимата малка кола на европейците Ford Fiesta бе избрана за

...
Любимата малка кола на европейците Ford Fiesta бе избрана за
Коментари Харесай

Автомобил на годината в България e новата Fiesta

Любимата дребна кола на европейците Ford Fiesta бе определена за автомобил на 2018 година в България. Най-купуваният модел в градския сегмент на континента завоюва огромната премия в обичайния конкурс, проведен за 21-и път от Прес Авто Клуб „ България ”. Победителите в обособените категории се дефинират с гласовете на 38 профилирани публицисти, които правят оценка кандидатите по критерии като дизайн, задвижване, функционалност, пътно държание, сигурност и съответствие сред цена и предложение.

 40-1a-8kol

Призовете бяха раздадени на гала в столичния Ринг мол, ръководена от известното телевизионно лице Ники Кънчев. За първи път с избор наживо сред спечелилите в другите категории на състезанието бе излъчен носителят на огромната премия – новата Fiesta. Тя се трансформира в звездата на вечерта, печелейки две от три вероятни оценки. Най-напред Fiesta стана №1 при градските коли в конкуренцията на Nissan Micra, Hyundai Kona, Volkswagen Polo и Suzuki Swift. След това премиерният Ford това събра най-вече гласове в директното съревнование с спечелилите в останалите категории – Opel Insignia, Skoda Qaroq, Range Rover Velar, Volkswagen e-Golf и Isuzu D-Max.

 40-3-6kol

В категорията на леките коли Insignia се класира преди всичко, изпреварвайки останалите финалисти BMW Серия 5, Honda Civic, Hyundai i30 и Fiesta, която единствено тук изпусна успеха. В мощната категория на кросоувърите Skoda Qaroq събра повече точки от съперниците си Dacia Duster, BMW X3, Hyundai Kona и Peugeot 5008. При премиум колите Range Rover Velar остави зад себе си два модела на BMW – Серия 5 и Серия 6 Гран Туризмо, Infiniti Q60 и Mercedes E-класа купе. В категорията на екологичните коли електрическият Volkswagen e-Golf се класира пред други електрически автомобили като BMW i3 и Renault ZOE и хибридите MINI Countryman SE и Hyundai Ioni. При многофункционалните коли пикапът Isuzu D-Max нямаше конкуренция. В няколко съботни броеве „ Труд ” ще показа спечелилите в състезанието, които през тази година завоюваха правото да се назовават най-хубави коли на България.

 40-2-6kol

Новата Fiesta се обрисува като най-усъвършенстваният софтуерно дребен автомобил на пазара сега. Градският модел на Ford към този момент надвишава границите на понятието „ дребен ”, тъй като разновидността с пет порти разполага с задоволително пространство  да служи като фамилна кола за хора с едно или две дребни деца. Увеличените размери на каросерията и умелото оползотворяване на вътрешния размер придава на автомобила универсални качества. Удобните седалки, разположението на кормилото и скоростния лост подготвят към удобно настаняване на лидера. Дългите дистанции се преодоляват незабелязано и без отмалялост, а пъргавината и компактните габарити улесняват всекидневното шофиране в града. Осезаемо е усъвършенствана шумоизолацията.  Когато колата е неподвижен, единствено индикаторът за оборотите издава, че моторът под предния похлупак работи.

 40-4-6kol

Пътното държание е образцово за сегмента и дава опция за спортно каране. Голяма заслуга за това имат освен настройките на ходовата част, само че и предлаганите мотори. Fiesta разчита на неведнъж награждавания за най-хубав мотор в света в своята категория 1,0 EcoBoost с три цилиндъра и мощ 100, 125 и 140 конски сили. Той е лек, стилен, динамичен и елементарен за поддръжка. Комбинацията от дребен работен размер, турбо пълнене и непосредствено впръскване на горивото под високо налягане обезпечава задоволително двигателна сила в необятен диапазон на оборотите и дребен разход на гориво.

 40-5-6kol

Дори в най-ниското равнище на мощ от 100 конски сили моторът се отличава с очебийно състезателен темперамент, форсира бързо и щади бензина в резервоара. Шестстепенната механична скоростна кутия разрешава придвижване на висока скорост при ниски обороти – да вземем за пример 100 км/ч със 2000 оборота в минута. Да се работи с комфортния лост на трансмисията е наслаждение, а клиенти, които не обичат ръчното превключване, могат да изберат 6-степенен автоматик. За първи път на Fiesta се инсталира и мощен дизелов  мотор – 1,5 TDCi с запас от 120 конски сили.

 40-7-6kol

Успехът на новото потомство на модела се дължи и на богатия набор от системи за сигурност и безвредно придвижване. Автомобилът е оборудван с две камери, три радара и дванадесет ултразвукови датчика, които непрекъснато наблюдават ситуацията в близост. Осигурените данни обезпечават работата на асистиращите стратегии за попречване на конфликти, за различаване на пешеходци в тъмното, за автоматизирано паркиране и отпаркиране, за следене на маркировката за придвижване в лентата, за заплаха от непряк трафик и доста други. В това отношение Fiesta разполага с впечатляващ за сегмента пакет от 15 електронни системи.

 2017_ford_fiesta_titanium_wave_blue_087

Колата схваща какво споделя лидерът

Комуникационно-развлекателната система SYNC3 на Ford разрешава на водачите на новата Fiesta елементарно да ръководят аудиото, навигацията и обвързваните телефони с елементарни гласови команди. С натискане на бутон изричане на фрази като „ I need a coffee ”, „ I need petrol ” или „ I need to park ” се локализират най-близките заведения, бензиностанции и паркинги. Функциите могат да бъдат командвани и от 8-инчовия пъстър сензорен екран вид таблет на централната подпора с жестове „ превъртане ” и „ събиране с пръсти ”. Два USB врата и гнездо за безжично зареждане на смарт телефони допълват необятните благоприятни условия за съгласуваност.

 40-10-6kol

Клиентите разполагат с богат избор от равнища на съоръжение, като най-ниското включва повече улеснения, в сравнение с до момента. На върха в гамата застават най-луксозният модел Fiesta Vignale и най-спортният Fiesta ST.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР