Лятото се оказа внезапно кратко. От откритите водни басейни, природни

...
Лятото се оказа внезапно кратко. От откритите водни басейни, природни
Коментари Харесай

Внимание! Вижте какви опасности ни дебнат в басейна и СПА-зоната

Лятото се оказа ненадейно малко. От откритите водни басейни, естествени и изкуствено основани, ще се отправим непосредствено към СПА-оазисите, които разнообразни дестинации, по този начин обилно ни оферират.

Релакс зоните в известните туристически обекти изкушават с вълнуващи обещания за отмора, възобновяване и лечебни свойства на разнообразието от хидротермални удоволствия, сауни и парни бани, водни кревати, ревитализиращи басейни, студени и топли стаи. Уелнес бизнеса регистрира резистентен напредък и разпределя 3,7 милиарда $, което съставлява 5% от международната стопанска система. Класическата медицина от дълго време работи в синхрон с уелнес промишлеността, интегрирайки я в оздравителния и рекреативния процеси.

Научно е потвърдено въздействието на СПА услугите върху редица болести, като ревматизъм, дихателни и сърдечни проблеми. Значението на термалните процедури и удоволствието, което доставят на потребителите е несъмнено и потвърдено през вековете, само че в действителност едвам през последните години здравната специалност стартира да търси физическите изгоди. Въпреки че през вековете, към момента не е било научно потвърдено въздействието на топлината и минералите, наред със обществения аспект и хигиеничните изгоди, в композиция те давали съвсем чудотворни резултати. През 18 век Кралица Мери, която страдала от неплодородие, „ взима от водите “ в термалните извори на Бат, Англия и 10 месеца по-късно ражда наследник.


С изгодите до тук. На ясно ли сме, обаче, какви рискове ни дебнат в СПА зоните? Обърнахме се към Деница Киркова, създател и CEO на Crystal SPA&Welleness, един от най-търсените снабдители на СПА съоръжение, с цел да разберем повече по тематиката: защо би трябвало да внимаваме, когато се отдаваме на хидротермални удоволствия.

Основни опасности, свързани със здравето, сигурността и хигиената:

„ Взимам мотив от неотдавна оповестения случай с невръстното момиченце, което след случай край басейна изпадна в кома. Всеки сезон ставаме очевидци на злополуки в СПА зоните. Тук отговорността за съхранението на сигурността, нашата и тази на децата ни, е функционалност на всички нас. В това число и на притежателите на СПА комплекси. Сигурността на посетителите е преди всичко.” – споделя Киркова и добавя: „ Инцидентно падение, заради неприятно почиствани или отводнявани повърхности или погрешно подбрани настилки, е измежду най-често срещаните травматични злополуки в СПА зоната.

Бактериалното замърсяване от ползвател към ползвател, редица болести, като ушни инфекции и вирусни положения, пренасяни заради неприятна обработка и хигиена на водата са измежду недоволствата от клиентите на по този начин приятните, другояче, СПА удоволствия.” Честите пътувания на Киркова по симпозиуми и срещи с производители на СПА съоръжение я вършат изключително деликатна при консултациите с клиенти.

Основното, на което тя натъртва е предварителната защита на проблемите. „ По време на етапа на планиране, е наложително да вземете поради и да анализирате материалите, които ще бъдат употребявани и да разберете, по какъв начин те ще устоят на въздействието на парата, потта, маслата, почистването и дезинфекцията на водата!” – акцентира тя. Фаталните заболявания, пренасяни по вода, като легионела, са заплаха, за която притежателят на Crystal SPA&Welleness сигнализира с изключително внимание. Бактерията " легионела " е натурален жител на водата. Температурата има огромно значение за развиването на бактерията. Температури сред 40 и 50°C са изключително удобни за бързото й размножаване. Болестта варира в остротата си от леко и сходно на грип заболяване (Понтиак треска) до тежка пневмония с евентуално съдбовен излаз.

Основни опасности, свързани със здравето, сигурността и хигиената:

• Инцидентно падение заради неприятно почиствани или отводнявани повърхности или погрешно подбрани настилки.
• Бактериално замърсяване от ползвател към ползвател
• Фатални заболявания, пренасяни по вода, като легионела
• Редица болести, като ушни инфекции и вирусни положения, пренасяни заради неприятна обработка и хигиена на водата

Какво да създадем:

• Да се срещнем с инструкциите за потребление на СПА зоната
• Като консуматори имаме право да попитаме по кое време е почистван басейна, СПА зоната
• Като консуматори имаме правото да се осведомяваме за типа на употребяваните химикали за разчистване на СПА пространствата и басейните
• Да бъдем виновни консуматори е първата стъпка към предварителната защита на рискове и предотвратяване от болести

„ Разбира се, новите разработки, нововъведенията, проучванията и виновната проектанска работа са свели до най-малко заплахите, които ни дебнат в СПА зоната.” – успокоява Деница Киркова. В най-широк смисъл да се проектира „ здравословна среда “, чиято цел понижаване на негативното влияние, което би могла да има върху посетителите е едно от главните правила при проектирането и построяването на СПА комплекс. Това постанова използването на строителни материали и вложение на най-хубавите практики, които да сведат до най-малко заплахата за здравето на хората, било то в резултат на заболяване или акцидент. „ Именно на това акцентираме в нашата работа, подбирайки най-високо качествени софтуерни материали, които предлагаме на българския пазар.” - акцентира Киркова и дава някои лесни препоръки за поддържане на хигиена в термалните и СПА зони, които да обезпечат здравословна среда на посетителите и успокоение на шефове и притежатели на СПА комплексите:

Термални зони

• Предоставянето на ясни указания на видни места с пояснения по какъв начин би трябвало да бъде употребявано оборудването
• Свеждане до минимум/елиминиране на заплахата от парване или изгаряне
• Осигуряване на подобаваща вентилация и отводняване
• Провеждане и документиране на постоянното разчистване и инспекции – ежечасни, ежедневни, ежемесечни. годишни
• Редовно тестване на алармените системи
• Постоянно обезпечаване на питейна вода за гостите и личния състав

Зони с басейни

• Предоставяне на ясни указания за безвредна приложимост
• Следване на ежедневна, ежеседмична, ежемесечна и годишна рутина по почистването и поддръжката
• Редовно тестване на водата за дезинфектанти, равнища на pH и непорочност
• Проверка на филтрите и противоположното промиване, когато това е предложено
• Отводняване и разчистване на системата, в случай че това е предложено
•Осигуряване на добра вентилация в инсталационното помещение и зоната за предпазване на химикалите
• Ясно надписване и предпазване на химикалите на разстояние един от различен
• Спазване на използваните закони по отношение на използването на химикали
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР