Лятото ще бъде нормално и малко по-топло от обичайното от

...
Лятото ще бъде нормално и малко по-топло от обичайното от
Коментари Харесай

Лятото дойде, ще има ли рекордни температури

Лятото ще бъде обикновено и малко по-топло от нормалното от позиция на температурите, само че с повече превалявания. Това заяви пред Дарик климатологът и учител в СУ „ Св. Климент Охридски “ проф. Георги Рачев. В момента температурата на морето е съвсем рекордно висока за този интервал, означи той. По думите му, към този момент единствено Американската организация за проучване на океаните и атмосферата NOVA дава прогноза за малко по-хладно време в Северна България през месеците юли, август и септември.

``
реклама

„ Ние още от месец май по някои индикатори сме си в лятото. Често публицистите ме питат къде изчезнаха преходните сезони и за какво от зима напряко минаваме на лято. Преходните сезони не са изчезнали. Лятото в България по принцип е много дълготрайно, тъй като ние сме в най-южната крайнина на умерения климатичен пояс и по доста индикатори се доближаваме до Средиземноморието “, изясни Георги Рачев. Той заяви, че лятото се обрисува да бъде обикновено и малко по-топло във връзка с температурите, чакат се и повече превалявания. Като валежите ще бъдат най-вече в западната половина – в Централна и Западна България, а малко по-сухо ще е по морето. „ Засега тази прогноза се оправдава безусловно тъкмо, тъй като юни месец дотук сме сред градус и половина и два над нормата, която е открита за 30-годишен интервал. Морето е топло, на изток остана топло и има един непрестанен източен и североизточен транспорт, което кара топлата вода да се събира близо до брега “, изясни климатологът. Проф. Рачев означи, че тази неделя се чака да нахлуе малко по-хладен въздух от северозапад, само че морето ще остане топло.

„ Тогава, когато този въздух стигне морето и вятърът се обърне от брега във вътрешността, тогава ще се отнесе този лекомислен пласт от топла вода и на негово място от по-дълбокото ще излезе по-хладка вода. Това обаче не значи, че температурата на морската вода ще падне под 20 градуса “, добави той. По думите на климатолога ни чака обикновено, топло и дъждовно лято в региона на Балканския полуостров, като за Черноморското крайбрежие се дават по-високи от естествените за сезона температури. Проф. Рачев дефинира времето като съвършено за реколтата. „ Топло и влажно време е съвършено за това “, заключи той.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР