Лятото стана още по-горещо по Северното Черноморие, след като в

...
Лятото стана още по-горещо по Северното Черноморие, след като в
Коментари Харесай

Емил Георгиев, председател на ПК „Екогласност“: Прокуратурата да се заеме с бандата екорекетьори, победих Прокопиев

Лятото стана още по-горещо по Северното Черноморие, откакто при започване на този месец поданици на няколко общини се събраха на митинг в Каварна поради издадената от Министерство на околната среда и водите възбрана за земеделие, лов, лов на риба, туризъм в региона на крайморска Добруджа. Въведената рестрикция бе разследване от решение на Съда на Европейския съюз, който осъди българската страна поради изброените типове човешка активност в предпазените зони от мрежата „ Натура 2000”. В нея попадат територии от общините Каварна, Балчик и Шабла. Последваха доста въпроси – главният е кой е определил въпросните предпазени зони, по какъв метод, за какво виновните институции не са планували, че това ще удари по поминъка на локалните. Възелът стартира да се разплита и в последна сметка още веднъж изплуваха имената на шепата организации от Коалиция „ За да остане природа в България”. Защо тъкмо тези Неправителствени организации постоянно са забъркани в кавги, свързани с опазването на околната среда – „ Труд” попита Емил Георгиев, ръководител на политически клуб „ Екогласност”. Въпреки че е отпред на „ Екогласност”, той не споделя възгледите на по този начин наречените „ зелени”от „ За да остана природа в България” и е измежду най-големите им критици.

– Г-н Георгиев, като ръководител на първата екологичнa организация у нас – „ Екогласност”, какво е вашето мнение за проблема „ Крайморска Добруджа” и съответно за „ Комплекс Калиакра”. Там локалните хора се подвигнаха на протест поради следващите рестрикции, прокарани от няколко природозащитни организации. Какъв е в действителност казусът?
– Вече 27 години ние, представителите на „ Екогласност”, пазиме безрезервно идеята по запазване на околната среда. Без да сме нереални еколози считаме, че от значително значение е салдото сред околната среда и динамичността на икономическия живот и по тази причина в центъра на природата слагаме индивида.

В тази връзка следим с интерес проблема с “Комплекс Калиакра”. Проблемът с тази предпазена зона от екологичната мрежа „ Натура 2000”, а и освен там, е заложен преди десетина години от преторианската екологична армия на Иво Прокопиев, именувала себе си „ зелени”. Предводител на тази армия е Тома Белев, някогашен шеф на Природен парк „ Витоша “, в този момент нелегитимен ръководител на съдружие „ Асоциация на парковете в България” – нещо, за което няколко правосъдни състава към този момент се произнесоха.

Към този кръг от взаимно свързани лица е редно да се добави неговата брачна половинка Весела Кавръкова, представител на Световния фонд за дивата природа за България (WWF). Към тях принадлежи Андрей Ковачев, ръководител на съдружие „ За земята”, дружно със своята брачна половинка Катерина Раковска, също представител на Световния фонд за дивата природа, както и Петко Цветков от фондация „ Биоразнообразие”, Петко Ковачев, член на коалиция „ За да остане природа в България”и още няколко лица по шуро-баджанашка линия. Te се занимават с запазване на околната среда само за персонална полза посредством тъжби и доноси против страната ни в Брюксел.

Заради сходен донос е задействана и процедурата на Европейския съд за налагане на глоба на България за проблема „ Калиакра”. След което от кръжеца “зелените”, обединени като осем Неправителствени организации под гръмкото име “За да остане природа в България”, регистрирани съвсем всички на един и същи адрес – бул. Евлоги и Христо Георгиеви 93,ет.1 ап.1, започнаха да обработват и скандализират популацията от региона. Същественият въпрос е за какво се нажежиха пристрастеностите към този случай. Според мен напълно умишлено, тъй като „ зелените” извършват нечия „ мокра” поръчка. От друга страна посредством изнудване на властта в жанр „ крадецът вика „ Дръжте крадеца”. Що се отнася до реакцията на локалните хора, мога да кажа, че са в правата си да пазят своя занаят, и не би трябвало да се поддават на страха, насаждан от екологичните рекетьори.

– Защо преди години определянето на границите на екологичната мрежа „ Натура 2000” в България е било поверено точно на тези неправителствени организации?
– Протекцията идваше от президенството. Един от управителните фактори на екипа беше Симеон Марин – наследник на тогавашният вицепрезидент Ангел Марин. На тези “зелени ангели на демокрацията”, самообявили се за единствената екологична общественост в България им беше предоставено и помещение в постройката на Министерство на околната среда и водите.

След което започнаха в условия на цялостна анонимност и без разискване да разпределят територията на страната в европейската екологична мрежа „ Натура 2000” само по свое убеждение. При това границите се определяха не на терен, а се чертаеха непосредствено върху картата на България и без разискване с живущите в дадените райони. Стигна се до такава степен, че в мрежата се включиха 35 % от цялата територия на страната, което е връх за Европейски Съюз. Имаше и парадокси. при които в „ Натура 2000” беше включен гробищният парк на Варна, летището на Балчик и какви ли не още чудати места.

Стана традиция и проектите за ръководство на предпазените територии да се създават, разискват и одобряват в шуро-баджанашкото обграждане със съдействието на представители на Министерство на околната среда и водите. Така порочният кръг се затваряше в продължение на години, а локалното население се поставяше пред приключен факт. След което започваха операциите посредством издигане на благовидни послания от рода на „ Бъдеще за нашите деца” или „ Да спасим природата”. Но мините на недоволството започнаха да избухват една след друга. Така стана с Калиакра. Също се случва и с построяването на автомагистрала „ Струма” в региона на Кресненското дефиле.

– Няколко следващи държавни управления явно изпитваха терзания от кръга „ зелените”. Защо съгласно Вас е по този начин?
– Вина носят всички министри на околната среда до в този момент. Безспорен факт е, че Тома Белев и компания най-малко до скоро бяха галените рожби на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Те колеха и бесеха във Висшия експертен екологичен съвет към Министерство на околната среда и водите по правила, написани от самите тях и даващи опция да се утвърждават единствено техни планове, някои от чудати по-чудати, с цел да не кажа идиотски. Как да се изразя по различен метод, когато става въпрос за планове, свързани примерно с „ Оплождане на пеперуда „ Червен Аполон” и търсене на спокойни шубраци за диви мечки”; „ Мътене на яйца на костенурки”; „ Как да се научат рибите да плуват”; „ Чифтосване на лешояди” и още няколко сходни на обща стойност близо 45 благ.лв.

Все още не сме разбрали кой е основният оплождащ, кой мъти яйцата и кой учи рибите да плуват. А за какво в Министерство на околната среда и водите ги търпяха, мога единствено да предположа. Възможно е да са били изнудвани или да са съблазнявани с финикийски знаци. Факт е обаче, че след толкоз години се откри един министър на околната среда в лицето на Нено Димов, който реши да ги сложи на място. Това не се понрави на бандата екологични рекетьори и те изреваха на умряло. Поискаха даже оставката на министър Димов, с което потвърдиха, че извършват и политическите поръчки на розовобузестия олигарх Прокопиев и плана „ Да България”. Вие да сте чули те да са поискали оставката на различен министър? Аз не съм и това е доста показателно.

– Виждате ли излаз от този обаян „ зелен кръговрат”, в който е попаднала страната?
– Изходът е единствено един – всички представители на коалиция „ За да остане природа в България” да бъдат извадени неотложно от Висшия експертен екологичен съвет към Министерство на околната среда и водите, тъй като се компрометираха изцяло. С години те безчинстваха и тероризираха бизнеса. Доказателство за това са над хилядата документи по правосъдни производства, иницирани от тези екологични рекетьори. Заради тяхното държание думата „ еколог” се приема към този момент като мръсна дума. Крайно време е и прокуратурата да се задейства. Трябва да има отмъщение и тези видове да си платят за злодеянията си. Трябва, тъй като с години се смятаха за недосегаеми и мислеха, че всичко е пито- заплатен, само че не е платено.

– Откъде идва медийното въздействие на тези зелени неправителствени организации?
– Както загатнах, „ зелените” получават голямо финансиране по разнообразни планове. Коалицията се финансира и от швейцарски стратегии „ Зелени закони” и „ Прозрачни планини”. Като дейна секта на „ умните и красиви” протестъри, те имат соросоидна и прокопиева благословия. По тези причина са постоянно канени в две национални малките екрани. На тяхно разположение са и медиите за подправени вести на Прокопиев и още два, три уеб страницата.

– Иво Прокопиев явно е Ваш „ любимец”. Как се разви правосъдната ви сага?
– Приключи с цялостна победа за мен, с което се потвърди, че в българския съд има и почтени съдии. Бях оневинен от Върховния касационен съд по всичките обвинявания. Припомням, че Прокопиев и изпълнителният шеф на тяхната компания за рандеман на варовик от региона на Меричлери Димитър Ангелов заведоха против мен поредност от правосъдни каузи, тъй като съм изнесъл истината за големите нарушавания на прокопиевци. Стигна се до там, че персоната с розови бузки подаде иск за засегнатост в размер на няколко стотин хиляди лв.. Сега олигархчето ще би трябвало да заплаща разноските по делата. С други думи, може би съм първият, който е сложил Прокопиев на колене. Ред е на прокуратурата и профилираните органи.

– Преди малко споменахте градежа на лот 3.2 от автомагистрала „ Струма”. Каква е прогнозата Ви – ще изгуби ли България еврофинансирането за аутобана поради поредните„ зелени” претенции и условия?
– Автомагистрала „ Струма “ е освен един от най-големите инфраструктурни и стратегически планове в България, само че е и от най-сложните от инженерно-техническа позиция, изключително при превъзмогване на дефилето сред Крупник и Кресна. Като член на Комитета за наблюдаване строителството на автомагистралата съм осведомен в елементи с всички показани планове за изграждане на автомагистралата в този сектор.

Съобразявайки се със заключенията, направени от редица учени и одобрени експерти в региона на строителството, геологията, сеизмологията и екологията от Българска академия на науките и Камарата на строителите в България, както и мненията на специалисти от Международната асоциация по инженерна геология, изрично поддържаме разновидността за прекосяване през дефилето с две скоростни платна – едното върху настоящето трасе посредством система от дребни тунели и виадукти в посока на Гърция и второто платно от Гърция към София. изнесено в източната част отвън дефилето.

От екологична и икономическа позиция това е най-хубавият вид. За страдание, евентуално защитавайки ползите на швейцарски компании, тъй наречените „ зелените” в лицето на Андрей и Петко Ковачеви дават благо и драго да провалят градежа на лот 3.2. във разновидността, препоръчан от експертите. След „ Калиакра” още веднъж с доноси са се прицелили в Кресненското дефиле.

Населението от района би трябвало да е наясно, че в случай че се подаде на тяхната измама, България ще загуби финансиране от Европейска комисия в размер на близо 1.3 милиарда лв.. Тези средства ще се насочат към друга страна, а в района ще се отглеждат единствено крастави жаби, смокове и пеперуди „ Червен аполон”. За да не се случи всичко това, още веднъж приканвам прокуратурата да потърси сметка на бандата екологични рекетьори, която от години върлува из страната. Време е към този момент да се постави завършек на този фарс.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР