Лятото започна с горещини и по всичко личи, че така

...
Лятото започна с горещини и по всичко личи, че така
Коментари Харесай

Наръчник за оцеляване в жегите

Лятото стартира с горещини и по всичко проличава, че по този начин и ще продължи. Отново са настоящи препоръките за разхлаждане и за предотвратяване на хората в риск като бременните дами, хронично болните и хората с наднормено тегло, високо кръвно налягане и други сърдечно-съдови проблеми. И въпреки че доста от концепциите са познати и разумни, " Дневник " ги събра тук в угодлив летен справочник.

Вода от вътрешната страна и извън

Когато се приказва за оцеляване в жегата, първата рекомендация постоянно е изобилната консумация и приложимост на вода. Заради изобилното потене от горещината, човек е по-застрашен от дехидратация, по тази причина и не би трябвало да не помни да пие огромни количества вода. Но не едновременно, когато ожаднее, а на равномерни шпации през целия ден. Жаждата е първият симптом на дехидратирането, по тази причина навикът да се пие даже без да се усеща потребността, е по-здравословният метод.

Добре е обаче да се заобикалят алкохолът и кафето, тъй като и двете могат да имат диуретичен и обезводнителен резултат. Същото важи и за тежки, богати на протеини храни, които ще натоварят в допълнение затормозения от горещината организъм. По-препоръчителни са сезонните плодове и зеленбуч, които през лятото са в голямо многообразие.

Обливането с вода също може да бъде доста освежаващо в жегата, по тази причина в случай че ситуацията е нетърпимо се предлагат по няколко къси студени душа дневно за събаряне на телесната температура. Мокра забрадка на челото и раменете също има бърз и облекчаващ резултат при рисковите температури, или пък кисненето на краката в студена или хладка вода. Също както през зимата най-важно е краката да са топли и сухи, по този начин през лятото най-голямото чувство за студ в тялото идва от тях.

Ако пък още с тръгването за работа сутринта слънцето към този момент е напекло, без срам човек може да излезе с мокри облекла, които ще изсъхнат доста бързо, само че ще го запазят пресен най-малко за малко. Лекото облекло и шапката при огромен зной са по дифолт, само че също така постоянно би трябвало да се внимава за здравето на кожата и да се употребява слънцезащитен крем даже в града.

Дом - пещера

Съветите за изстудяване на дома също включват доста вода. В пространствата може да се разположат съдове с лед или студена вода, които по едно и също време ще охлаждат и ще овлажняват въздуха. Ако няма климатик в стаята, купа с лед или хладилна чанта, сложени пред вентилатора, ще създадат охлаждащия резултат доста по-осезаем.

За домашните любимци спасението е една мокра забрадка на плочките и постоянно цялостна купичка с вода за пиянство.

В случай че в дома няма климатици, има значими правила за опазване на хладината. В разгара на жегата вратите и прозорците е добре да останат затворени, тъй като проветряването в действителност ще има противоположен резултат и извън ще влезе повече топлота. През нощта обаче, когато на открито е по-хладно, всички прозорци би трябвало да се отворят, с цел да изстинат стените вътре и да се обнови въздухът. На сутринта още веднъж би трябвало да се залостят прозорците, а и се предлага да се спуснат щорите и пердетата, изключително в случай че слънцето напича от същата страна.

Също е целесъобразно да се отстраняват непотребните източници на топлота като да вземем за пример се изключат електроуредите, които не се употребяват, в това число осветлението и да се заобикаля готвенето.

Мазетата и приземните етажи са по-доброто укритие от жегата, тъй като топлината се издига и задържа на по-високите етажи. За тези, които нямат подобен избор, или ситуацията в целия дом е отвратително, по-разумно може да е да прекарат време в близката библиотека, мол, кино салон, кафене, или каквато и да е социална климатизирана постройка. Само би трябвало да се заобикаля напредването на открито в пика на жегата по обяд и следобяд.

Компромис в офиса

Дори в най-големите жеги разногласията за климатика в офисите са наложителни - някои са заболели непрекъснато, други упорстват да се включи на арктическа стратегия. Едно от обясненията, отвън най-логичното - за позицията на хората по отношение на охлаждащото тяло, е разликата във физиологията на половете и това, че мъжете се усещат най-комфортно на към 22 градуса по Целзий, а дамите - на към 25 градуса. Заедно с това внезапната промяна сред жегата на открито и ледения въздух вътре не е изключително потребен и при изпотяване може да подготвя към простуда.

Изборът на малко по-висока стойност на температурата би облекчил намръзнатите хора и шока на влизането извън, също и от време на време прекъсване на климатика и проветряване на пространствата, в случай че има такава опция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР