Любим момент на фотографа е да успее да заснеме сватбуването“

...
Любим момент на фотографа е да успее да заснеме сватбуването“
Коментари Харесай

Трудно ли е да снимаш диви животни? Фотографът инж. Цветомир Цолов: „Човек трябва да „улови мига“, нищо не можеш да композираш и да повториш!“

Любим миг на фотографа е да успее да снима „ сватбуването “ на елените на територията на Югозападното държавно дружество.

Когато човек огледа кадър на диво животно, снимано от Цветомир, неизбежно си задава въпроса: Как е съумял да се приближи толкоз близо, с цел да улови страстта? Често накадъра се вижда дъха на елена и имаш възприятието, че самият ти си попаднал в дивата притода, на сантиметри от жителите и.

Всъщност, с цел да успее да пресъздаде това, е нужна добра техника, само че и освен. Цветомир Цолов стартира да снима незабавно след завършването на междинното си обучение, когато си купува един елементарен фотоапарат. Като студент отива на бригада във Англия и със събраните пари си купува първия професионален уред. От 11 години се занимава професионално с снимка, а през последните 2 снима на територията ЮЗДП.

От дребен обича гората и дивите животни, а измежду природата, като се изключи че работи, намира и своя „ спокоен кей “. „ В това забързано и натоварено всекидневие, всеки час, прекаран измежду природата, ме зарежда с доста позитивна сила, с добрина и обич “ – споделя той. „ В ЮЗДП има богата природа и огромно биоразнообразие. Голяма природа и огромна хубост! Любими са ми местата с доста дивеч, на територията на предприятието имам десетки такива места “.

Обича да снима елени – лопатари и благородни. В есенния интервал снима по този начин наречените „ сватби “. Тогава женските екземпляри се разгонват, а мъжките ги оплождат, а това е съпроводено със мощен плач от страна на мъжките и с яростни битки. Еленът лопатар се слави с това, че боят за оплождане на доста женски е гневен. Интересът на фотографа е ориентиран към мъжките екземпляри, които са извънредно красиви, изключително по време на по този начин нареченото „ сватбуване “. Тогава се получават най-хубавите фрагменти.

В множеството случаи снимането се организира на сериозна отдалеченост, макар че всеки фотограф се стреми да я понижи по всякакъв начин. Не един или два пъти Цецо е правил опити да се приближи оптимално до обекта на своите фотоси. И постоянно е успявал. Опознал е държанието на животните и си служи добре даже с естествените феномени към дадения миг. Много е значима посоката напразно, споделя ни създателят, в случай че духа в посока към животните, те усещат човешкото наличие и незабавно изчезват.

Трябва да имаш огромно самообладание и да се опиташ да се доближиш най-близо. „ Успявал съм да вляза непосредствено вътре в „ сватбата “, както на елена лопатар, по този начин и на благородния елен. Доближавал съм ги до разстояние от 5 метра. Когато, вътре в гората, влезеш в едно такова „ сватбовище “, мъжките реват, женските тичат, безусловно гората ври и това е едно необикновено възприятие, сега съм наежен, пресъздавайки тези мои преживявания “. Заснемането на диви животно е доста комплицирано, тъй като се случва миговено. Човек би трябвало да „ улови мига “, нищо не можеш да композираш и да повториш. Понякога е необходим и шанс, само че той спохожда добре квалифицираните, знаещите и можещите хора, безапелационен е Цветомир Цолов.

Всеки път адреналинът го тегли все по-близко към животните. Имал е няколко офанзиви в гората, тогава би трябвало да се работи незабавно и уверено. Не би трябвало да забравяме, че това са диви животни, не би трябвало да прекрачваме границата, след която животното се усеща уязвимо и е готово на офанзива. Разказва ни за едно от „ нападенията “: „ От 40 метра отдалеченост ни атакува животното, с ловния лидер успяхме да скочим в джипа секунди преди конфликта с глигана. Дори сега, в който се оттегляхме, животното продължи да атакува “.

На територията на ЮЗДП елените (лопатар и благороден), муфлонът и дивата свиня са с извънредно положителни заложби. В Държавно горско стопанство „ Дикчан “ е забавно да се снима глухар, в „ Осогово “ е снимал прелестна сърна.

Обича да снима всички животни и търси нови типове, които не е снимал. „ Мечтая да срещна в диво положение вълк по ярко, което е съвсем невероятно, само че човек има вяра в фантазиите си! “ А ние му пожелаваме триумф!



Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР