Лявоцентристката Чешка социалдемократическа партия (ЧСДП) започна преговори за създаване на

...
Лявоцентристката Чешка социалдемократическа партия (ЧСДП) започна преговори за създаване на
Коментари Харесай

Чешките социалдемократи започнаха преговори за създаване на коалиционно правителство с АНО

Лявоцентристката Чешка социалдемократическа партия (ЧСДП) стартира договаряния за основаване на държавно управление с ръководещата партия "Действие на недоволните жители 2011 " (АНО), с цел да се откри излаз от обстановката, която попречи на сформирането на държавно управление на болшинството, съобщи Ройтерс.

АНО завоюва изборите предходната година, само че от декември насам ръководи с държавно управление на малцинството. Миналия месец партията не получи избор на доверие, както се изисква, с цел да поеме властта, и нейният водач Андрей Бабиш се пробва да откри различно решение.

Основният проблем пред постигането на съглашение е самият Бабиш, който е упрекнат за източване на европейски дотации преди едно десетилетие. Премиерът отхвърля обвиняванията и отхвърля настояванията на другите партии да се откаже от поста. Новият водач на ЧСДП Ян Хамачек, който беше определен на партийния конгрес в неделя, съобщи, че двете партии ще се концентрират първо върху програмата на вероятно съдружно държавно управление.

"Можем да обсъдим съдействие на държавно ниво, при изискване, че успеем да реализираме съглашение по програмата, а по-късно и по кадрови въпроси ", съобщи той пред медиите след среща с Бабиш. ЧСДП желае да разиска повишение на налозите за финансовия и телекомуникационния бранш, по-прогресивен подоходен налог или способи за понижаване на прехвърлянето на средства от дивиденти от чешки клонове на компании към компаниите майки в чужбина, добави Хамачек.

Социалдемократите акцентират, че не биха подкрепили държавно управление, което не се придържа към прозападен курс или предприеме стъпки, заплашващи бъдещето на страната в НАТО и Европейски Съюз. Бабиш поддържа тази позиция, само че си резервира и опцията за съставяне на друго държавно управление на малцинството с поддръжката на Комунистическата партия на Чехия и Моравия и крайнодясната "Свобода и директна народна власт ", която желае референдум за овакантяване на Европейски Съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР