Любчо Георгиевски: Македония и България имат нужда от модус вивенди,

...
Любчо Георгиевски: Македония и България имат нужда от модус вивенди,
Коментари Харесай

Любчо Георгиевски: Македония и България имат нужда от модус вивенди, да спрем 100-годишната пропаганда

Любчо Георгиевски: Македония и България имат потребност от модус вивенди, да спрем 100-годишната агитация
Македония и България имат потребност от модус вивенди. Македония би трябвало да одобри и признае безспорното общо минало с България, а България да откри сили да признае обективното битие на македонската нация и нейния език, трети път няма.

Това написа в автобиографичната си книга "Моята македонска приказка - на къде вървиш, Македонийо" някогашният македонски министър председател Любчо Георгиевски /1998-2002 г./ и основател на ВМРО-ДПМНЕ. Книгата от през днешния ден е на македонския хартиен пазар. Агенция БГНЕС показва извънредно това скъпо четиво от над 360 страници.

"Без никакво подозрение, от всички прилежащи страни, България и българският народ са най-очернените от нас. Свободно мога да кажа, че са и най-мразените и това продължава по този начин без прекъсване от 1945 година до през днешния ден - цели 75 години без спиране. Ако прибавим и времето на сръбската окупация на Македония, към този момент става въпрос за съвсем един век... Ние се намираме в една стогодишна перманентна агитация в Македония, осъществена през учебните заведения, медиите, посредством държанието и изказванията на интелектуалци, политици и това нещо продължава без прекъсване", акцентира някогашният македонски министър-председател.

Георгиевски в детайли споделя и по какъв начин се е почувствал, когато асистентът по история в Университета в Скопие му споделил: Да нямаш никакво подозрение - македонците и българите са един народ. "Не единствено че онемях, ами през целия ден вървях като ударен от метеорит", споделя Георгиевски.

"Призовавам всеки един да одобри като персонално предизвикателство и да прояви по-голямо любознание за нахлуване в материята. Интелигентният, психически необремененият четец доста бързо ще открие операцията на югославската история по този исторически въпрос. Но, най-важното е, че деликатният четец на достоверната и не пристрастна историческа литература, самичък ще се убеди, че македонският и българският народ исторически са най-свързаните нации. А югославската комунистическа агитация сатанизира най-близкия кръвен народ. Защо ли ни е необходим толкоз дълъг интервал да забележим очевидните и безспорни обстоятелства - че македонският и българският народ споделят една и съща история. В света няма подобен различен образец два народа да имат толкоз общи персони, които да са част от тяхната история! Понякога се запитвам какво блокира Македония обществено и публично да признае близостта на своята с българска история. В последна сметка съм уверен, че нашето извънредно селективно отношение към обстоятелствата се дължи на огромния политически надзор върху македонското общество от страна на нашия северен съсед", акцентира Любчо Георгиевски.

"Където и да обърнем взор в историята от Св. Климент и Св. Наум до през днешния ден ще намерим доказателство за общата македонско-българска съгласуваност. Македония и България имат потребност от модус вивенди. Македония да одобри и признае безспорното общо минало с България, а България да откри сили да признае обективното битие на македонската нация и нейния език, трети път няма", счита той и прибавя: Безспорната историческа истина се удостоверява и от Вътрешна македонска революционна организация, която в своя правилник е записала, че член на тази организация може да бъде единствено представител на Българската екзархия.

"Българската политика е длъжна да одобри няколко неща, които до през днешния ден не ги е признала. Ако някой е "виновен" за основаването и признаването на македонската нация, това не са Тито и сръбската комунистическа партия, а българските водачи, които управляват по това време Коминтерна. Те би трябвало да имат едно на разум, че признаването на македонската нация и език е стартирано в ядрото на Българска комунистическа партия. Всичко, което е направил Коминтернът за Македония е било под въздействието на българските фрагменти, които управляват Коминтерна по това време.... Историческата действителност е доста ясна - македонският език и македонската нация са приети от Коминтерна под въздействието на генералния секретар Георги Димитров и най-мощния човек в Коминтерна по това време Васил Коларов", безапелационен е Любчо Георгиевски.

По отношение на разликите в езика Любчо Георгиевски изяснява, че ситуацията в допълнение се усложнява с вкарването на сърбизми в македонския и русизми в българския език.

"Македония би трябвало да се раздели с югославско-македонската историография, която е цялостна с измислици, които съществуват единствено в нашите учебници. България би трябвало да одобри действителността. Убеден съм, че това е единственото вярно решение през което ще успеем да преодолеем всички неразбирателства сред двете страни и по този начин ще укрепи връзката сред двата най-близки народа в Европа", написа още той в книгата.

Като част от пропагандата в по-ново време Георгиевски загатва и атентата против Киро Григоров и мръсната интервенция на името на България в покушението против президента, което в действителност е проведено от сръбските служби на Слободан Милошевич.

По отношение на най-близкия си помощник Доста Димовска Георгиевски споделя, че е бил шокиран, че тя не е направила промени като министър в министерството на вътрешните работи и че не може да не помни лъжата й, когато я питал за досиетата на УДБА. "Няма никакви документи, всичко е унищожено", напомня той отговора на Димовска и разяснява, че това по-късно се е указало, че не е истина.

Георгиевски дебело акцентира, че той персонално носи кръста за тъжното и нещастно десетилетие в Македония при ръководството на Никола Груевски, който основава тоталитарна страна и трансформира ВМРО-ДПМНЕ в аморфна маса. Любчо Георгиевски в детайли разказва грабежа при ръководството на Бранко Цървенковски и нарушаването на югоембаргото по време на режима на Милошевич. "Тогавашните извършители през днешния ден са най-богатите македонци", написа Георгиевски.

Той в детайли разказва и насилствения избор на югославския кадър Киро Глигоров за президент, както и персоналното му решение Никола Клюсев да бъде първият министър председател. Груевски разказва двамата - Глигоров и Клюсев като югоносталгици, които разрешават югославската войска да плячкоса Македония, а Белград да ограби валутните запаси и Македония да остане единствено с 20 млн. $, вместо с 400 млн. $. Благодарение на Глигоров в Македония демокрацията е изцяло унищожена, а през 1994 година - в Македония се организират избори като в африканските страни от 60-те години на предишния век, написа още основателят на ВМРО-ДПМНЕ.

"Аз персонално подсигурявам, че в никакъв случай не съм бил сътрудник на УДБА или на някаква друга непозната разследваща служба", написа още Любчо Георгиевски в книгата си "Моята македонска приказка - на къде вървиш, Македонийо". /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР