Лятото продължава само три месеца, но с подходящи продукти и

...
Лятото продължава само три месеца, но с подходящи продукти и
Коментари Харесай

Сладки съвети за направа на домашни конфитюри и сладка

Лятото продължава единствено три месеца, само че с подобаващи артикули и верни стъпки плодовете в твоите сладка ще бъдат като пресни през цялата зима!

Ето и няколко скъпи насоки при приготвянето на домашни конфитюри и сладка.

Каквито са плодовете, такова е и сладкото

Свежите плодове са с най-хубави вкусови качества, само че може да използваш и замразени.
В идеалния случай, в случай че има по какъв начин да си ги откъснеш самичък, в никакъв случай не го прави директно след дъжд, тъй като тогава усетът им не е изключително мощен.
Плодовете не би трябвало да бъдат презрели, тъй като нормално към този момент е почнал развой на ферментация.
Плодовете имат друго наличие на пектин според от това какъв брой апетитен е плодът и какъв брой киселина има в него. Това е определящо за степента му глазиране (вж. инфографиката).
Плодовете би трябвало да се измиват добре, само че в никакъв случай да не се киснат прекомерно дълго във вода, в противоположен случай те ще изгубят усета си.
Някои плодове се окисляват бързо (стават кафяви), по тази причина е значимо да се обработват непосредствено след нарязването им.

Съвършените пропорции

Количеството плодове зависи от вида захар, която ползваш. С желиращата захар Захира плодовете в твоите сладка ще бъдат като пресни през цялата зима! Нейните свойства резервират техните потребните витамини и натурален цвят, като в същото време удължават периода на валидност на продукцията ти!:

За желираща захар 1:1, 1 кг плодове се обработват с 1 кг захар
За желиращата захар 2:1, 1 кг плодове се обработват с 500 г захар
За желираща захар 3:1, 1.5 кг плодове се обработват с 500 г захар



За всеки конфитюр би трябвало бурканче

За да се запази конфитюра вярно, е належащо да подготвиш бурканите и капачките по верния метод. Има няколко благоприятни условия:

Измий бурканчетата, сложи ги влажни върху решетката на фурната с отвора надолу, след което ги остави за10 минути във фурната при 100 ° C.
Затопли ги за 10 минути на парна баня

Важно: Бурканите би трябвало да са топли при бутилиране, в противоположен случай могат да се счупят, когато се сипе горещият конфитюр!

Извари капачките в продължение на 10 минути в кипяща вода с оцет, след което ги извади върху чиста забрадка, с цел да изсъхнат.



На старта... Бум!

Вече всичко е готово и може да пристъпиш към деяние:

Смеси нарязаните и/или пюрирани плодове и захарта.
За доста сладки плодове се предлага прибавянето на сок от лимон или лайм или кора от цитрус.
Остави сместа за малко, с цел да могат плодовете да попият захарта.
Сложи плодовете със захарта да врат в продължение на 4 минути, като непрекъснато разбъркваш, с цел да не загорят.
Не ги оставяй на котлона по-дълго от нужното, в противоположен случай пектинът ще бъде погубен и конфитюрът няма да се сгъсти.
Когато се образува пяна, може да я отстраниш с решетъчна лъжица. Пяната е изцяло естествена и се дължи на протеина в плодовете.

Проба, проба...

За да провериш по какъв начин върви желирането, използвай дребна лъжица, загреби от конфитюра и остави върху студена повърхнина да изстине за малко. След това наклони повърхността, с цел да видиш дали ще стартира да се стича.
Ако конфитюрът към момента не е желиран, постави да поври още малко и направи втори тест. Не оставяй конфитюра прекомерно дълго (максимум 10 минути!), тъй като в противоположен случай пектинът ще бъде погубен.

Вече конфитюрът е на финалната права

Най-важното при сипването на конфитюра е ръбовете на бурканчето да останат чисти, защото пръските пречат при затварянето. За улеснение, може да използваш фуния, която пасва добре на гърлото на буркана, след което, за всеки случай, да почистиш ръба с домакинска хартия.
Важно: Конфитюрът би трябвало да се бутилира, до момента в който е още парещ. Оптималната температура при затваряне е 40 °C, с цел да се сътвори вакуум и по този метод да се подсигурява дълъг период на валидност.
Бурканите с конфитюр се съхраняват най-добре на мрачно, изсъхнало и при стайна температура.
Конфитюрът може да се замразява, като по този метод цветът и усетът му се резервират до 60 месеца.

(в материала има продуктово позициониране)
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР