Лятото вече е тук и все по-осезаемо предвкусваме непоносимите жеги,

...
Лятото вече е тук и все по-осезаемо предвкусваме непоносимите жеги,
Коментари Харесай

Всеки, който има климатик вкъщи, трябва да прочете това!

Лятото към този момент е тук и все по-осезаемо предвкусваме непоносимите жеги, които идват дружно с него. Мнозина мислят, че един климатик ще реши неудобството и потенето им в летните горещини, само че съгласно Make Use Of в случай че не знаем по какъв начин да се употребяваме от това устройство ще останем много разочаровани.

От медията, ни срещат с най-често срещаните неточности, които бихме могли да създадем когато използваме климатик. Преодоляването на тези проблеми ще докара до по-бързо изстудяване на помещението, по-голям комфорт за всички, по-малко загуба на сила и по-малки сметки за ток.

Грешка 1: Неправилно определен климатик
Климатикът, който сте избрали може да не е ефикасен във вашия случай, тъй като стаята ви е прекомерно огромна или прекомерно дребна. Климатиците са с потенциал измерен в Британски топлинни единици (BTU). Или 1 Btu е количеството топлота нужно, с цел да се увеличи температурата на 1 паунд вода (0,45кг.) с 0,56 градуса по Целзий.

Най-често срещаните видове климатици биват 9000, 12000, 18000, 21000, 24000 BTU. А най-често срещаното предписание е, че всеки квадратен метър от пространството се нуждае от 20 BTU, плюс 600 BTU за всеки човек, който е в стаята. Може да се наложи да го увеличите с още 10 %, в случай че стаята е с високи тавани, получава доста слънчева светлина и така нататък Полезно ще ви бъде да знаете и, че 1000BTU са почти равни на 293 вата.

Грешка 2: Отваряме прозорци и порти
Повечето хора не схващат по какъв начин действат климатиците. Те вкарват топъл въздух от помещението, което минава през хладилен сътрудник, който всмуква топлината от въздуха. След това охладеният въздух се връща назад в стаята, до момента в който всмуканата топлота се отстранява от задната част на уреда.
Ето за какво климатикът би трябвало да бъде инсталиран в затворено помещение и за какво централните тела са ситуирани отвън къщата. " Вътрешният въздух " и " външният въздух " би трябвало да бъдат изолирани един от различен, с цел да може климатизацията да работи вярно.

Грешка 3: Оставяме климатика да работи непрекъснато
Е, тук би трябвало да уточним, дали това е неточност или не зависи от съответната обстановка. Мнозина мислят че е доста по-енергийно дейно в случай че оставят климатика им да работи през целия ден даже когато няма никого вкъщи им, и даже когато уредът е от инвертоен вид.

Ако обаче през най-горещата част от деня, не сте си в къщи, по-разумно е да изключвате заран преди да излезете климатика и когато се приберете привечер да го включите още веднъж. Колкото по-горещо е извън, толкоз по-повече работи климатикът ви и надлежно употребява повече сила.

Грешка 4: Настройватме температурата на прекомерно ниска стойност
Прибирате се от дълъг и изтощителен ден и желаете да се охладите допустимо най-бързо и за тази цел избирате настройвате температурата на прекомерно ниска стойност. Но това не е верният метод, защото без значение от това дали в стаята е 20 градуса или 35 градуса, климатикът ви ще изпомпва с една и съща мощ прохладния въздух. Настройката на температурата единствено демонстрира на уреда, по кое време да спре изпомпването на хладния въздух.
Промяната на настройката от 21 градуса на 13 градуса няма да форсира нищо.
Това в действителност е по-лошо, тъй като климатикът ще продължи да работи даже когато температурата в стаята ви доближи идеалната за вас стойност. Ако идеалната ви температура е 21 градуса, а вие сте настроили устройството за 13 градуса, уреда ще продължи да охлажда до момента в който температурата в стаята доближи 13 градуса, а това води до загуба на доста ненужна сила.

Грешка 5: Не способстваме за циркулирането на охладения въздух в помещението
Повечето хора употребяват вентилатор, когато е малко горещо и климати, когато е неприятно горещо. Но експертите предлагат двата уреда да се употребяват по едно и също време за най-хубав резултат. Може да употребявате вентилатор с цел да циркулирате охладения въздух из стаята и той да не се задържа единствено пред самия климатик.

Грешка 6: Не сменяме филтъра
Независимо от това какъв брой чисто е в стаята ви, във въздуха има частици, които се захващат от климатика по време на работата му. За да не основат проблем тези частици за работата на уреда, той има филтър.
Чистият филтър е от решаващо значение за оптималната успеваемост на климатика. Натрупването на частици може да понижи въздушния поток, принуждавайки уреда да работи по-усилено, с цел да издърпва същото количество въздух. В най-лошия случай нечистият филтър може да усили сметката ви за сила с до 15% и да докара до проблеми с поддръжката на уреда.

Грешка 7: Забравяме за поддръжката на климатика
Една от най-основните неточности на притежателите на климатици е схващането, че грижата за климатика завършва с неговото пазаруване и слагане. Редовното разчистване и техническа поддръжка на вашия климатик ще усилят неговата резултатност и живот, а с тях ще се усили и вашият домакински комфорт.

Грешка 8: Игнорираме други топлинни фактори
За оптимално изстудяване, би трябвало да помогнете на вашия климатик допустимо най-вече. Трябва да запечатате всевъзможни пукнатини, от които би могло да проникне топлота от вън, да пуснете дебели пердета, когато слънцето грее непосредствено в помещението, да сложите изолираност на стените, да избягвате потреблението на устройства, генериращи топлота, като перални, сушилни, готварски печки или фурната и по този начин нататък.

Източник: digital.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР