Lyft и Uber казват, че ще напуснат Минеаполис, ако кметът подпише законопроект за минималната работна заплата за шофьорите

...
Lyft и Uber заплашиха да спрат да правят бизнес в
Коментари Харесай

Lyft и Uber заплашиха да спрат да правят бизнес в Минеаполис, след като градският съвет прие ново правило в четвъртък, което ще определи минимална заплата за споделени шофьори.

При 7-5 гласувания градският съвет на Минеаполис прие наредба, която включва редица защити на работниците със споделено пътуване, включително минимална заплата за шофьорите на Uber и Lyft. Кметът Джейкъб Фрей има възможност да наложи вето на наредбата и трябва да го направи до следващата сряда, 23 август.

Предложената наредба изисква най-малко 1,40 долара на миля и 0,51 долара на минута в Минеаполис да се плащат на шофьорите. Минеаполис обсъжда минималната работна заплата, докато работещите в концерти в цялата страна се застъпват за справедливи заплати и работни облаги. През последните години щати и градове се опитаха да приемат законодателство относно нарастващата „концертна икономика“ или работата на свободна практика чрез приложения като Uber и Grubhub, но като цяло срещнаха ожесточена съпротива.

Във вторник Lyft изпрати писмо до съвета, в което се казва: „Ако това предложение стане закон, Lyft ще бъде принуден да прекрати дейността си в град Минеаполис на датата на влизане в сила на 1 януари 2024 г.“

Lyft, според изявление, изпратено до CNN в четвъртък, каза, че законопроектът ще бъде в ущърб на шофьорите, които в крайна сметка ще печелят по-малко, „защото цените могат да се удвоят и само най-богатите все още могат да си позволят возене“.

Компанията каза, че законопроектът е бил „заглушен в Съвета“ и призова Фрей да наложи вето на законопроекта и вместо това да даде време на работната група на щата да завърши проучването си.

Uber изпрати имейл до своите шофьори в понеделник, призовавайки ги да се свържат с кмета и Общинския съвет, за да ги помолят да се противопоставят на този ход. Uber каза, че шофьорите му са изпратили над 700 имейла в четвъртък, но не уточни какво има в тези имейли.

В имейла си Uber каза, че законодателството може „силно да ограничи“ способността му да премахва опасни драйвери от платформата и да увеличи цената на пътуванията.

„Ако този законопроект бъде приет, за съжаление няма да имаме друг избор, освен да намалим значително услугата и евентуално да спрем изцяло операциите“, пише Uber.

В имейл до градския съвет в сряда Фрей каза, че е загрижен за наредбата.

„Тази наредба ще окаже значително влияние върху нашия град по отношение на защитата на работниците, обществената безопасност, правата на хората с увреждания и целите за смяна на вида транспорт“, каза той. След среща с широка група заинтересовани страни, Фрей каза: „Ясно е, че трябва да оставим повече време за обсъждане“.

След като наредбата беше приета в четвъртък, Али Питърс, говорител на кабинета на кмета Фрей, каза пред CNN по имейл, „Както кметът изложи в писмото си до Общинския съвет вчера, той подкрепя шофьорите да получават повече плащания.

През последните години щатите се опитаха да приемат законодателство относно нарастващата „концертна икономика“ или работата на свободна практика чрез приложения като Uber и Grubhub.

През 2020 г. Калифорния прие Prop. 22, подкрепена с повече от 200 милиона долара от най-влиятелните компании за икономика на концерти. Спорната мярка за гласуване позволява на компаниите да третират шофьорите като независими изпълнители, а не като служители. Въпреки че беше голяма победа за компании като Uber и Lyft, тя включваше гаранция за минимални печалби (въпреки че не включва времето, което водачът прекарва в чакане за концерт).

През юни град Ню Йорк обяви нова минимална ставка на заплащане за служителите за доставка на храна чрез приложения на фона на нарастващото използване на услуги като Uber Eats и DoorDash след пандемията. Uber и други приложения за доставка на храна съдиха града през юли, като твърдяха, че законът повече ще навреди на доставчиците, отколкото ще им помогне.

Саманта Делуя и Сара Ашли О’Брайън допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР