Лявата ирландска партия Шин Фейн, привърженик на обединението на Ирландия

...
Лявата ирландска партия Шин Фейн, привърженик на обединението на Ирландия
Коментари Харесай

Шин Фейн е начело в допитване парламентарните избори в Ирландия

Лявата ирландска партия Шин Фейн, последовател на обединяването на Ирландия със Северна Ирландия, е отпред на допитване до публичното мнение в навечерието на ирландските парламентарни избори, които ще се проведат в събота, съобщи Франс прес. Това се случва за първи път през тази предизборна акция.

Според анкетата на Ипсос Ем Ар Би Ай, оповестена във в. " Айриш таймс ", Шин Фейн, бившето политическо крило на Ирландската републиканска войска, се употребява с 25-процентно доверие. Така партията изпреварва двете огромни центристки политически сили, които в този момент ръководят дружно страната - Фина Фойл (23 процента) и Фина Гейл на премиера Лио Варадкар (20 процента).

Евентуална победа на Шин Фейн на изборите в събота би се считала за историческо достижение. Тя надали ще може да ръководи сама, само че би могла да изиграе основна роля във образуването на съдружно държавно управление.

Ако ирландските националисти от " Шин фейн " трансфорат в събота водещата си позиция в социологическите анкети в исторически избирателен триумф, те съвсем ще стигнат до властта. Но това ще стане с помощта на мнението им за опазването на здравето и жилищната политика, а не на настояването им за обединена Ирландия, с което са известни, написа Ройтерс.

Само две години след отдръпването на дългогодишния партиен водач Джери Адамс - считан от мнозина за знак на кървавата война на Ирландската републиканска войска против английското ръководство, лявата партия за пръв път стана кандидат за влизане в ръководството.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР