Лятото крие рискове, които биха могли да направят почивката много

...
Лятото крие рискове, които биха могли да направят почивката много
Коментари Харесай

Слънцето 3 пъти по-опасно след антибиотик



Лятото крие опасности, които биха могли да създадат почивката доста неприятна. Ако сме готови за тях имаме по-голям късмет да ги избегнем или проблемите да минат по-бързо и елементарно.

В този интервал доста по-голяма част от кожата ни е навън, в пряк контакт с всички фактори на околната среда, в това число и слънчевите лъчи. Оттам са и най-големите проблеми през този сезон, като слънчевото изгаряне, слънчевата алергия и фотодерматитите.

Слънчевото изгаряне е в следствие от безотговорно излагане на кожата под палещите лъчи, в резултат на което се получава зачервяване, оток и от време на време мехури върху засегнатите сектори. Това е съпроводено със сърбеж, парене и болежка. Освен това слънцето има и различен рисков резултат, тъй като е отсрочен във времето с години – фотостареене, кератоми, кожни карциноми, меланоми и други

Затова постоянно би трябвало да се употребява фотозащита, като се има поради, че по-високият фактор не значи, че може да се стои по-дълго на слънце. Фотозащитата би трябвало да се възобновява на всеки 3 часа и след къпане. Слънцето е най-вредно сред 11:00 и 16:00 часа., по тази причина би трябвало да се заобикалят тези часове. Солариумът не би трябвало да се употребява като подготовка за плаж, тъй като вредата е същата, като от УВ-лъчите на слънцето, а тенът получен от 10 процедури обезпечава отбрана не по-силна от крем с фактор 2. Облачното време не значи, че няма УВ-радиация.

Обривите са алергична реакция от УВ-лъчите. Тези, които наподобяват на ужилено от коприва могат да се появят както върху изложените на слънце сектори, по този начин и отвън тях. При появяването й консултацията с кожен лекар е наложителна. Лечението включва с изключение на фотозащита, антихистамини и други лекарства.

Друг рисков за кожата в летния сезон са фототоксичен и фотоалергичен дерматит. Те се получават вследствие на комбинираното деяние на вътрешно признати вещества и слънчево греене. Например има лекарства, които покачват към три пъти чувствителността на кожата към слънцето – антибиотици и медикаменти за кръвно, да вземем за пример. Фотоконтактният дерматит се появява при нанасянето на разнообразни смазки върху кожата и по-късно излагането й на слънце – парфюми, козметични и лекарствени кремове, грим, червило.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР