Лятото е времето, в което кожата ни е изложена най-лесно

...
Лятото е времето, в което кожата ни е изложена най-лесно
Коментари Харесай

Как да се грижим за кожата си през лятото?

Лятото е времето, в което кожата ни е изложена най-лесно на нездравословните слънчеви въздействия. Клиниката по дерматология към Военномедицинска академия провежда безвъзмездни прегледи на бенки и пигментни петна. Началникът на Клиниката по дерматология във ВМА доктор Весел Кантарджиев дава препоръки по какъв начин да се предпазим от кожни проблеми през летните месеци.

Доктор Весел Кантарджиев, ВМА: Доказано е, че излагането на слънце в часовете сред 11:00 и 16:00 води до повишението на риска от формиране на образования по кожата - доброкачествени и злокачествени. Също по този начин по-интензивното печене на слънце, изгарянето форсира процесите по стареене на кожата, така наречен изсушаване.
Слънцето излъчва два типа лъчи, които проникват до разнообразни пластове на кожата. От едните лъчи се изгаря директно след излагането на слънце, а от другите - до няколко дни по-късно.
Доктор Весел Кантарджиев: Дерматолозите предлагаме излагане на слънце от 9:00 до 11:00 и след 16:00. За най-малките, бебенца до 6 месеца, не се предлага излагането на слънце и ходенето на плаж (...) За абривиатурата (на слънцезащитните кремове - б.р.) има някакво число, било то 20, 30 или 50. Това число означа теоретичното време, което при намазване с крема, няма да изгорим. Съответно 50-ти фактор значи, че в случай че изгаряме за пет минути и се намажем с 50 фактор, 50 минути няма да изгорим на слънце. Поради тази причина предлагаме мазането на всеки 1-2 часа и след всяко излизане от водата.

Меланома малигнум е най-злокачественото заболяване известно при индивида. То най-често се отключва от бенка, която към този момент имаме, или от новопоявила се такава. По тази причина ВМА организира за поредна година акция за безвъзмездни прегледи.

Доктор Кантарджиев поучава при забелязването на смяна на формата, размера или цвета на бенката да потърсят неотложно способена помощ.

Местата за безплатните прегледи към този момент са попълнени в границите на сегашната акция, само че лекар Кантарджиев даде обещание, че до края на годината ще се проведат още такива акции, както за тези, по този начин и за други обществено значими болести.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР