Лявоцентристката опозиция печели произведените вчера парламентарни избори в Дания с

...
Лявоцентристката опозиция печели произведените вчера парламентарни избори в Дания с
Коментари Харесай

Лявоцентристката опозиция спечели изборите в Дания с обещания за социални разходи

Лявоцентристката съпротива печели създадените през вчерашния ден парламентарни избори в Дания с обещания за обществени разноски, съобщи " Ройтерс ". Изборите са неуспех за популистката последна десница, която крепеше в Народното събрание държавното управление на либералите и консерваторите.

Опозиционният лявоцентристки блок е получил поддръжката на 52.1 % от гласоподавателите, което му обезпечава безусловно болшинство от 91 места в 179-членния еднокамарен парламент, при преброени 100 % от подадените бюлетини, заяви публичното радио. Управляващата дясноцентристка коалиция печели 41 % от гласовете и ще има 75 депутати. Избирателната интензивност е била висока - 84.5 %.

Резултатите откриват пътя пред Мете Фредериксен, водач на социалдемократите - най-голямата партия в лявоцентристкия блок - към премиерския пост. 41-годишната Фредериксен е напът да стане най-младият министър-председател в историята на Дания, отбелязва " Ройтерс ". ДПА показва, че тя ще е втората жена, заела премиерския пост в страната, след друга социалдемократка, Хеле Торнинг-Шмит, в интервала 2011-2015 година

Гласоподавателите наподобява дадоха израз на недоволството си от ограниченията за икономии на ръководещата дясноцентристка коалиция, отбелязва " Ройтерс ". Така Дания може да стане третата северна страна, където левицата идва на власт през последната година, след Швеция и Финландия.

Проучванията на публичното мнение отреждаха победа на социалдемократите на Мете Фредериксен, която даде обещание да усили обществените разноски след годините на икономии и зае по-твърда позиция за имиграцията.

Датската социалдемократическа партия остава първа политическа мощ с към 26 % - резултат, съпоставим с този от предходните парламентарни избори в страната, през 2015 година Фредериксен неведнъж даде обещание да се опита да образува еднопартийно държавно управление на малцинството. Това обаче може да се окаже сложна задача за нея, защото по-твърдата й позиция за имиграцията влиза в контрастност с тези на множеството леви обединения.

Подкрепата за Социалистическата национална партия и социално-либералната партия, на които Фредериксен ще разчита, е повишена над два пъти. Двете обединения се афишират за по-мека имиграционна политика и по-големи старания за битка с климатичните промени.

Дясноцентристката Либерална партия " Венстре " на премиера Ларс Льоке Расмусен остава втора с 23 на 100 - растеж в поддръжката от 3 %. Тя обаче не е в позиция да образува ръководещо болшинство. Расмусен призна провалянето си, макар положителния резултат на своята партия.

 Ларс Льоке Расмусен
© Reuters

Ларс Льоке Расмусен

" Ще отида (днес) при кралица (Маргрете Втора), с цел да връча оставката на държавното управление ", сподели датският министър председател, представен от ДПА. Расмусен се е обадил по телефона на Фредериксен, която изиска да образува идващото датско държавно управление. Либералната партия ръководи Дания 14 от последните 18 години, напомня " Франс прес ".

Фредериксен сподели, че датските гласоподаватели са взели решение за нова посока и ново държавно управление. " Тази вечер победихме ние ", съобщи водачът на социалдемократите, представена от " Асошиейтед прес ".

Датската национална партия търпи тежки загуби, като резултатът й от 9 на 100 е повече от два пъти по-нисък от 2015 година, когато тя получи 21 %, отбелязва ДПА. Крайнодясната антиимигрантска партия осигуряваше парламентарно болшинство на дясноцентристкото държавно управление на Расмусен. " Няма да напусна кораба измежду стихия, ще поема отговорност, с цел да възстановя позициите на партията ", съобщи нейният водач Кристиан Тулесен Дал.

В датския парламент влиза нова партия. Антиимигрантската групировка " Новите десни " печели 4 депутатски места, заяви ТАСС. Антиислямската партия " Твърд курс " не преодоля 2-процентовата преграда за влизане в Народното събрание, като получи 1.8 % от гласовете.

Т. нар. северен модел бе стандартът за обществена страна за доста леви политици в световен мащаб, отбелязва " Ройтерс ". Застаряването на популацията обаче накара държавните управления на доста страни да стартират да лимитират обществените разноски. Датчаните, както и жителите на останалите северни страни, заплащат едни от най-високите налози в света, с цел да поддържат обществената страна. Те се безпокоят, че по-нататъшните ограничения за икономии ще подкопаят универсалната здравна, просветителна и обществена система, които от дълго време одобряват за даденост.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР