Лятото ще е относително спокойно, бустерна ваксина ще ви предпази

...
Лятото ще е относително спокойно, бустерна ваксина ще ви предпази
Коментари Харесай

Проф. Николай Витанов: При 1000 новозаразени с КОВИД на ден върнете маските

Лятото ще е релативно умерено, бустерна ваксина ще ви защищити за есента и зимата, счита математикът от Българска академия на науките, началник на екипа за математически разбори и прогнози за пандемията у нас.

Интервю на Велиана Христова

- За три месеца към този момент хората привикнаха да няма КОВИД, живеят си живота, само че в последните дни отново се заприказва за вълна на епидемията. Защо по този начин внезапно?

- То не е внезапно, това нещо се очакваше, аз от дълго време пиша, че хубавият живот някъде към 15 юли ще стартира да свършва. Отиваме си нагоре в броя инфектирани, влизаме във вълна. Причините за това са три. През лятото огромните градове като София стартират да се напълват и при доста хора на едно място, в случай че има някакви случаи, те много бързо може да се популяризират, в случай че не се внимава. Което и следим. Разбира се, след 15 юли, когато сезонът влезе в силата си, това нещо ще се показва още по-ярко. Второто нещо е патологията в чужбина – вървим на отмора в Гърция, а през лятото си идват хора, които работят по Западна Европа, където има доста случаи, и се чака те да донесат вируса. Аз допусках, че гърците ще изтърват обстановката и може да имаме проблеми. Те изтърваха нещата в действителност и това значи, че вероятността от там да се трансферира нещо при нас се е нараснала. Броят на нашенци, които отиват там на отмора, хващат го, разболяват се и го донасят, се е нараснал. И ще продължи да се усилва.

- А третата причина?

- Третата причина е обвързвана с това, че у нас нямаме ограничения. Те завършиха някъде преди 92 дни. Тогава разпространяването потегли надолу, спряхме ограниченията и започнахме да си живеем живота и предвиждах, че това ще продължи някъде към 100 дни. Днес сме 91-вият ден и това стартира да играе роля. Като няма ограничения, вирусът полека-полеказапочва да се популяризира отново, в случай че не сме го изкоренили напълно, а ние не сме. Очакванията ми бяха, че до 15 юли ще продължи настоящият сюжет, само че ще си внесем вирус и този сюжет няма да е постоянен. Той ще се смени с различен, който също не е неприятен. Него съм го кръстил „ празни лечебни заведения “. Това ще бъде доста значимо. Хората стартират да се питат: случаите порастват, ще ни се постановат ли отново ограничения, ще ни карат ли отново маски да слагаме и прочие

- Кога става рисково и по кое време би трябвало да сложим отново маските?

- Когато новите случаи минат над 1000 дневно, към този момент е добре човек да стартира да се пази. Добре е да заобикаля места, където се събират доста хора, а в случай че не може – си поставя маската, тъй като вероятността да се болести няма да е към този момент толкоз дребна. Броят на случаите ще пораства, при което досегашният сюжет за 100-150 инфектирани на 100 000 души, завършва. От там нататък ще би трябвало да гледаме две неща – първо заболеваемостта някъде към 450 на 100 000, и второ – до каква степен са запълнени лечебните заведения. Това е решаващо за въпроса дали ще има ограничения или няма да има. Ако лечебните заведения са празни, няма да има потребност от налагане на доста строги ограничения. Въпросът е да не се изпълнят лечебните заведения, и изключително интензивните отделения. За наша наслада, сега обстановката с лечебните заведения е прелестна, смъртността е съвсем на нула, при всички случаи - много под 10 %. Така че, стартовата ни позиция е доста добра. Втората хубава новина е, че настоящият вид на вируса е много инфектиран, само че не е толкоз опасен; хората ще се заразяват, само че няма постоянно да стигат до болница, изключително до интензивни отделения. По този втори индикатор се чака лечебните заведения да стартират постепенно да се пълнят, само че без да се изпълнят в период от месец, месец и нещо, след 15 юли. Т.е. ще си изкараме сезона до края на август и началото на септември без особени проблеми. Т.е. ще има увеличение на броя на случаите, обаче лечебните заведения няма да са цялостни и няма да има потребност да бъдат налагани кой знае какви ограничения. А като пристигна есента, ще забележим каква ще е обстановката и ще се взема решение нататък какво да се направи. Има си проект за тези неща в Министерството на здравеопазването, наблюдават се двата фактора, за които ви споделих и ще се взема решение по кое време да се вземат ограничения. Сметките демонстрират, че няма да има потребност от чак толкоз строги ограничения до края на лятото, макар че броят на случаите ще пораства, ще стигне една оптималната стойност и няма да тръгне незабавно надолу, а ще поседи на пика и тогава ще тръгне надолу.

- Какво значи оптималната стойност – какъв брой дневно?

- Не желая да я споделям, тъй като незабавно ще скочат доброжелателите да ме упрекват, че тревожа хората, само че ще кажа, че ще е четирицифрено число. А това значи, че няма да стигнем петцифрено, както беше при последната вълна. Тази вълна няма да е толкоз висока, само че ще поседим известно време към оптималната стойност, преди вълната да стартира да отминава.

- Имам още два спомагателни въпроса. Първо, очакваше се, че когато всеобщо навлязат у нас украинските бежанци, които не бяха проверявани за нищо, те ще донесат КОВИД и случаите ще се усилят. Това обаче не стана. Как го избегнахме?

- Аз не чаках да има растеж в болестта. Когато започнаха да идват бежанците, ние към този момент вървяхме надолу в заболеваемостта, бяхме трансферирали пика. Въпросът беше да не одобряваме прекомерно доста хора дневно – тогава споделих едно число: 100 000 на месец, т.е. в случай че идват по-малко от това, няма да се обърне трендът и ще си продължим надолу. Така и стана. У нас не одобряваха повече от 100 000 на месец и вълната си утихна. Това беше флуктуация, евентуална заплаха, която обаче не се осъществя. Така е в живота, има доста флуктуации, които се пробват да бутнат системата в някаква друга траектория, само че множеството от тях не съумяват да се осъществят. Потенциалната заплаха би трябвало да е надкритична, с цел да се осъществя. В случая с украинците не беше по този начин.

- И другият ми въпрос – приказва се за някакъв нов вариант на вируса през септември, който нямало да реагира на имунизациите и по тази причина бил рисков. Има ли някъде регистриран към този момент подобен вариант, та ни плашат, че ще пристигна и тук?

- В Южна Африка в този момент се заформят някакви такива работи, когато ги изследват, откриват, че са много резистентни по отношение на настоящите ваксини. Но има още време да се създадат бустерни ваксини за този вариант. Той вероятно ще пристигна у нас някъде наесен, общоприетият път е от Южна Африка през Англия, през Италия до Гърция и оттова да мине и при нас. За това се изисква време, допустимо е да пристигна такова нещо, само че има време да се направи характерна ваксина. Ще стане като при грипа, знаете, че всяка година идва друг вариант и имунизацията от предходната година би трябвало да се заменя с нова, която е съответно за този вариант. Така че евентуална заплаха и тук има, само че доста е надалеч това време, дано да пристигна есента, тогава отново ще приказваме. Наесен ще ни е единствено до КОВИД…

- Хората питат би трябвало ли в този момент да стартират да се имунизират още веднъж поради растежа на заболеваемостта? Защото мина към този момент много време от предходните бустери.

- Защитата на имунизациите държи 8-9 месеца, т.е. в случай че хората са си поставили имунизацията преди толкоз време, към този момент нямат отбрана против вирус и е въпрос на самостоятелно решение – в случай че решат, може да си сложат един бустер за утешение. Едно бустерче от тези последни дози, които са работени за настоящия вид на вируса и защищават. Винаги давам образец с Кърджали, където заболеваемостта е доста ниска, и сега е доста ниска, само че там от цялата страна са най-вече имунизираните. Сега, през летния сезон, заболеваемостта няма да е доста висока, само че като видите, че броят на новите случаи стане примерно над 1500 дневно, гони 2000, човек е добре да се замисли дали да не си постави едно бустерче. Хубаво е, в случай че реши да го направи, да не отсрочва доста, тъй като ще се натрупат опашки отново. Някои българи обичат опашките, само че за какво да висиш на опашка, в случай, че броят на случаите пораства и е добре да се възползваш, до момента в който няма доста чакащи.

- От мен това беше, дали има още нещо значимо, което изпускам?

- Ами, това е обстановката. Лятото ще си го изкараме умерено при тези условия, за които споделих. Броят на случаите ще пораства, ще мине 1000 дневно и тогава би трябвало да върнем маските. Най-вероятно София ще изгърми първа, тук се повишават случаите много бързо – към този момент са над 100 на 100 000, по тази причина „ синьо лято “ първо ще свърши в София, след това по морето. Но най-важното е лечебните заведения да не са цялостни. За благополучие, вариантът е подобен, че не се чака да се изпълнят. Така че – умерено. Трябва да знаем, че има заплаха и да живеем с нея. Да се пазим да не се разболеем, да знаем, че до края на лятото няма да влизаме в пик на вълната. Трябва да се пазят изключително по-възрастните хора, над 60 години, защото те са рисковият контингент на болестта и високата смъртност. Съветът е те да си сложат по едно бустерче, с цел да нямат проблеми през идващите 7-8 месеца, до момента в който мине зимата.

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР